ERP implementatie tips | uit de praktijk - ICTinformatiecentrum.nl

ERP implementatie tips

Over het succesvol implementeren van een ERP systeem

Er gaat veel goed, maar helaas ook heel veel fout bij het implementeren van een ERP systeem. Wat kunt u leren van organisaties en implementatiepartners die hiermee ervaring hebben? Wat raden zij u aan en wat ontraden zij u? Het ICT informatiecentrum zet de belangrijkste ERP implementatie tips en adviezen op een rij.

Op deze pagina

ERP systeem implementeren

De implementatie van een ERP systeem wordt nog te vaak gekenmerkt door te optimistische planningen en grove budgetoverschrijdingen. Meestal zijn deze het gevolg van een slechte voorbereiding, maar ook bij de uitvoering van de ERP implementatie gaat er wel eens wat mis. Wat zijn de meest gemaakte fouten, hoe vermijdt u die fouten en hoe voorkomt u gemiste kansen tijdens het implementatietraject? Om u hier antwoord op te geven, biedt het ICT informatiecentrum u met de ERP box de informatie die u helpt in de oriëntatie-, selectie- en implementatiefase van uw ERP project. De onderstaande ERP implementatie tips kunt u alvast gebruiken.

Goede ERP implementatie

Zelfs grote ERP leveranciers wijten mislukte ERP implementaties achteraf aan een gebrek aan kennis bij de opdrachtgever. De verwijten betreffen onvoldoende inzicht in het eigen bedrijfsproces, te weinig concrete doelstellingen en een te slechte aansturing van het interne veranderingsproces dat met de implementatie van een ERP systeem samenhangt. Ofwel, als u als ICT gebruiker en opdrachtgever te weinig weet van het implementeren van ERP software, ligt de schuld van een mislukt ERP project bij u. Hoe u die situatie voorkomt leest u in de boeken en verdere informatie van de ERP box.

ERP implementatie tips

  • ERP implementaties behoren tot de moeilijkste ICT projecten. Het heeft grote invloed op uw bedrijfsproces, het betreft veel lagen in uw organisatie, vraagt een grondige analyse van ieder facet van uw bedrijfsproces en de software kent veel mogelijkheden om te configureren. Hulp is bijna altijd nodig. Zorg dat u het projectteam tijdig samenstelt.
  • Vertrouw nooit volledig op de kennis van externe consultants. Bouw altijd ook zelf kennis op over het implementatietraject. Zorg dat u iedere fase, keuze en beslissing zelf kunt begrijpen en onderbouwen.
  • Maak gebruik van een ERP implementatieparter die verstand heeft van uw type bedrijfsproces en ervaren is binnen uw branche. Maak met de ERP leverancier en/of de organisatie die implementeert vooraf (maar ook tijdens de ERP implementatie, als er aanpassingen zijn) duidelijke afspraken over alles dat de kwaliteit van de ERP implementatie bepaalt. Leg deze ook altijd contractueel vast.
  • Zorg voor een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Zie erop toe dat het niveau van de ERP specialisten die de implementatie uitvoeren, minimaal hetzelfde is als dat van de specialisten die het verkoopproces begeleiden. Liefst dragen de specialisten in het voortraject ook verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de implementatie.
  • Zorg voor realistische verwachtingen over de uitvoering van het implementatietraject. Leg de lat nooit hoger dan dat uw organisatie aan kan, faseer het traject en besteed voldoende tijd aan het trainen van medewerkers.
  • Veel ERP implementaties kunnen ‘ontsporen’ als wensen of eisen gaandeweg de implementatie telkens worden aangepast. Begin pas met de implementatie als alle voorbereidingen zijn gedaan.
  • Schroom niet om een ERP implementatie stil te leggen als beoogde doelen niet gerealiseerd worden. Twee stappen terug kan beter zijn dan één stap vooruit in de verkeerde richting.
  • In de offertefase kan vaak alles, maar in de implementatiefase wordt menig ERP leverancier een stuk voorzichtiger. Wees alert op risicomijdend gedrag van de leverancier en zie erop toe dat uw ERP project gerealiseerd wordt zoals was afgesproken.
  • Nog veel meer visies, tips en adviezen over ERP implementatie leest u in de ERP box.

Vraag over ERP implementatie?

Heeft u vragen over het implementeren van ERP software? Neem dan contact op met de Servicedesk van het ICT informatiecentrum. Bel daarvoor 085 40 10 218 of mail naar info@informatiecentrum.nl. Wij helpen u graag bij het vinden van een antwoord.

ERP implementatie tips