ERP selectie criteria - ICTinformatiecentrum.nl

ERP selectie criteria

De belangrijkste tips van experts

De juiste criteria bepalen bij ERP selectie is lastig. Kiest u voor ERP die helemaal naar de vorm van uw organisatie is gevormd of kiest u voor een meer standaard ERP systeem? Of juist iets tussen deze keuzes in? En dan de cloud. Is dat wat voor mijn organisatie, zult u denken. Is het wel veilig? Kan iedereen er mee (leren) werken? Hoe ga ik om met wisselende gebruikersgroepen? De onderstaande criteria spelen een belangrijke rol bij ERP selectie.

Doel en de randvoorwaarden

Om het voor alle betrokkenen direct duidelijk te maken wat u verwacht, is het belangrijk om de bedrijfsdoelen, kaders en randvoorwaarden vooraf helder te formuleren. Ook voor de mogelijke aanbieders van de ERP software is het wenselijk dat u al een goed idee heeft van wat u wilt bereiken. Het geeft iedereen inzicht in de beperkingen en randvoorwaarden waarbinnen het ERP project moet blijven. En hoe gedetailleerder u bent, hoe makkelijker het voor de aanbieder is om zijn propositie daarop aan te passen. Onduidelijkheid of onvoldoende communicatie hierover met de rest van de organisatie en de aanbieder brengt het project vanaf dag 1 in gevaar.

Als u daarentegen kiest voor ERP die (grotendeels) al is afgestemd op de wensen en eisen vanuit uw eigen markt, heeft dat grote voordelen. Het is in de meeste gevallen bij het kiezen van de juiste en vooral passende oplossing voor uw organisatie namelijk geen kwestie van de laagste prijs kiezen. Echter, het duurste of bekendste ERP systeem is ook niet altijd de beste. Zeker niet als het een ERP pakket betreft dat nauwelijks aansluiting heeft bij uw markt en beleving. Er moet een goede klik zijn met uw organisatie, uw markt, uw manier van werken en de ERP oplossing die u wilt gebruiken. Op de langere termijn geeft dat uiteindelijk het beste resultaat.

ERP maatwerk

Hoe bijzonder uw onderneming ook is, er zijn er vast meer als de uwe. Veel processen zijn toch echt standaard, ook als u ze net even iets anders uitvoert. Dat betekent dat ERP oplossingen in uw branche vast een groot deel van de door u gewenste functies kunnen bieden. Maatwerk is dan niet nodig. Maatwerk is niet alleen duur, het is ook lastig. Wanneer het ERP systeem bijvoorbeeld moet worden geüpgraded naar een volgende versie. Daarin gaat maatwerk niet automatisch mee en komt u weer voor (onverwacht hoge) kosten te staan. Als u een groot deel van de gevraagde functionaliteit standaard meegeleverd krijgt, bent u weliswaar misschien wat minder flexibel, maar uiteindelijk beter af. Zijn er bijzondere aspecten in de software die u per se wilt hebben, maak dan in ieder geval een goede afweging van de kosten en baten. Ook van die op de langere termijn.

U kunt beter kiezen voor minder of geen maatwerk en daarmee meer stabiliteit in uw ERP systeem, dan veel maatwerk en een (wat) beter rendement op korte termijn, maar wellicht veel problemen in de toekomst.U kunt beter kiezen voor minder of geen maatwerk en daarmee meer stabiliteit in uw ERP systeem, dan veel maatwerk en een (wat) beter rendement op korte termijn, maar wellicht veel problemen in de toekomst.

ERP in de cloud

Met de toenemende mobiliteit van uw werknemers is het verstandig ook de wensen van die doelgroep nadrukkelijk te betrekken bij het ERP systeem dat u aanschaft. Het op andere plaatsen dan het kantoor kunnen werken, is een vereiste om uw concurrenten bij of zelfs voor te blijven. Als uw medewerkers de informatie die ze nodig hebben onderweg of op hun werkplek thuis beschikbaar hebben, kunnen ze sneller reageren op vragen van de klant. Let daarbij wel op specifieke aspecten als veiligheid en vertrouwelijkheid binnen de ERP toepassing, om te voorkomen dat bedrijfsgegevens op straat komen te liggen.

Neem tijd voor training

Het trainen van uw medewerkers kost tijd en dus geld. Als u van een van beide niet genoeg inruimt, schiet straks het hele ERP systeem zijn doel voorbij. Als er niet goed mee gewerkt wordt, haalt u nooit het rendement uit het systeem dat u voor ogen had. U haalt bovendien nooit de gewenste informatie en inzichten uit uw ERP pakket. Informatie en inzichten die u nodig heeft om uw bedrijf goed te laten opereren in de markt. Dat was immers de reden waarom u een ERP systeem wilde? Laat uw medewerkers ook leren van elkaar tijdens zo’n trainingsperiode. Het schept ten eerste een band en ten tweede geeft het soms onverwachte resultaten in de onderlinge samenwerking. En blijf medewerkers ook op regelmatige basis training krijgen.

Vraag over ERP selectie criteria?

Heeft u vragen over het selecteren van ERP software? Neem dan contact op met de Servicedesk van het ICT informatiecentrum. Bel daarvoor 085 40 10 218 of mail naar info@informatiecentrum.nl. Wij helpen u graag bij het vinden van een antwoord.