HRM software | Personeelsinformatiesysteem - ICTinformatiecentrum.nl

HRM software

Oplossingen, leveranciers en informatie

 

Wat wilt u?

HRM project starten > Lees ‘Zo pakt u uw HRM software project aan’
HRM software selecteren > Gebruik de gratis HRM box
Meer informatie > Lees over successen en fouten bij HRM software kennisbank
Geïnformeerd blijven > Volg de ontwikkelingen via de ICT nieuwsbrief

HRM oplossingen, leveranciers en informatie

Met HRM software automatiseert u de administratieve processen rondom personeel, zoals die met betrekking tot personeelsgegevens, salarissen, verlof en verzuim, contracten, pensioenen, recruitment en urenregistratie. Moderne HRM (human resource management) oplossingen maken de uitvoering van deze HR taken effectiever en efficiënter, zeker omdat bijna alle HRM software tegenwoordig online (e-HRM, ESS en MSS) beschikbaar is en er steeds meer tools voor HR analytics en artificial intelligence beschikbaar zijn.

Zo pakt u uw HRM software project aan
Nieuwe HRM software nodig?
Lees deze adviezen!

 

“Alles over het kiezen van de beste HRM software voor uw organisatie vindt u in de HRM box.”

[ HRM BOX ]

 

Bezoek ook onze HRM software portal

HRM software behoort samen met ERP, CRM, financiële en logistieke software tot de belangrijkste en meest toegepaste soorten bedrijfssoftware. Daarom heeft het ICT informatiecentrum een speciale website over dit thema: HRMsystemen.nl. Bezoek deze portal voor:

  • Overzicht van alle beschikbare HRM software
  • Meer over soorten HRM software en de toepassingen daarvan
  • Uitgebreide informatie over selectie en implementatie

 

Wat is HRM software?

HRM software is belangrijke bedrijfssoftware die u helpt bij het automatiseren en stroomlijnen van HR processen. Bekende toepassingen zijn het beheer van personeelsgegevens, werving, onboarding, prestatiebeoordelingen, verlofregistratie en salarisadministratie. Daarnaast biedt HRM software inzichten en rapportage op basis waarvan u betere beslissingen kunt nemen. Als de software veel functionaliteit biedt wordt er ook gesproken over een HRM systeem of HRM suite. Voor speciale toepassingen is ook veel losse HRM software beschikbaar.

Het gebruik van HRM oplossingen verbetert de efficiëntie van de werkzaamheden van de HR afdeling, vermindert handmatige taken en versterkt de betrokkenheid van HR medewerkers. Daarnaast centraliseert de software HR data, bevordert het compliance met arbeidsregels en ondersteunt het talentontwikkeling.

Wat is de beste HRM oplossing?

Er zijn veel goede en betrouwbare HRM oplossingen. Wat voor u de beste keuze is, wordt bepaald door een groot aantal factoren. Wat voor een andere organisatie de beste HRM oplossing is, hoeft dat niet voor u te zijn. Een oriëntatie op nieuwe HRM software begint daarom altijd met een goede inventarisatie en definitie van wat uw organisatie aan HR functionaliteit nodig heeft. Contact met HRM software leveranciers en adviseurs kan u in deze fase een goed beeld geven van de mogelijkheden. Pas daarna start u de selectiefase, waarin u bepaalt wat de voor uw organisatie beste keuze is. Maak hierbij gebruik van de gratis HRM box. Die is volledig gericht op het zo goed mogelijk uitvoeren van uw project en het kiezen van de best passende oplossing.
Bekijk de HRM box

Hoe pakt u HRM pakketselectie aan?

Voldoet uw huidige HRM oplossing niet meer of wilt u gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden van moderne HRM oplossingen, dan gaat u op zoek naar nieuwe software. HRM pakketselectie heeft tot doel uit een groot aantal beschikbare HRM oplossingen, de best bij uw organisatie en HR processen passende oplossing te kiezen. Het uitvoeren van zo’n pakketselectie is echter niet eenvoudig. U zal nauwkeurig moeten bepalen welke functies de software moet hebben, u moet weten welke oplossingen beschikbaar zijn en u moet in kaart brengen welk type HRM oplossing het best past bij uw organisatie. Lees hier meer over HRM pakketselectie.

HRM software implementatie

Na de keuze van de software moet u deze op de juiste manier in gebruik kunnen nemen. Dat betekent dat de functionaliteit afgestemd moet worden op uw HR processen, dat personeelsdata overgezet moet worden en dat er wellicht ook nog koppelingen met andere systemen in uw organisatie gerealiseerd moeten worden. Dit voert u allemaal uit tijdens de implementatie. Lees hier meer over HRM software implementatie.

Toepassingen van HRM software

HRM is een veelzijdig vakgebied. Zaken rondom salaris, verzuim, verlof of declaraties behoren tot de kerntaken. Zoals dat ook geldt voor het werven van goede medewerkers en het behouden daarvan. Erg uitdagend om dit allemaal goed te regelen, zeker omdat u niet alle regels zelf bepaalt, maar u ook moet houden aan wat veel wetten en regels. De administratieve last van HRM is dan ook groot. U heeft te maken met veel documenten en contracten, personeelsgegevens, interne communicatie met medewerkers en management en externe communicatie met organisaties zoals het UWV of de belastingdienst.

Het is begrijpelijk dat veel organisaties er altijd voor gekozen hebben om een deel van de HRM taken door externen te laten uitvoeren. Met moderne HRM software kunt u echter ook steeds meer zelf, al dan niet geholpen door de leverancier van de software of een gespecialiseerde adviseur. Online HRM oplossingen kunnen door managers (management self service of MSS) en medewerkers (employee self service of ESS) steeds sneller en eenvoudig in gebruik worden. Lang niet altijd is er nog specifieke ICT kennis nog om er snel en doeltreffend mee te kunnen gaan werken.

Voordelen van HRM software

HRM processen worden omgeven door veel administratie, documenten en data. Een HRM oplossing helpt u bij het in goede banen leiden van deze processen. Drie partijen hebben daar baat bij en ondervinden de voordelen: HR managers, HR medewerkers én werknemers.

De voordelen van HRM software voor managers bestaan uit betere controlemogelijkheden, betere communicatie met medewerkers en betere inzichten dankzij altijd beschikbare rapportages, dashboards en analysetools. Werknemers hebben doorlopend toegang tot hun eigen gegevens en kunnen alles online regelen. Met verlof, verzuim, declaraties of salariskwesties is dat enorm praktisch. Voor HR medewerkers wordt de verwerking van personeelsgegevens eenvoudiger, is er doorlopend beter inzicht in alle statussen en taken en worden alle HR processen beter gestroomlijnd.

Volg de ontwikkelingen

Als u in uw organisatie meebeslist of meedenkt over HRM software of andere ICT toepassingen, houden wij u via de ICT nieuwsbrief op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen. Wekelijks lezen al meer dan 14.000 ondernemers, managers en andere betrokkenen bij zakelijke ICT toepassingen de ICT nieuwsbrief. Mis de belangrijkste berichten niet!


 

Meer weten? Vind alle informatie via de HRM software kennisbank

Lees verder

HRM oplossingen
HRM leveranciers
HRM pakketselectie
HRM implementatie
HRM box
HRM boeken
HRM whitepapers