Wat is no code? Definitie en toepassing
- Wat is no code en waarvoor past u het toe?
- Over citizen developers en no code platform
- Download gratis e-boeken en whitepapers
No code is een manier van applicatieontwikkeling waarbij de maker van een applicatie nauwelijks of geen programmeerervaring hoeft te hebben. Dit is mogelijk door de applicatie samen te laten stellen uit vaste bouwstenen. De applicatie ontstaat door het slepen en neerzetten (drag and drop) van de benodigde bouwstenen. Programmeerwerk is dus relatief eenvoudig, terwijl de applicatie zeker geavanceerd kan zijn.
Toepassingen no code
In plaats van veel programmaregels invoeren, ligt het accent bij no code op het configureren en samenvoegen van bouwstenen om de gewenste functionaliteit te verkrijgen. Het platform waarmee dit gebeurd biedt de grafische presentatie en tools daarvoor. No code platforms zijn ideaal voor organisaties die snel en simpel nieuwe functionaliteit willen realiseren. Denk hierbij aan:
-
Back office applicaties – Met deze applicaties zijn interne bedrijfsprocessen binnen uw organisatie te verbeteren. Een backofficemodule levert functionaliteit voor onder meer het beheer van orders, debiteuren, declaraties en relaties.
Portals en webapplicaties – Dit zijn customer faced applicaties die de brug slaan tussen de back- en frontoffice. Met de software is een eigen gebruikersinterface te creëren die soepel samenwerkt met de backoffice systemen.
Mobiele applicaties – No code is een snelle en effectieve manier om webapplicaties te bouwen voor mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets.
Voordelen en nadelen
Belangrijk voordeel van deze programmeermethode is dat onderdelen van een bestaande applicatie gemakkelijk zijn te hergebruiken bij het bouwen van nieuwe applicaties. Nadeel van de meeste tools zijn dat de apps niet goed schaalbaar zijn en de integratiemogelijkheden beperkt. Het gemak en de eenvoud van pure no code oplossingen werken prima op afdelingsniveau, maar bij opschaling naar corporate-niveau gelden er beperkingen.
Citizen developers
Op een no code platform kunnen medewerkers hun ideeën zelf omzetten in werkende apps. We spreken in dit verband van ‘citizen developers’. Zij hebben weinig of geen programmeerkennis, maar wel affiniteit met technologie en innovatie. Uiteindelijk zijn er IT’ers nodig die hun ‘proof of concept’ applicaties omzetten in robuuste en bedrijfsbreed beschikbare applicaties. Het is niet altijd mogelijk om hiervoor het oorspronkelijke no code platform te gebruiken.
Aandachtspunten bij no code platforms
Er is een verhoogd risico op een versnipperde architectuur, omdat de meeste platformen alleen in een public cloud omgeving zijn te implementeren en niet in een private cloud of lokaal binnen de eigen bedrijfsinfrastructuur. Deze platformen verbeteren vooral operationele taken en efficiëntie. Er is weinig aandacht voor de gebruikerservaring. Bovendien worden koppelingen met oudere systemen (legacy) vaak niet ondersteund door de leverancier. Doordat de apps die zijn gebouwd met no code tools op zichzelf staan, ontstaat een heterogene datastructuur met verschillende niveaus van datakwaliteit. Daardoor zijn databeheer en de data kwaliteit niet altijd van het hoogste niveau.