Wat is low code | Definitie en uitleg – ICT informatiecentrum

Wat is low code? Definitie en toepassing

  • Wat is applicatieontwikkeling in low code?
  • ERP systemen en andere bedrijfssoftware ontwikkelen met low code
  • Download gratis e-boeken en whitepapers

Low code is een manier van softwareontwikkeling die erop gericht is om met minder programmeerwerk en met minder specialistische programmeerkennis geavanceerde applicaties te bouwen. In plaats van veel programmaregels invoeren, ligt het accent bij deze methode op het configureren en samenvoegen van bouwstenen om de gewenste functionaliteit te verkrijgen. Het platform waarmee dit gebeurt biedt de grafische presentatie en tools daarvoor.

Eigenschappen

De overzichtelijkheid en het relatieve gemak waarmee low code applicaties gemaakt kunnen worden, bieden grote voordelen als er wijzigingen nodig zijn. Deze zijn snel aan te brengen, waardoor de applicaties een grote mate van flexibiliteit kennen. Een belangrijk toepassingsgebied van low code is het maken van web en mobiele apps. Steeds vaker wordt de techniek ook toegepast voor complexere bedrijfssoftware zoals ERP software. Daarnaast wordt het gebruikt voor aanvulling op legacy systemen en zijn koppelingen mogelijk voor vele andere vormen van bedrijfssoftware en IT oplossingen.

Voordelen

De belangrijkste voordelen van low code zijn een kortere ontwikkeltijd en een geringere afhankelijkheid van software developers en andere specialisten. Per saldo gaat het om lagere ontwikkelkosten en grotere flexibiliteit. Voor het werken met low code platformen is basiskennis van programmeren nodig. Vaak is een training volgen voldoende om met een specifiek platform te kunnen werken. Vergeleken met no code is het ontwikkelen van low code software minder visueel en iets technischer. De toepassingsmogelijkheden zijn een stuk groter. Er zijn meer mogelijkheden voor integratie met andere zakelijke software. Toepassingen zijn vooral geschikt om data en functionaliteit uit verschillende andere applicaties bij elkaar te brengen in één geïntegreerde applicatie. De ontwikkelmethode wordt daarom ingezet om zakelijke dashboards te ontwikkelen, maar ook om gaten in de functionaliteit van grote softwarepakketten te dichten.

Low code / no code
Ontdek low code / no code
Alternatief voor snelle en efficiënte applicatieontwikkeling

ERP systemen ontwikkelen met low code

Met low code platforms kunnen volwaardige ERP systemen gebouwd worden. Uiteraard vereist het ontwikkelen van ERP software met deze platformen meer technische kennis dan voor eenvoudige applicaties nodig is. De ontwikkelde applicaties zijn net zo flexibel aanpasbaar als met full code programmeren. Bovendien kost de ontwikkeling van ERP software met low code gemiddeld tien keer minder tijd dan met full code programmeren. Dat komt vooral omdat er veel minder softwareontwikkelaars nodig zijn dan bij full code. De behoefte aan businessanalisten om de functionele eisen in modellen vast te leggen, blijft wel gelijk.

Softwareproducenten gebruiken de ontwikkelplatforms om hun bestaande (standaard) softwarepakketten te moderniseren en meer modulair te maken. Zo kunnen zij hun softwareoplossingen flexibel aanpassen en uitbreiden. Naast ERP software worden ook CRM en andere soorten bedrijfssoftware in toenemende mate gebouwd met low code tools.

Van legacy naar low code

Het wordt steeds beter mogelijk oude legacy systemen te moderniseren met low code. Legacy compleet vervangen door de nieuwe programmeertechnieken gebeurt ook steeds vaker. De kwaliteit van de nieuwe softwareoplossingen wordt hierdoor groter en de kwetsbaarheid van de legacy software levert geen risico’s meer op voor de bedrijfsprocessen. Niet alle omzettingen zijn echter mogelijk, er zijn ook grenzen aan low code applicaties. Hierdoor valt er soms niet aan te ontkomen sommige delen van de software toch in full code uit te voeren. Fouten bij de ontwikkeling van low code software en een slecht ontwerp kunnen lang doorwerken in de functionaliteit, flexibiliteit en veiligheid van een applicatie. Kwaliteit moet daarom een belangrijk aspect zijn bij het maken van apps.

Integratie met andere oplossingen

Zowel bij full code, low code als no code applicaties is vaak data uit een externe bronnen nodig, zoals ERP of CRM systemen of een website. Om gegevens uit te wisselen en op de achtergrond met een applicatie te communiceren is een API nodig (application programming interface). Het is raadzaam om vooraf goed na te gaan welke API’s beschikbaar zijn voor het gekozen platform. Voor full code en low code platforms zijn er meer (open) API’s beschikbaar, dan voor no code platforms.

Aan de slag met low code / no code
Aan de slag met low code / no code
Wat u moet weten als u wilt starten met low code

Adaptatie en acceptatie van low code

Een lastig aspect van het ontwikkelplatform is dat minder ervaren ontwikkelaars onbewust technische problemen kunnen veroorzaken. Denk aan beveiligingsproblemen, hiaten in software-updates en het creëren van organisatorische silo’s. Met name voor grotere organisaties dreigt chaos op IT gebied als de low en no code ongecoördineerd en zonder toezicht van ervaren specialisten toegepast kan worden. Het is daarom belangrijk de ontwikkelvrijheid van minder ervaren ontwikkelaars te beperken.

Gebruiksaspecten

Zonder de betrokkenheid van de ervaren IT’ers bestaat de kans dat applicaties onbetrouwbaar worden en problemen veroorzaken op het gebied van onderhoud, gebruiksvriendelijkheid en wet- en regelgeving. De IT afdeling kan dat voorkomen door sjablonen voor low code platformen te maken die zelfontwikkelaars binnen het corporate governance vangnet houden. Besteed daarnaast voldoende aandacht aan de user experience (UX). Veel tools leggen de focus op de app-functionaliteit en beschouwen de UX als bijzaak. Kies daarom een platform dat voldoende en eenvoudig toepasbare mogelijkheden biedt voor interfacing met herbruikbare sjablonen en configureerbare componenten.