Low code platform kiezen | Bepalende aspecten – ICT informatiecentrum

Low code platform kiezen

  • Hoe kiest u een low code platform?
  • Wat zijn verschillen tussen low code en no code platformen?
  • Download gratis e-boeken en whitepapers

Om uw keuze tussen low code of no code te kunnen maken, heeft u te maken met diverse criteria die bepalen welke vorm van programmeren het beste bij u past. Bepalende aspecten zijn onder andere bedrijfstype, ontwikkeltempo, programmeerkennis, beheersbaarheid en kosten.

    Bedrijfstype
    Vooral voor jongere bedrijven die hun digitale omgeving nog volledig naar eigen wens kunnen inrichten, zijn no code en low code platformen ideaal. Voor grote bedrijven die nieuwe software willen koppelen met bestaande systemen en heel specifieke wensen hebben, ligt dit anders. Met name no code applicaties zijn vaak niet goed te koppelen aan oudere systemen. Daarnaast is de aanpasbaarheid gering.

    Ontwikkeltempo
    Bedrijven met een korte time to market zijn gebaat bij no code en low code platforms. Bij het maken van een applicatie kunt u simpelweg functionele componenten uit een bibliotheek selecteren en deze naar een visuele workflow slepen. Dat werkt veel sneller dan full code laten schrijven door professionele programmeurs (waaraan meestal een groot tekort is).

    Programmeerkennis
    Voor no code platformen is geen programmeerkennis nodig, voor low code wat meer en voor full code met meest. Dat pleit niet per definitie voor no code. Full code biedt de meeste vrijheid om echt maatwerk te ontwikkelen. Bij low code is de vrijheid beperkter, maar zijn er meer mogelijkheden voor maatwerk. Bij no code wordt gewerkt met min of meer vaste bouwstenen, waaraan weinig valt te veranderen.

    Beheersbaarheid
    Bij low en no code is er een verhoogd risico op een versnipperde architectuur, omdat de applicaties op zichzelf staan en niet van de cloud naar de eigen omgeving zijn over te zetten. Daardoor kunnen verschillende ‘versies van de waarheid’ ontstaan bij het raadplegen en analyseren van data.

    Kosten
    Doordat het bouwen van low en no code applicaties veel sneller gaat dan bij full code software, liggen de ontwikkelkosten laag. Maar het beheer van een ‘spaghetti-configuratie’ met een veelheid aan applicaties en het bouwen van koppelingen met bestaande systemen, kan dat kostenvoordeel teniet doen.

Verschillen low code platforms

No code is vooral geschikt voor bedrijven waar medewerkers innovatieve ideeën snel zelf willen kunnen omzetten in werkende applicaties. Nadeel is dat apps niet goed schaalbaar zijn en de integratiemogelijkheden beperkt blijven. Een low code platform maakt het mogelijk om snel nog missende functionaliteit toe te voegen aan bestaande systemen en alles te integreren in één applicatie. Nadeel is dat er wat meer technische kennis voor nodig is. Full code heeft als kernvoordeel dat er zeer specifieke functionele wensen van de organisatie mee zijn te vervullen. Nadeel is dat ontwikkeltrajecten meestal veel tijd en geld kosten.

Low code / no code
Ontdek low code / no code
Alternatief voor snelle en efficiënte applicatieontwikkeling