Software selectie | Tips en adviezen - ICTinformatiecentrum.nl

Software selectie

Informatie over ERP selectie, CRM selectie en het kiezen van andere bedrijfssoftware

De selectie van ERP, CRM, DMS, HRM, WMS of andere software is lastig uitvoerbaar door het grote aantal oplossingen, de vele aspecten die de keuze bepalen en de complexiteit van de software zelf. Zonder belang bij de keuzes die u maakt, heeft het ICT informatiecentrum veel informatie voor u beschikbaar die u helpt bij software selectie.

Handboek Softwareselectie

Het Handboek Softwareselectie helpt u stap voor stap bij het selecteren van bedrijfssoftware, zoals CRM, ERP, DMS, business intelligence, HRM, WMS of financiële en logistieke software. U maakt in het boek kennis met de belangrijkste aspecten van het selecteren van bedrijfssoftware, krijgt inzicht in het selectietraject project en alle checklists en overzichten om de selectie ook goed te kunnen uitvoeren. Doel van het boek is dat u de selectietraject beter kunt begeleiden, externe deskundigen beter kunt begrijpen en uiteindelijk tot de beste beslissing komt.

Handboek Softwareselectie

Handleiding bij het vinden, selecteren en implementeren van bedrijfssoftware. Bij de Servicedesk telefonisch aanvragen kan ook: 085 40 10 218.

Big data

software selectie

Gratis box

De ERP box, CRM box, HRM box, DMS box, BI box, WMS box en andere ‘ICT boxen’ van het ICT informatiecentrum bevatten alle informatie die u helpt bij het selectietraject. In fysieke en digitale vorm ontvangt u boeken, whitepapers, checklists, stappenplannen, overzichten, productinformatie en meer. Sinds de eerste box in 2001 hebben de unieke en door het ICT informatiecentrum zelf samengestelde boxen al tienduizenden grote en kleine organisaties geholpen met hun software selectie. Bekijk hier het overzicht van ICT boxen en vraag gratis een box aan.

Boeken

Op ICTboekensite.nl, de website waarop u alle gratis boeken van het ICT informatiecentrum kunt zien en aanvragen, vindt u veel boeken en e-boeken over de selectie van verschillende soorten bedrijfssoftware. De boeken kunt u los aanvragen of als onderdeel van een box.

Whitepapers

ICTwhitepapers.nl is het whitepaperplatform van het ICT informatiecentrum. Hier vindt u een overzicht van whitepapers over actuele ICT thema’s, toepassingen, projecten en softwareselectie. U ontvangt de whitepapers direct in uw mailbox.

Softwareselectie en pakketselectie

Het ICT informatiecentrum biedt u informatie over hoe u ICT selectietrajecten opzet, organiseert en uitvoert en alle praktische, juridische en organisatorische aspecten daarbij. U vindt deze in de boeken, whitepapers en boxen die het ICT informatiecentrum zelf samenstelt en publiceert over de selectie van ERP software, CRM software en andere bedrijfssoftware en ICT oplossingen. Met deze informatie kunt u product- of leveranciersselecties zelf uitvoeren of begeleiden. Wij voeren geen selecties voor u uit. Ook zullen wij u nooit een ICT oplossing adviseren. Naar onze mening kunnen wij u alleen dan garanderen dat wij onafhankelijk zijn en dat onze informatieverstrekking zuiver blijft.

Hulp bij het selectieproces

Als u selectietrajecten niet zelf wilt of kunt uitvoeren, adviseren wij u om altijd zelf voldoende kennis te hebben over de uitvoering van het selectietraject en u inhoudelijk te laten begeleiden door deskundige adviseurs. Het is wenselijk (en misschien wel noodzakelijk) dat dit betaalde diensten zijn en dat de dienstverlening beperkt blijft tot het begeleiden van het selectietraject. Voor een goede, onafhankelijke begeleiding is het namelijk belangrijk dat externe adviseurs (1) een compleet beeld van het aanbod van oplossingen hebben, (2) kennis hebben van uw bedrijfsproces en branche, (3) zelf geen oplossing leveren, (4) niet door ICT leveranciers betaald worden om hun oplossing te adviseren, (5) ervaren zijn en (6) niet uit zijn op het leveren van aanvullende diensten. Maak uw adviseurs duidelijk dat het u uitsluitend om onafhankelijke begeleiding in het selectietraject gaat. Neem uw besluit pas na het controleren van enkele referenties.

Opgelet met gratis selectie (tools)

Achter gratis online selectietools en bedrijven die u kosteloos een ERP selectie, CRM selectie of andere software selectie aanbieden, zit altijd een commercieel belang. Deze zijn daarom per definitie nooit onafhankelijk. Gratis selecties worden u aangeboden door organisaties die zelf een ICT oplossing leveren of die betaald worden door ICT leveranciers om de oplossing van die leverancier als selectieresultaat te tonen. Voor u betere passende ICT oplossingen waarvan de leverancier niet bereid is de organisatie achter de selectie te betalen, vindt u niet terug in het selectieresultaat. Een betrouwbare en waardevolle uitkomst hoeft u niet te verwachten.

Vergelijkingsites

De complexiteit van ERP software, CRM software of andere ICT toepassingen en oplossingen is groot. Het aantal parameters op basis waarvan u een ICT oplossing kunt selecteren daarmee ook. Er bestaan geen vergelijkingssites die rekening houden met al die parameters. De meeste beperken zich tot slechts enkele criteria, zijn niet compleet (slechts een beperkt aantal leveranciers is bereid om tegen betaling (!) aan de vergelijkingssite mee te werken) en bevatten verouderde informatie. De suggestie dat u via de vergelijkingssite een betrouwbaar resultaat kunt krijgen, is hierdoor helaas bijna altijd onterecht.

Hoe dan wel?

In het gratis Handboek Softwareselectie van het ICT informatiecentrum leest u stap voor stap uit hoe een goed selectietraject eruit ziet. U vindt het boek op de pagina ICT boeken of op de ICTboekensite.nl. Alle informatie over de selectie van ICT oplossingen vindt u ook terug in de gratis ICT boxen van het ICT informatiecentrum.