ERP leverancier kiezen – ICTinformatiecentrum.nl

ERP leverancier kiezen

Kiezen van een aanbieder van ERP software

Bij het kiezen van nieuwe ERP software, gaat het om twee onderdelen. De selectie van de software zelf en het kiezen van een ERP leverancier. Een groot aantal oplossingen hebben namelijk meerdere aanbieders. Onderstaand de belangrijkste aandachtspunten waar u op moet letten bij de keuze van een ERP leverancier.

Aantoonbare ervaring

Als een ERP leverancier beweert ervaring te hebben in uw markt, vraag hem dan vooral om een aantal klantnamen. Het is belangrijk dat u daadwerkelijk nagaat hoever die ervaring strekt en hoe andere klanten denken over de samenwerking met die leverancier. Krijgt u die namen niet (spontaan) dan moet u zich afvragen of dit wel de juiste partner is voor u. Aantoonbare ervaring is wel zo prettig.

Belangenafweging

Omdat er altijd meer kanten zitten aan een selectie- en implementatietraject is het goed om die in ogenschouw te nemen en te houden. Er is de software en er is de implementatie met training of workshops en dergelijke. In het eerste geval is de verkopende partij gebaat bij het verkopen van een contract voor licenties of de maandelijkse kosten als het een ERP oplossing in de cloud betreft. In het tweede geval wordt al veel tijd (en dus veel van uw geld) gestoken in de voorbereiding, vooronderzoeken, de training of workshops. De grootste valkuil is hier dat u het overzicht verliest. En dat zowel de licentieverkoper als de urenverkoper aan zijn trekken komt ten koste van uw portemonnee. Elk advies heeft een bepaald onderliggend belang. Voor de een is dat de licentieverkoop, voor de ander de urenverkoop in de vorm van allerlei kleine projectjes. Als u adviezen krijgt, neem die belangen dan mee bij het kiezen van een ERP leverancier.

Doel voor ogen houden

Het is belangrijk om de doelen die u samen met de mensen in uw projectgroep vooraf heeft gesteld overeind te houden. U heeft ze immers niet voor niets zo vastgesteld. Laat u dan ook niet zo snel van de wijs brengen door mooie verkoopverhalen. Als de voorliggende oplossing niet voldoet aan het doel moet u ernstig in overweging nemen om er van af te zien. Het feit dat u waarschijnlijk over minder kennis beschikt als de mensen van de verkopende partij, wil niet zeggen dat u per definitie altijd ongelijk heeft. Een oplossing die niet past binnen de doelen kan weliswaar een deel van het probleem oplossen, maar is niet de oplossing voor het hele probleem. Laat ze dan eerst maar eens aantonen waarom u uw keuze zou moeten aanpassen. Of hoe het alsnog aan uw gestelde doelen zou kunnen gaan voldoen. Afwijken van de doelen kan uiteraard, de wereld is niet in beton gegoten, maar doe dat weloverwogen en bewust en niet meteen op aangeven van de verkopende partij.

Branchekennis ERP leverancier

Het aantrekken van een grote bekende naam als ERP leverancier geeft niet altijd het beste resultaat voor úw organisatie. Het is daarom altijd belangrijk ook naar de andere opties te kijken. Een bedrijf dat in staat is om ERP software te leveren, inclusief de kennis van uw branche, verdient meer dan afgescheept te worden met de mededeling dat u hem of zijn product niet kent. Het zou zomaar kunnen zijn dat zijn product net die functionaliteit levert die u heel erg goed kunt gebruiken en een voorsprong in de markt geeft. De implementatie zal bij kennis van zaken over uw markt ook een stuk soepeler verlopen.

Vraag over ERP leveranciers?

Heeft u vragen over het kiezen van een ERP leverancier? Neem dan contact op met de Servicedesk van het ICT informatiecentrum. Bel daarvoor 085 40 10 218 of mail naar info@informatiecentrum.nl. Wij helpen u graag bij het vinden van een antwoord.