Boekhoudsoftware - ICT informatiecentrum

Boekhoudsoftware

 
Boekhoudsoftware helpt u met het automatiseren van financieel administratieve processen en zorgt ervoor dat u eenvoudig kunt voldoen aan uw wettelijke verplichting om een goede, actuele en kloppende boekhouding te voeren. Maak hier kennis met welke oplossingen er zijn en wie u met de selectie en implementatie ervan kan helpen. En lees over alle andere aspecten van het kiezen van de best bij u passende boekhoudpakket.
 

“Laat niet door anderen bepalen wat de beste boekhoudsoftware voor u is, maar bepaal dat zelf.”

[ BEKIJK OPLOSSINGEN EN LEVERANCIERS ]

 

Welke software heeft u nodig?

Boekhoudsoftware is een breed begrip. Er zijn daarom verschillende soorten bedrijfssoftware waarmee u uw boekhouding en financiële administratie kunt realiseren. Voordat u een nieuwe boekhoudoplossing kunt, moet u eerst bepalen welke oplossing u nodig heeft. U heeft keuze uit:

  • Losse boekhoudsoftware – Separate softwareoplossing waar alles gericht is op boekhouding.
  • ERP software – Geïntegreerde bedrijfssoftware waarvan boekhoudsoftware een onderdeel is.
  • Specialistische financiële software – Gericht op een speciale taak.
  • Brancheoplossingen – Gericht op branche-specifieke administratieve processen.
  • RPA software – Voor het automatiseren van repeterende administratieve processen.

Meer over vergelijken en selecteren

Specialistische financiële software

Naast de hierboven genoemde soorten software bestaan er nog veel meer oplossingen voor specifieke taken binnen uw boekhouding en financiële administratie. Denk daarbij aan speciale facturatiesoftware, debiteurenbeheer software, crediteurenbeheer software, credit management software, incassobeheer software of salarisadministratie software. Deze software koppelt u dan aan uw boekhoudpakket of ERP oplossing. Een overzicht van deze oplossingen vindt u in de sectie financiële software.
 

“ERP software kunt u naast boekhouding ook gebruiken voor CRM, voorraad, planning, HRM en meer.”

[ MEER OVER ERP SOFTWARE ]


 

Wanneer overstappen?

De overgang naar een nieuw boekhoudprogramma hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bijna alle leveranciers bieden u hulp in de vorm van trainingen, instructievideo’s, handleidingen of hulp ter plaatse. Daarnaast kan uw accountant of externe boekhouder u helpen met de implementatie van de software en het overzetten van uw boekhouding.

Veel bedrijven kiezen het moment om over te stappen net voor het begin van hun boekjaar, dat meestal samenvalt met het kalenderjaar. Dat hoeft zeker niet. U kunt met bijna hetzelfde gemak halverwege het boekjaar overstappen op een nieuw boekhoudprogramma. In alle gevallen zult u namelijk bestaande financiële gegevens moeten overzetten naar de nieuwe software en is het uitgangspunt uw beginbalans.

Wie zijn de leveranciers van boekhoudsoftware?

Er is een grote diversiteit aan boekhoudprogramma’s en leveranciers. Een belangrijk onderscheid daarin wordt gemaakt door voor wie de software met name geschikt is. Zo is de ene boekhoudsoftware beter geschikt voor grotere bedrijven, andere voor het mkb en zijn er ook oplossingen gericht op ZZP’ers. Daarnaast zijn er diverse brancheoplossingen beschikbaar.

Bekijk overzicht van boekhoudsoftware.

Wat kost boekhoudsoftware?

De kosten van de boekhoudsoftware zijn van veel factoren afhankelijk. Bij offline software betaalt u eenmalig voor de aanschaf en implementatie van de software en vervolgens jaarlijkse licentiekosten voor updates en gebruik. Deze vorm komt echter nauwelijks meer voor. De meeste bedrijven kiezen voor een online boekhoudpakket.

Bij boekhoudsoftware in de cloud betaalt u per gebruiker per maand en een vast bedrag. Voor dit bedrag kunt u van de software gebruik maken en zorgt de leverancier voor het beheer van de software, updates, onderhoud, veiligheid en support. Afhankelijk van de functionaliteit van de software, het aantal users en de dienstverlening van de leverancier kunt u rekening houden met een bedrag per user vanaf 10 euro per maand voor de meest eenvoudige oplossingen tot rond de 100 euro per user per maand voor een pakket met meer functionaliteit.
 

“Voor veel financieel-administratieve taken bestaat aparte software.”

[ BEKIJK FINANCIËLE SOFTWARE ]


 
Lees verder
Boekhoudsoftware vergelijken
Beste boekhoudsoftware
Boekhoudsoftware functies en toepassingen

Kennisbank – Gratis downloads en informatie
Boekhoudsoftware leveranciers