Top 10 ERP systemen - ICT informatiecentrum.nl

Top 10 ERP systemen

 • Wat is de top 10 ERP systemen?
 • Hoe bepaalt u de beste ERP software voor uw organisatie?
 • Benut alle informatie, adviezen en hulp van de gratis ERP box en de ERP kennisbank

Organisaties die bezig zijn met een oriëntatie op ERP software of al in een selectiefase zitten, hebben behoefte aan overzicht en ‘lijstjes’. Begrijpelijk, want het aantal ERP oplossingen is groot en dan biedt een overzicht al gauw houvast bij het vinden van de best passende oplossing. De top 10 ERP lijstjes die u op internet tegenkomt, verschillen allemaal. Wat heeft u eraan? En welke top 10 ERP systemen is voor u belangrijk?

 

Welke ERP oplossing past het best bij uw bedrijfsactiviteiten en processen?

[ GRATIS ERP BOX ]

 

Waar zijn de beste ERP systemen?

Om antwoord te geven op de vraag wat de beste ERP systemen zijn, is het goed om eerst nog even stil te staan bij wat ERP systemen nu eigenlijk zijn. ERP systemen integreren de software die nodig is voor het automatiseren van administratieve processen in één complete, overkoepelende oplossing. Bedrijfsprocessen rondom boekhouding en financieel management, HRM, supply chain management, productie, kwaliteitsmanagement en andere administratieve en logistieke bedrijfsprocessen worden erdoor ondersteund, aangestuurd of beheerd. Dat biedt een optimale samenhang tussen bedrijfsprocessen en voorkomt de koppeling van allerlei losse systemen. Zijn er toch koppelingen met specifieke softwareoplossingen nodig, dan kan dat.

Veel organisaties hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in nieuwe ERP software of gaan dat de komende jaren doen. Dat zijn inmiddels niet alleen meer de grotere en op productie gerichte bedrijven. Voor alle branches, bedrijfsprocessen en bedrijfsgrootten, ook voor het MKB, zijn er passende ERP oplossingen. Met de investering valt het mee, omdat bijna alle ERP leveranciers ERP software als cloudoplossing aanbieden. Bovendien zijn de oplossingen modulair, zodat u alleen gebruikt en betaalt wat u nodig heeft.

Welke ERP oplossing heeft u nodig?

Voor het overgrote deel zijn uw bedrijfsprocessen niet anders dan die bij andere organisaties. Uw boekhouding ziet er hetzelfde uit, uw CRM processen zijn vergelijkbaar, uw HRM gaat ook gewoon over werknemers en alles rondom logistiek en productie vertoont veel overeenkomsten met wat anderen doen. In theorie zijn er dus heel veel ERP systemen waarmee u uw processen kunt automatiseren. De echte verschillen tussen ERP systemen zitten veelal ‘onder de motorkap’ en zijn slecht zichtbaar. Grotere verschillen worden zichtbaar als u kijkt naar de leveranciers van de software. Deze maken van een ‘standaard ERP systeem’ een branchegerichte oplossing en leveren daarbij de specifieke kennis van uw branche of bedrijfsprocessen. Andere leveranciers onderscheiden zich door naamsbekendheid, aantallen geïnstalleerde ERP systemen of marketingkracht. Niet zonder reden wordt vaak gesteld dat de keuze van een ERP leverancier belangrijker is dan de keuze van de ERP software zelf. Lees hier meer over ERP leveranciers, oplossingen en adviseurs.

 

Alle informatie over ERP oplossingen, toepassingen en leveranciers.

[ KENNISBANK ]

 

Uw top 10 ERP systemen

Het bovenstaande geeft u een beeld van de veelzijdige functionaliteit van ERP systemen. In combinatie met de verschillen tussen leveranciers, maakt dat het kiezen van een ERP systeem lastig. Een lijstje van een top 10 van ERP systemen kan u helpen. Maar gezien het bovenstaande luidt de vraag: welk lijstje? Welke top 10 zoekt u?

Er bestaat geen ‘beste’ ERP oplossing, want die is voor iedereen anders. U kunt kijken naar een bijzondere functionaliteit of specifieke oplossingen voor uw branche. U kunt kijken naar welke ERP oplossingen het meest gebruikt worden. Maar wat zegt dat als een reeks verschillende ERP oplossingen allemaal met dezelfde naam (neem Dynamics) worden aangeduid? U kunt kijken naar de grootste ERP leveranciers qua omzet of marktaandeel. Maar wat zegt dat, als niet duidelijk is op welke producten en diensten de getallen gebaseerd zijn? Welke voordelen bieden ‘grote leverancier’ en ‘veelgebruikt’ u als er over minder vaak geïmplementeerde systemen ook veel goede verhalen zijn? Wat zegt een naam van een product of leverancier over de functionaliteit van de oplossing die u nodig heeft of de kwaliteit van de dienstverlening van de leverancier? Een top 10 van ERP systemen is dan ook net zo weinigzeggend als een top tien van bijvoorbeeld personenauto’s, herenschoenen of vakantiebestemmingen. Er is dan ook maar één top 10 wel interessant en dat is de top 10 die voor u en uw specifieke wensen en omstandigheden geldt. En die wijkt gegarandeerd af van ieder ander gepubliceerd lijstje.

Aan de slag: zelf uw top 10 samenstellen

De conclusie is dus dat u eigenlijk niets heeft aan allerlei gepubliceerde lijstjes. U kunt zich beter concentreren op uw eigen top 10, op wat voor u belangrijk is, op uw bedrijfsprocessen, op waarin ERP oplossingen van elkaar verschillen, op basis waarvan u ERP leveranciers met elkaar vergelijkt en op al het andere wat uw keuze bepaalt. Precies voor het bereiken van dat doel, kunt u de ERP box van het ICT informatiecentrum gebruiken. Dan begint u met het samenstellen van uw eigen top 10 of top 5 waar u wel wat aan heeft en eindigt u met een onderbouwde keuze van uw nummer 1.

Lees verder
Vergelijk ERP oplossingen
Vergelijk ERP leveranciers op ICTleveranciers.nl
Gebruik gratis informatie

Toepassingen van een ERP systeem
Boekhouding en financieel management

 • Grootboek
 • Crediteuren / debiteuren
 • Activabeheer
 • Budgetteren
 • Bankzaken
 • Financiële consolidatie

HRM

 • Personeelswerving
 • Salarisadministratie
 • Urenregistratie
 • Workforce management

Supply chain management

 • Vraag- en leveringsplanning
 • Distributie
 • Inkoop
 • Orderbeheer
 • Voorraadbeheer

Productie

 • Stuklijst
 • Product lifecycle management
  (Kwaliteitsmanagement)