Succesfactoren digitale transformatie | Vijf tips – ICT informatiecentrum.nl

Succesfactoren digitale transformatie

Hoe maakt u uw digitale transformatie tot een succes? Het antwoord op de vraag is afhankelijk van uw vertrekpunt, uw doelen en de kennis en technologie die u al in huis heeft. Met name op het gebied van kennis en technologie zult u gebruik moeten maken van externe specialisten.

Digitalisering en organisatie

De afhankelijkheid van externe kennis komt vanwege de snelle technologische ontwikkelingen en de complexiteit van de onderliggende ICT oplossingen en systemen. Uw succes zal daarom in grote mate afhankelijk zijn van de partij die u begeleidt met kennis en kunde. Deze specialist helpt met een goed plan en een realistische businesscase. Ook intern zult u alles op orde moeten hebben en zal duidelijk moeten zijn wie welke verantwoordelijkheden heeft bij de transformatie. Personeel moet u tijdig betrekken in de uitvoering van de digitale transformatie en u zult uw ICT infrastructuur geschikt moeten maken voor wat de transformatie daarvan verlangt. Belangrijkste succesfactor van digitale transformatie is echter hoe uw organisatie het veranderingsproces ervaart en mee helpt realiseren.

Succesfactoren

  Sense of urgency
  Creëer een organisatiebrede ‘sense of urgency’. Maak duidelijk waarom de transformatie nodig is. Roep bijvoorbeeld niet ‘we moeten iets met big data’ maar formuleer heldere business cases.

  Dedicated teams
  Formeer dedicated teams voor innovatie. Zorg dat in die teams alle betrokkenen en specialismen zijn vertegenwoordigd. Benoem ook een eindverantwoordelijke, bijvoorbeeld een Chief Digital Officer (CDO).

  Werkvloer
  Begeleid de gevolgen voor de werkvloer. De digitale transformatie heeft vaak grote impact op de werkvloer. Denk aan taakverandering of banenverlies.

  Cloud computing
  Zorg voor een schaalbare IT-infrastructuur. Met cloud computing is altijd voldoende capaciteit beschikbaar voor nieuwe toepassingen en het voorkomt onnodige investeringen in hardware en software.

  Bedrijfscultuur
  Besef dat de digitale transformatie vraagt om werkelijke vernieuwing. Digitalisatiedrang moet het dominante gen in het DNA van de organisatie worden. Wie simpelweg nieuwe technologie gebruikt voor bestaande processen wordt links en rechts ingehaald door de concurrentie.

Succesfactoren digitale transformatie