De 7 keuzes bij nieuwe bedrijfssoftware - ICTinformatiecentrum.nl

Nieuwe bedrijfssoftware

De 7 keuzes bij nieuwe bedrijfssoftware

Vooruitkijken naar de toepassing van nieuwe bedrijfssoftware of IT oplossingen gebeurt aan het begin van een nieuw jaar vaker dan daarna. En dus bent u niet de enige als u juist nu besluit om wel of niet nog een jaar door te gaan met administratieve software die al enige tijd roept om vervanging, een CRM systeem waarmee niet meer alles kan wat sales en marketing zouden willen, WMS software die optimale logistieke prestaties in de weg zit of een HRM oplossing die nog voorbij gaat aan de vele online mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Of u maakt een afweging omtrent oplossingen die uw bedrijfsprocessen zeker kunnen verbeteren, maar die tot op heden nog niet als noodzaak werden beschouwd, zoals document management of (self service) business intelligence.

Alle bedrijfssoftware kennis bij elkaar

Keuzes en vragen

Bestaat er behoefte aan nieuwe bedrijfssoftware, dan zult u om tot verstandige beslissingen te komen op zijn minst antwoorden moeten hebben op de onderstaande keuzes en vragen.

  • Welk probleem willen wij oplossen en wat is de visie van onze organisatie daarop voor de langere termijn?
  • Welk soort oplossing hebben wij nodig en hoe heet dat (ERP, CRM, enz.)?
  • Hoe kunnen onze bedrijfsprocessen optimaal profiteren van nieuwe mogelijkheden van nieuwe software?
  • Wie gaat ons helpen of adviseren en welke informatiebronnen gaan we gebruiken?
  • Is de programmeertechniek van de software voor ons van belang en welke voordelen bieden low code of no code oplossing ons?
  • Waar draait de applicatie straks: kiezen we een on premise oplossing (lokaal) of juist in de cloud?
  • Welke oplossing en welke leverancier bieden ons de meeste voordelen?

Informatiebronnen bij keuze nieuwe bedrijfssoftware

Uiteraard helpen de websites, boxen, boeken en whitepapers van het ICT informatiecentrum u met het vinden van de antwoorden op het bovenstaande. Maak u daarbij voor kennis over de toepassing, selectie of implementatie van bedrijfssoftware niet afhankelijk van externe adviseurs. Probeer vooral zelf te begrijpen waarom u bepaalde keuzes maakt. Kijk altijd vooruit, niet terug. Dat voorkomt dat u gaat automatiseren zoals u al deed en alleen de nieuwe versie van oude systemen krijgt. Bij het vervangen van bedrijfssoftware moeten de nieuwe mogelijkheden van moderne oplossingen leidend zijn. Uiteindelijk past u dus uw organisatie en bedrijfsprocessen aan op de nieuwe software en niet andersom.


Suggesties om verder te lezen

ICT kennisbank – Gratis toegang tot de beste ICT informatie
Bedrijfssoftware box (voor selectie van ERP, CRM, HRM, DMS, TMS, BI oplossingen)
Nieuwe software is nieuwe kennis (Artikel)
Waarom IT projecten mislukken (e-boek)