Weer mislukt IT project bij overheid - ICTinformatiecentrum.nl

Mislukt IT project

Weer mislukt IT project bij overheid

Wat leren we ervan?

Weer is een groot IT project bij de overheid mislukt. En dat terwijl er de afgelopen jaren al veel tijd, geld en moeite is gestoken om te leren van ieder mislukt IT project hiervoor. Blijkbaar is de oorzaak hardnekkig.

De minister heeft half april de stekker getrokken uit een groot IT project bij NVWA, INSPECT geheten. De NVWA is de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, een dienst die in 2012 ontstond uit het samengaan van de Algemene Inspectiedienst, de Keuringsdienst van Waren en de Plantenziektekundige Dienst. INSPECT had een bijdrage moeten leveren aan het verbeteren en innoveren van de werkwijzen van de verschillende onderdelen van de organisatie.

Weggegooid geld

De schade is aanzienlijk. In het begin werd het project begroot op 36 miljoen euro. In de tussentijd was dit bedrag al verhoogd naar 95 miljoen euro. Daarvan was al 65 miljoen uitgegeven. Reden om nu te stoppen was om de schade niet verder op te laten lopen, want het werd steeds duidelijker dat het project nooit meer aan de beoogde doelen zou kunnen beantwoorden en dat doorgaan met het project nog eens tientallen miljoenen zou gaan kosten.

Faalfactoren

Voor een goede verklaring van de oorzaken is het nog te vroeg. Ongetwijfeld wordt er door alle betrokken partijen druk geanalyseerd wat er mis ging en wat we er nu weer van kunnen leren. Maar het kan geen toeval zijn dat het haast voorspelbaar misgaat in projecten waarin budget geen rol lijkt te spelen (overheidsgeld immers), waarin gaandeweg het project eisen en wensen worden aangepast en waarin verschillende partijen allemaal hun invloed hebben op het ontwikkelen van iets gezamenlijks. Gebrek aan meetbare doelstellingen, een heldere langetermijnvisie, een vooruitdenkende organisatie, competent leiderschap en goed projectmanagement zullen vast en zeker weer in de analyse genoemd worden. Dat zijn factoren die in ieder IT project van invloed zijn op falen of slagen. En dus mogen de mislukte projecten bij de overheid ook als eyeopener gezien worden voor iedere andere organisatie met een IT project. Als hierin dezelfde fouten worden gemaakt, zijn er dezelfde gevolgen.

Lessen

Als er uit onderzoek nog unieke redenen blijken voor het mislukken van het NVWA project, dan informeert het ICT informatiecentrum u daar later nog over. Maar de kans is groot dat u alle redenen waarom IT projecten mislukken al tegenkomt in de informatie die hierover al een tijdje bestaat en die het ICT informatiecentrum publiceert. Kennis (kunnen) hebben en kennis toepassen zijn toch echt twee verschillende dingen. Helaas resulteert een gebrek aan dat besef telkens weer in dure lessen.


Suggesties om verder te lezen

Nieuwe software is nieuwe kennis (Artikel)
Uitstelgedrag bij IT projecten. Herkenbaar? (Artikel)
Zo pakt u uw softwareproject aan (PDF)
Waarom IT projecten mislukken (e-boek)

Gratis voor u beschikbaar

Bedrijfssoftware box (voor selectie van ERP, CRM, HRM, DMS, TMS, BI oplossingen)

Ook interessant

Nieuws en ontwikkelingen (ICT nieuwsbrief)
Alle gratis boeken (ICTboekensite.nl)
Alle whitepapers (ICTwhitepapers.nl)