Data analytics tools | Welke zijn er? - ICTinformatiecentrum.nl

Data analytics tools

  • Wat zijn data analytics tools?
  • Welke oplossingen zijn er en hoe kiest u?
  • Bekijk oplossingen, specialisten, informatie en meer.

 


 
Data analytics tools zijn softwareoplossingen die u helpen om de data waarover u beschikt te kunnen analyseren en presenteren. Het spectrum van tools is groot. Voor eenvoudige toepassingen is Excel nog altijd een veelgebruikt analysetool. Voor complexere data analyses bieden geavanceerde business intelligence tools de gewenste oplossingen.

Wie kan u helpen?
Vind hier oplossingen en leveranciers.

Wat zijn data analytics tools?

Data analytics tools zijn nodig als u op basis van uw data goede beslissingen wilt nemen en de weergave van resultaten wilt delen met anderen. Aan alleen gegevens heeft u nog niet zoveel. Die krijgen pas een zinvolle betekenis als u deze met elkaar in verband kunt brengen. Dan gaat u patronen zien en trends herkennen op basis waarvan u conclusies kunt trekken of inzichten verkrijgt. Bij beperkte hoeveelheden data kan de interpretatie daarvan relatief eenvoudig zijn. Dan biedt Excel soms al de oplossing voor simpele rapportages of visualisaties. Bij grotere hoeveelheden data zijn voor het modeleren en presenteren daarvan geavanceerdere oplossingen nodig. Alle oplossingen voor rapportage, visualisatie, presentatie en interpretatie worden aangeduid als data analytics tool.

Welke tool heeft u nodig?

Er is helaas geen universeel toepasbare oplossing beschikbaar, waarmee u iedere business case te lijf kunt gaan en snel duidelijke antwoorden krijgt. Wat u nodig heeft, hangt daarom af van specifieke wensen en omstandigheden. Sommige tools zijn gratis en laagdrempelig. Andere zijn betaald en vragen meer kennis van u om deze optimaal in te richten en te gebruiken. In de praktijk bestaan de gebruikte tools vaak uit een combinatie van beide. Het is lastig om zonder uw situatie te kennen de juiste keuze te maken. De meeste bedrijven roepen daarom de hulp in van een specialist die uw behoefte in kaart brengt, de juiste tools daarbij selecteert en de implementatie voor u verzorgt.

Data analytics
Gebruik de kracht van data
Over hoe data uw processen en prestaties verbetert

Welke data analytics tools zijn er?

Er kan onderscheid gemaakt worden in diverse soorten tools. Maak bij de keuze ervan gebruik van een specialist die u kan adviseren over de beste oplossing.

  • Rapportage software – Met rapportagetools beschikt u snel over rapporten die gebaseerd zijn op data uit verschillende gegevensbronnen. De software genereert het rapport voor u. U geeft aan waarover u een rapport wilt hebben en over welke data u beschikt. Lees hier meer over rapportage software.
  • Datavisualisatie software – Datavisualisatie zorgt ervoor dat uw gegevens worden weergegeven in grafieken of andere grafische voorstellingen. Lees hier meer over datavisualisatie.
  • Dashboards – Veel analytics tools zijn gericht op het rapporteren en visualiseren van data voor één toepassing. Als dat met data uit verschillende systemen moet gebeuren, spreken we over een dashboard. Deze visualiseert de data uit diverse systemen op één scherm.
  • Big data software – Helpt u als u beschikt over grote hoeveelheden data. Gegevens worden dan op één plaats beheerd, zodat u op basis daarvan over overzichten en presentaties kunt beschikken.
  • Business intelligence software – Specifiek gericht op het analyseren van aan werkprocessen gekoppelde data. BI tools bieden vaak complete oplossingen voor het verwerken, beheren en analyseren van uw data. Lees hier meer over business intelligence software

Data analytics tool selecteren?

Het vinden van een eenvoudig tool voor data analytics hoeft niet lastig zijn. PowerBI, Qlikview, Tableau, Google en zelfs Excel bieden snel en eenvoudig mogelijkheden voor analyses. Complexere situaties vragen om complexere oplossingen waar specialistische kennis voor nodig is. In die gevallen kunt u gebruik maken van de DATA kennisbank.

Kijk welke oplossingen en leveranciers u kunnen helpen en gebruik de informatie van de DATA kennisbank