Software implementatie
5 onmisbare bronnen
Oriënteren op nieuwe software? Lees ‘Zo pak je jullie softwareproject aan’.
Bedrijfssoftware selecteren? Gebruik de gratis bedrijfssoftware box.
Hulp of advies nodig? De bovenstaande experts staan voor je klaar.
Oplossingen vergelijken? Bekijk ICT oplossingen en leveranciers.
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief.
Wat is software implementatie?
Wat maakt de implementatie van software belangrijk?
De implementatie is het belangrijkste onderdeel van je softwareproject. Als het met projecten misgaat, is dat meestal geen gevolg van een verkeerde softwareselectie, maar van een slecht voorbereide en verkeerd uitgevoerde implementatie. Tijdens de implementatie bepaal je of de software de operationele mogelijkheden gaat krijgen die voorzien waren. Een succesvolle implementatie verbetert jullie bedrijfsprocessen, verhoogt de efficiëntie van jullie activiteiten en heeft een positieve impact op de hele bedrijfsvoering.
Uit welke fasen bestaat de implementatie?
De eerste fasen van je softwareproject betreft te softwareselectie. Tijdens de voorbereiding en planning definieer je de eisen en wensen met betrekking tot de software, kies je de oplossing en stel je een gedetailleerd implementatieplan op. Zodra de selectie achter de rug is en de aanschafbeslissing is genomen, bereid je de implementatie voor. Deze bevat meerdere fasen:
- Installatie – De software wordt geïnstalleerd op de relevante systemen binnen je organisatie. Dit kan een fysieke installatie op servers, desktops of laptops zijn of betreft de setup van jullie software als je – zoals meestal – gekozen hebt voor een cloudoplossing.
- Configuratie – Na de installatie configureer je de software, zodat de functies ervan gaan voldoen aan de specifieke behoeften en processen van jullie organisatie. Dit omvat het instellen van bijvoorbeeld gebruikersrechten, datamigratie en het aanpassen van de software op jullie bedrijfsspecifieke omgeving.
- Integratie – Je integreert de nieuwe software met andere systemen en software die binnen je bedrijf gebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat data tussen systemen uitgewisseld kan worden en dat daardoor de bedrijfsprocessen efficiënt kunnen functioneren.
- Training en support – Jullie eindgebruikers moeten getraind worden in het optimale gebruik van de nieuwe software. Goede training is essentieel om ervoor te zorgen dat de gebruikers comfortabel, effectief en zelfstandig met de nieuwe software kunnen werken.
- Livegang en monitoring – Zodra de software live gaat, volg en test je de software voortdurend op mogelijke problemen. Hierbij horen ook het uitvoeren van noodzakelijke updates en verdere aanpassingen zodra deze nodig zijn.
- Evaluatie – Na enige tijd evalueer je de implementatie om daarmee te beoordelen of de software voldoet aan de vooraf gestelde doelen. Daarnaast leer je ook de verbeterpunten kennen voor toekomstige softwareprojecten.
Hulp bij software implementatie
Wat is de rol van een implementatie consultant?
Een implementatie consultant heeft een belangrijke rol bij de implementatie van nieuwe bedrijfssoftware. Hij of zij fungeert als schakel tussen de gekozen software en de specifieke behoeften van jullie organisatie. De consultant analyseert eerst grondig jullie bedrijfsprocessen en alle eisen die daaraan gesteld worden. Zo krijgt deze een duidelijk beeld van wat jullie organisatie nodig heeft en wil bereiken met de nieuwe oplossing. De implementatie consultant is vervolgens verantwoordelijk voor het samenstellen van het implementatieplan
Tijdens het implementatieproces zorgt de implementatie consultant voor de configuratie en aanpassing van de software, zodat deze optimaal functioneert binnen jullie bedrijfsomgeving. Ook speelt de consultant een belangrijke rol in de training van gebruikers en het bieden van technische ondersteuning. Beide zijn essentieel voor een soepele overgang naar de nieuwe software en aangepaste werkwijze. Bovendien fungeert de consultant als schakel tussen jullie organisatie en de softwareleverancier. Hierbij worden eventuele problemen aangepakt en worden oplossingen bedacht om de implementatie succesvol af te ronden.
Hoe selecteer je een implementatie consultant?
Bij het kiezen van een consultant voor de implementatie van jullie software zijn diverse criteria van belang. Expertise in de specifieke software of technologie die geïmplementeerd wordt, is essentieel. Daarnaast moet de consultant aantoonbare ervaring hebben met vergelijkbare systemen en bekend zijn met de uitdagingen en best practices van de gekozen software. Ook is ervaring in jullie specifieke sector belangrijk. Een consultant die de unieke processen, regelgeving en zakelijke uitdagingen van jullie branche en activiteiten kent, kan effectievere en meer op jullie organisatie gerichte oplossingen bieden.
Ook goede communicatievaardigheden zijn zeer belangrijk. Een deskundige en ervaren consultant moet in staat zijn om complexe technische informatie duidelijk over te brengen op iedereen die bij het project betrokken is, zowel IT’ers als eindgebruikers. Andere criteria waarop je een implementatie consultant kiest, zijn beschikbaarheid en de manier waarop tijdens en na de implementatie ondersteuning gegeven kan worden.
Vind via deze ICT leveranciers de juiste implementatie consultant.