Workforce management software - ICTinformatiecentrum.nl

Workforce management software

Oplossingen, leveranciers en informatie over geavanceerde personeelsplanning

 

Workforce management software of WFM software helpt je met het plannen van personeel, zodat je tijdig over voldoende capaciteit beschikt om werkzaamheden op het juiste moment en door de juiste mensen te laten verrichten. De software baseert deze personeelsplanning op basis van data en de analyse daarvan. Hierdoor zijn betrouwbare inschattingen van de benodigde capaciteit mogelijk. Je maakt hier kennis met workforce management oplossingen en leveranciers daarvan.
Deze experts kunnen je helpen!

 

 

4 onmisbare bronnen

Oriënteren op WFM software? Lees ‘Zo pak je jullie softwareproject aan’.
Hulp of advies nodig? Deze workforce management experts staan voor je klaar!
Software vergelijken? Bekijk WFM software en leveranciers
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief.

 

KENNISMAKING   |   VERDIEPING   |   SELECTIE   |   EXPERTS   |   ARTIKELEN   |   MEER


 
KENNISMAKING

Wat is workforce management software?

 

Wat is workforce management?

Workforce management (WFM) is een vorm van personeelsbeheer, waarbij het doel is om personeel zo effectief en efficiënt mogelijk in te zetten. Door de personele bezetting optimaal af te stemmen op de geplande werkzaamheden, doen de juiste mensen op het juiste moment de werkzaamheden waarvoor zij het best gekwalificeerd zijn. Workforce management helpt je bij het plannen van jullie personeelscapaciteit en het samenstellen van werkroosters. De software is daarbij een essentieel hulpmiddel.

 

Wat is workforce management software?

Workforce management software helpt je bij het automatiseren van jullie personeelsbeheer en personeelsplanning. Dat kan zowel personeelsplanning op langere termijn zijn, als op de korte termijn. Op lange termijn komt de planning voort uit je strategische of tactische doelstellingen. Op korte termijn kan het gaan om de personeels- en capaciteitsplanning van vandaag, morgen of volgende maand. Dit zijn planningen op operationeel niveau.

Thuiswerken heeft de behoefte aan workforce management de laatste jaren enorm doen toenemen. Omdat Excel niet meer kan voldoen aan de eisen die nu aan een planningstool stelt qua functionaliteit, kwaliteit, snelheid en flexibiliteit, maken steeds meer bedrijven inmiddels gebruik van specifieke plannings-apps, selfservice planningsmodules in hun HRM software of van separate workforce management software.

 

Zo pak je jullie softwareproject aan


 

Wat is een workforce management systeem?

Workforce management draait om software en data. Daarom wordt er vaak gesproken over een workforce management systeem. Dit is het geheel van WFM software, alle data en de aanvullende tools die je gebruikt voor het vinden van de meest optimale planning én het realiseren daarvan. Data speelt hierin een cruciale rol. Door relevante data uit je planningsprocessen op te slaan, kan je nieuwe voorspellingen over personeelscapaciteit baseren op betrouwbare historische gegevens.

 

Wat zijn voordelen van workforce management software?

Door je workforce management op orde te hebben en daarbij gebruik te maken van moderne software, kan je een concurrentievoordeel realiseren. Je hebt dan doorlopend goed inzicht in de inzet en beschikbaarheid van je personeel en je bent continu in staat om sneller, beter en efficiënter te handelen dan je concurrenten. Dit zijn belangrijke voordelen:

  • Betere processen – Steeds betere en nauwkeurigere werkroosters dragen bij aan een steeds soepeler verloop van de werkzaamheden in je organisatie. Dit is goed voor je resultaten, de klanttevredenheid en de tevredenheid van werknemers.
  • Concurrentievoordeel – Van WFM kan je een krachtig concurrentiemiddel maken. Als je in staat bent om je medewerkersbestand optimaal af te stemmen op je langetermijnstrategie, heb je een voorsprong.
  • Flexibiliteit – Met een goede planning kan je eerder dan je concurrenten de juiste medewerkers zoeken en aan je binden. Een workforce management systeem maakt je organisatie flexibeler.
  • Meer data, betere inzichten – Met WFM software genereer je veel waardevolle data. De analyse daarvan geeft je de inzichten waarmee je een steeds betere forecast kunt maken.
  • Besparingen – Omdat bij overbezetting de loonkosten onnodig hoog zijn, kan je door beter te plannen veel geld besparen. Je weet precies wanneer je kosten maakt en vooral ook wanneer je deze niet hoeft te maken.
  • Medewerkerstevredenheid – De tevredenheid van medewerkers stijgt als zij in het WFM systeem zelf hun beschikbaarheid kunnen aangeven. Zelfroosteren vergroot ook de betrokkenheid bij hun werk en geeft ze het gevoel dat zij meer invloed hebben.
  • Minder risico – Workforce management software kan je helpen bij de uitvoering en toepassing van wettelijke regelingen en het bewaken van arbeidsovereenkomsten. Je beperkt zo juridische risico’s met betrekking tot arbeidstijdenwetgeving of cao’s.

 

Ontdek wie je vanuit kennis en ervaring kan helpen met de beste oplossingen en adviezen.

Bekijk specialisten

 


 
VERDIEPING

Functies en toepassingen van WFM software

 

Waarom workforce management software toepassen?

De belangrijkste functie van een workforce management systeem is het optimaliseren van personeelscapaciteit. Hierbij gaat het om de juiste mensen, op het juiste moment en voor de juiste positie, zoals een functie binnen je organisatie of een fysieke locatie. Naast het plannen van de benodigde personeelscapaciteit voor het opstellen van werkroosters, kan de software je ook helpen bij het voorspellen van de vraag naar werk en de hoeveelheid opdrachten die je kan verwachten.

Workforce management software kan je ook helpen bij het organiseren van middelen die werknemers nodig hebben voor hun werk, zoals auto’s, machines, laptops, kantoorinrichting of werkkleding. Ook kunnen financiële functies zoals payrolling onderdeel zijn van WFM software. Daarnaast is het genereren van data over personeel en personeelsinzet en het rapporteren van de data daarover een belangrijke functionaliteit van de software.

 

WFM ontwikkelingen: van administratie naar strategie

Bij workforce management gaat het om het geheel van plannen, instrumenten en activiteiten waarmee de beschikbaarheid en behoeften van medewerkers worden gekoppeld aan de capaciteitsbehoeften van je organisatie. WFM is daarmee vooral een operationele activiteit, maar dient ook zeker strategische doelen.

In eerste instantie was workforce management vooral een administratief proces. De afgelopen jaren is het meer verschoven naar een strategische activiteit, vooral omdat personeel voor de meeste organisaties één van de grootste kostenposten is. Naast salariskosten, maken ook verzuim, werving en selectie en opleidingen personeel relatief duur. Als je met workforce management een betere controle hebt op je kosten, biedt dat een concurrentievoordeel. Ook het feit dat je jullie klanten en opdrachtgevers beter en concreter kunt informeren over levertijden of beschikbaarheid, biedt strategische voordelen.

 

Lees over nieuws en ontwikkelingen rond bedrijfssoftware in de ICT nieuwsbrief

ICT nieuwsbrief

 

Strategisch workforce management

De voorspelde behoefte aan personeel en alle randvoorwaarden daarbij, kunnen worden gekoppeld aan operationele doelen, maar ook aan strategische. Dat laatste is een relatief nieuwe benadering binnen workforce management, dat traditioneel hoofzakelijk met oplossingen rond werkroosters komt.

Strategisch personeelsbeheer kijkt naar je organisatiedoelen op de langere termijn en koppelt daar verwachte behoeften aan. Zo worden de activiteiten van WFM gestuurd vanuit de behoeften van je organisatie en bevindt WFM zich niet alleen meer op het niveau van ‘Volgende maand moeten we X leveren, maar we hebben twee zieken en drie collega’s willen op vakantie’.

Strategische keuzes, zoals een focus op een bepaald product of bepaalde technologie, hebben op de middellange termijn grote gevolgen. Als daar structureel onvoldoende rekening mee gehouden wordt, is het risico groot dat die keuzes niet kunnen worden uitgevoerd. Bijna alle strategische doelen hebben wel een impact op de behoefte aan personeel, kwantitatief en kwalitatief. Bij uitbreiden, internationaliseren, specialiseren, kosten besparen of flexibeler worden, spreekt het voor zich dat daar een personeelscomponent aan zit.

 

Toepassing workforce management

De toepassing van workforce management gaat over het plannen van de benodigde personeelscapaciteit in een gegeven situatie. Er zijn bijvoorbeeld vijf locaties in drie landen, waar in totaal 250 mensen werken in allerlei functies, van magazijnmedewerker tot directeur. De dagelijkse beschikbaarheid van deze medewerkers moet optimaal worden gekoppeld aan de uit te voeren taken in een bepaalde periode. Dit kan met roostersoftware, waarin het soort arbeidsovereenkomst is ingevoerd per medewerker, inclusief de verlofaanvragen en het ziekteverzuim.

De volgende stap is om het beheer af te stemmen op verwachte veranderingen in de vraag naar werk. Daarvoor worden verwachte ordervolumes vertaald in benodigde productiecapaciteit. Dit wordt forecasting genoemd en is gebaseerd op historische, actuele en verwachte klantactiviteit. De forecasting wordt vertaald in capaciteitsplanning. Dit is weliswaar een aparte stap, maar kan wel met dezelfde software worden uitgevoerd. Het eigenlijke werkrooster is de toepassing van capaciteitsplanning op de individuele medewerker.

 

Lees hoe je softwareproject succesvol wordt


 

Praktische beslissingen

Hierboven wordt WFM gekoppeld aan de strategie van je organisatie. Het managen van de workforce moet dan bijdragen aan het uitvoeren van strategische beslissingen. Moet de organisatie sneller gaan inspelen op grotere omzetfluctuatie, dan moet je waarschijnlijk de flexibele schil in jullie personeelsbestand vergroten. Moet de autonomie van operationele teams worden verhoogd, dan moeten er wellicht mensen met een bredere set vaardigheden onderdeel zijn van die teams.

 

Workforce management en artificial intelligence

De kracht van artificial intelligence (AI) is dat het grote hoeveelheden data kan analyseren en op basis daarvan suggesties kan geven en beslissingen kan nemen. Die kracht kan ook op workforce management systemen toegepast worden. Voorbeelden zijn:

  • Klantcontacten matchen – In organisaties waar veel verschillende medewerkers veel verschillende klanten te woord staan kan AI door machine learning bepaalde typen klanten matchen met bepaalde medewerkers. Dat zijn dan bijvoorbeeld medewerkers met een bepaalde expertise of iemand met wie het de vorige keer klikte. De input hiervoor voor je WFM software komt uit historische data van klantcontacten en contextgegevens, zoals uit welk postcodegebied iemand belt.
  • Omgevingsdata als input voor planning – Publiek toegankelijke gegevens, zoals in welke tijd van het jaar statistisch gezien het meest behoefte is aan product of dienst X kunnen door je workforce management software dankzij AI worden gekoppeld aan perioden van het jaar waarin er een hoger of juist lager ziekteverzuim is. Hiermee valt te voorspellen wanneer krapte in de personeelsplanning gaat ontstaan.
  • Softwarerobots – ‘Bots’ kunnen automatisch veranderingen verwerken in meerdere systemen. Functies waarmee veranderingen in de planning automatisch worden aangepast in andere systemen (financieel, HR werving, HR payrolling, ERP) maken gebruik van AI. Of andersom: met AI hoeft een manager niet meer handmatig een uit dienst getreden of langdurig zieke medewerker uit diverse planningen te verwijderen. Robotic process automation (RPA) kan helpen met deze repeterende verwerking.
  • Productiviteitsverbetering en beveiliging – Software kan de persoon die inklokt vergelijken met de foto in het personeelsdossier, kan een gemiddelde bijhouden van hoeveel kilometers magazijnmedewerkers per dag maken en kan routes bijhouden van buitendienstmedewerkers. Uit al die data kan de workforce management software suggesties geven voor zaken als beveiliging, verzuimbeheer of de ideale route naar diverse klanten.

 

Lees over nieuws en ontwikkelingen rond bedrijfssoftware in de ICT nieuwsbrief

ICT nieuwsbrief

 


 
SELECTIE

Workforce management software selecteren

 

Welke WFM oplossing heb je nodig?

Start je met de selectie van workforce management software, dan komt je deze oplossingen tegen onder diverse begrippen en configuraties. Zo kan het beheren van de workforce onderdeel zijn van de HRM software waarmee je ook alle andere HR processen in je organisatie automatiseert. Sommige ERP systemen bieden ook WFM functionaliteit.

Voor heel eenvoudige planningen en roosters kan je gebruik maken van Excel, maar de foutgevoeligheid hiervan is groot. Bovendien is de functionaliteit niet vergelijkbaar met een specifieke WFM oplossing. Vaak wordt dan ook gekozen voor een losse applicatie die volledig gericht is op workforce management met alle functionaliteit die daarbij nodig is. Deze software kan je vervolgens weer eenvoudig koppelen met de andere bedrijfsapplicaties in je organisatie.

De kern van WFM software is planning. Hierdoor wordt de software vaak aangeduid als tool voor personeelsplanning of capaciteitsplanning, terwijl deze taken feitelijk een onderdeel zijn van workforce management. Andere begrippen zijn WFM systeem, applicatie, platform of tool. Daarnaast kom je begrippen tegen zoals workforce scheduling, personeelsbeheersoftware en employee scheduling.

 

Ontdek wie je vanuit kennis en ervaring kan helpen met de beste oplossingen en adviezen.

Bekijk specialisten

 

Hoe kies je workforce management software?

De selectie van WFM software kent qua proces dezelfde aanpak als de selectie van andere bedrijfssoftware. Ook bij het selecteren van een workforce management systeem gaat je uit van je eigen doelen, behoeften, eisen en wensen. Daarbij is een aantal aspecten belangrijk.

  • Acceptatie en training – Voor een zo hoog mogelijke toegevoegde waarde voor je bedrijfsprocessen moet je veel aandacht besteden aan acceptatie van de software bij je medewerkers. Trainen helpt daarbij, zodat zij de software direct goed gaan gebruiken. Acceptatie en training vereisen een goede communicatie met je medewerkers tijdens het selectietraject en de daarop volgende implementatie.
  • Noodzaak – De eerste vraag is welke soort WFM oplossing je nodig hebt. Hebben jullie beperkte planningsbehoeften, dan kom je wellicht een heel eind met Excel. Is je organisatie groter, zijn er meerdere mensen betrokken bij de personeelsplanning of zijn er koppelingen nodig met andere systemen, dan voldoet Excel niet als alternatief en heb je echt specifieke WFM software nodig. De kan ook onderdeel van je HRM of ERP systeem zijn.
  • Kosten – Nieuwe workforce management software betekent vaak een aanzienlijke investering in tijd en geld. Kosten kan je beperken door uit te gaan van een standaardoplossing en zo min mogelijk maatwerk toe te voegen.
  • Functionaliteit – De keuze wordt bepaald door de functionaliteit van de software en wie ermee gaat werken. Vaak zijn er koppelingen nodig met HRM software, financiële software, ERP software of je CRM systeem. Je kan kiezen voor een workforce management systeem waarmee je medewerkers zelf hun roosters kunnen maken.
  • Managementinformatie – Vraag af welke behoeften er zijn qua managementrapportages, strategische voorspellingen (forecasting) of andere inzichten en overzichten.
  • Business case – Zorg voor een realistische business case om de software te testen, voordat je het definitieve besluit erover neemt. In deze fase wordt ook duidelijk wat de kosten zijn.

 

Ontdek wie je vanuit kennis en ervaring kan helpen met de beste oplossingen en adviezen.

Bekijk specialisten

 

Wat zijn belangrijke vragen bij WFM software selectie?

Geef, voor je met de selectie van workforce management software start, antwoord op de onderstaande vragen. De antwoorden zijn bepalend voor de richting waarin je de oplossing zal vinden. Laat je bij de selectie begeleiden door specialisten. Je krijgt dan het beste inzicht in de mogelijkheden en kan direct de oplossingen bespreken die het best passen bij jullie situatie.

Algemeen

  • Wat wil je gaan plannen?
  • Welke medewerkers betreft het? Wat doen zij?
  • Om hoeveel medewerkers gaat het?
  • Betreft het werkroosters?
  • Betreft het projectplanningen?
  • Betreft het andere personeelsplanningen?

Gebruikersfunctionaliteit

  • Wie gaat er met de workforce management software werken?
  • Welke bevoegdheden en verantwoordelijkheden krijgen de medewerkers zelf?
  • Moeten medewerkers toegang krijgen tot hun eigen gegevens?
  • Moeten medewerkers zelf hun beschikbaarheid kunnen aangeven?
  • Moeten medewerkers hun verlofaanvragen online kunnen indienen?
  • Streef je naar zo min mogelijk communicatie tussen werknemers en de HR afdeling?

Specificaties en koppelingen

  • Vind je een branchespecifieke WFM oplossing belangrijk?
  • Welke mogelijkheden biedt jullie HRM software al voor workforce management?
  • Overweeg je ook om andere redenen al nieuwe HRM software?
  • Wens je een koppeling van de WFM software met verlof- en verzuimadministratie, de salarisadministratie, urenregistratie, HRM systeem, ERP systeem of andere systemen?

 

Zo pak je jullie softwareproject aan


 


 
EXPERTS

Workforce management leveranciers en adviseurs

 

Overzicht van leveranciers en adviseurs

Er zijn veel mogelijkheden om jullie workforce management goed te organiseren. Welke WFM oplossing daarvoor het meest geschikt is, wordt snel duidelijk als je met enkele leveranciers en adviseurs in gesprek gaat. Op basis van hun kennis en ervaring kunnen ze je snel vertellen welk type oplossing het best bij jullie zal passen. Stel hoge eisen aan de leverancier van de oplossing en kijk daarbij goed naar hoe de implementatie, support, service en training geregeld zijn.

Deze experts kunnen je helpen!

 

Bekijk ook leveranciers van
HRM software
ERP software
Project management software

 


 
ARTIKELEN

Extra informatie over workforce management

 

Ontdek meer over workforce management en WFM software via deze artikelen:

Wat is workforce management? – (Dyflexis)
Wat is een capaciteitsplan? – (Spril)
Hoe helpt workforce management je bedrijf? – (Forp)
Market Guide for Workforce Management Applications – (Gartner)
Kiezen voor een workforce management systeem: 5 tips – (Crowe Foederer)


 
MEER

Lees verder

 

Oriënteren op WFM software? Lees ‘Zo pak je jullie softwareproject aan’.
Hulp of advies nodig? Deze workforce management experts staan voor je klaar!
Software vergelijken? Bekijk WFM software en leveranciers
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief.

Ook interessant
HRM software
ERP software
Project management software