Blockchain ontwikkelingen | Voorbeelden – ICT informatiecentrum.nl

Blockchain ontwikkelingen

Wat kunnen we de komende jaren verder als ontwikkelingen verwachten? De twee grootste blockchains, bitcoin en ethereum, zijn op dit moment niet geschikt voor intensief gebruik. Er wordt door de ontwikkelaars hard gewerkt aan de schaalbaarheid. Dit is ook een aandachtspunt bij veel andere blockchains, die proberen om in de toekomst miljoenen transacties per seconde te kunnen verwerken.

Blockchain ontwikkelingen

Smart contracts

De ‘smart contracts’ zijn op dit moment ook nog helemaal niet zo slim. Data uit de echte wereld kan niet gebruikt worden als geautomatiseerde input. Een voorbeeld is het automatisch financieel compenseren als een vliegreis vertraagd is. De oplossing is een zogeheten ‘oracle’. Die haalt de data uit de echte wereld op, meestal met een API, die door een smart contract geraadpleegd kan worden. Hiermee worden de mogelijkheden eindeloos. Ook op het vlak van sociale media, contentcreatie en de advertentiemarkt worden de mogelijkheden van blockchain toegepast

Verbeterpunten

Wat moet er nog verbeterd worden om te zorgen dat blockchain overal geïntegreerd wordt? Eerst moet er aan de prijsstabiliteit van veel toepassingen gewerkt worden, voordat de blockchain echt impact kan maken. Bedrijven willen uiteraard niet blootgesteld worden aan flinke koersverschillen. Daarnaast is het ook van groot belang dat gebruiksgemak verbeterd wordt. Binnen geen enkele sector zit een afdeling er op te wachten om eerst op een cryptobeurs de cryptocurrencies te moeten kopen, om daarna pas gebruik te kunnen maken van een DApp (Decentralized Application) of blockchain SaaS oplossing. De integratie tussen de cryptowereld en de echte wereld zal de komende jaren dus moeten verbeteren.

Bron: kennispartner Daniel de Vries (Blockspot.io)