Data platform | Toepassing - ICT informatiecentrum

Data platform

Een data platform is een oplossing voor het centraal opslaan en verwerken van zoveel mogelijk relevante data in uw organisatie. Het platform beheert het verzamelen, opschonen, omzetten en beschikbaar maken van data voor gebruik daarvan voor data analyse, business intelligence en iedere andere toepassing waarvoor u uw data nodig heeft. Het platform kan van één leverancier zijn of bestaat uit enkele geïntegreerde oplossingen.

Wie kan u helpen?
Vind hier oplossingen en leveranciers.

 

“Data platforms zijn onmisbaar geworden als u zinvol gebruik wilt maken van uw data”

 

Wat is een data platform?

Een data platform is een centraal systeem dat verantwoordelijk is voor het beheren van alle data van uw organisatie. Hierin komen alle gegevens samen en hier kan alle data worden opgeslagen. De belangrijkste functies van het platform zijn het verzamelen en bundelen van uw data, het optimaliseren van de kwaliteit daarvan, het omzetten van data zodat het voor uw organisatie bruikbaar is en het doorlopend beschikbaar stellen van uw data aan daarvoor bevoegde gebruikers.

Data platforms zijn onmisbaar geworden als u zinvol gebruik wilt maken van uw data. Met hulp van een platform is het voor u eenvoudiger om op een succesvolle manier uw data te centraliseren en te integreren en uw data infrastructuur te moderniseren. Hierdoor kunt u nauwkeurig beslissingen nemen en u gemakkelijker aanpassen aan veranderende omstandigheden in een steeds complexere en meer concurrerende omgeving.

Waarom is data modeling belangrijk?

Data behoort de belangrijkste assets van uw bedrijf. Het is cruciaal voor het begrijpen van klantgedrag, het optimaliseren van uw bedrijfsprocessen en het identificeren van kansen en bedreigingen in de markt waarin u actief bent. Een data platform zorgt ervoor u al uw data kunt verzamelen, integreren, verwerken en analyseren, waardoor deze waardevolle inzichten kan genereren en uw concurrentiepositie kan versterken.

Daarnaast stelt een data platform uw organisatie in staat om uw data infrastructuur te moderniseren en te schalen, waardoor u beter kunt omgaan met de groeiende hoeveelheid data die u verzamelt. Het zorgt voor een gestandaardiseerde aanpak van uw gegevensbeheer en stroomlijnt uw processen voor data management en data analyse.

 

“Een data platform helpt u bij het genereren van waardevolle inzichten en het versterken van uw concurrentiepositie”

 

Soorten data platformen

Er zijn verschillende soorten data platformen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke kenmerken en toepassingen. Veelvoorkomende soorten data platformen zijn:

  Cloudgebaseerde data platformen – Deze platformen worden gehost in de cloud en bieden u de mogelijkheid om data op te slaan, te beheren en te verwerken zonder zelf de infrastructuur te hoeven bouwen en onderhouden. Voorbeelden hiervan zijn Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform.

  On premises data platformen – Deze platformen worden geïnstalleerd op de infrastructuur van uw bedrijf en bieden u volledige controle over uw data en de infrastructuur. Voorbeelden hiervan zijn Hadoop en Apache Spark.

  Hybrid data platformen – Deze platformen combineren de voordelen van cloudgebaseerde en on premises platformen en bieden u de flexibiliteit om data op te slaan en te verwerken waar ze het meest geschikt zijn. Voorbeelden hiervan zijn Microsoft Azure en oplossingen van Google.

  Branchespecifieke data platformen – Deze platformen zijn ontworpen voor specifieke sectoren en toepassingen en bieden daarom branchespecifieke functionaliteiten en toepassingen.

  Open source data platformen – Deze platformen worden ontwikkeld en onderhouden door de open source community en bieden u de mogelijkheid om data op te slaan en te verwerken met behulp van gratis en open source software. Voorbeelden hiervan zijn Apache Cassandra en PostgreSQL.

 

“Het implementeren van een data platform vereist een zorgvuldige planning en expertise”

 

Data platform implementeren

Het implementeren van een data platform kan een complex proces zijn dat zorgvuldige planning en expertise vereist. Hieronder enkele belangrijke stappen die u kunt nemen om een data platform te implementeren:

  Bepaal uw zakelijke behoeften en doelstellingen – Bepaal de specifieke doelen die u wilt bereiken met het data platform en de behoeften van uw bedrijf.

  Selecteer de juiste tools en technologieën – Kies de tools en technologieën die het beste aansluiten bij uw zakelijke behoeften en doelstellingen.

  Verzamel en integreer de data – Verzamel alle relevante data uit verschillende bronnen en integreer deze in het data platform.

  Bouw een data pipeline – Bouw een pipeline om de data te verwerken en te transformeren.

  Implementeer beveiliging en governance – Implementeer beveiligings- en toegangscontrolemechanismen om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de data.

  Test en optimaliseer uw data platform – Test het data platform grondig en optimaliseer het op basis van feedback van uw gebruikers.

  Train gebruikers – Zorg ervoor dat alle gebruikers getraind zijn in het gebruik van het data platform en dat ze weten hoe ze de beschikbare tools en functies kunnen gebruiken.

Wie kan u helpen met uw data platform?

Het is niet eenvoudig een data platform op de meest optimale manier te implementeren. Voor zeer gemakkelijke toepassingen komt u wellicht een heel eind met standaardoplossingen, maar om het echt goed te doen is specifieke kennis en ervaring vereist. Maak daarom bij het implementeren van een data platform gebruik van een specialist op dit gebied. U weet dan zeker dat uw dataplatform niet alleen gaat voldoen aan uw huidige eisen en wensen, maar ook al rekening houdt met toekomstige ontwikkelingen.

Kijk welke oplossingen en leveranciers u kunnen helpen en gebruik de informatie van de DATA kennisbank