Datacenter | Toepassing - ICT informatiecentrum

Datacenters

Datacenters zijn locaties met grote hoeveelheden dataopslag- en computerapparatuur met het doel data van bedrijven, cloudproviders, overheden en andere organisaties op een veilige manier te bewaren, verwerken en beheren. Een datacenter is een belangrijk onderdeel van de IT infrastructuur van bedrijven die grote hoeveelheden data moeten verwerken en opslaan. Door het steeds intensievere gebruik van cloudapplicaties, de toenemende hoeveelheid content en de behoefte aan veilige opslag van data voor back-up doeleinden, is het gebruik van datacenters de afgelopen jaren enorm toegenomen.

Wie kan u helpen?
Vind hier oplossingen en leveranciers.

 

“Datacenters spelen een belangrijke rol in de IT infrastructuur van bedrijven”

 

Wat is datacenter?

Een datacenter is een centrale plaats die ontworpen is om grote hoeveelheden computerapparatuur op te slaan, zoals servers, netwerkapparatuur en opslagsystemen. Deze apparatuur wordt gebruikt om verschillende soorten data te verwerken, zoals voor zakelijke toepassingen, cloud computing en big data, machine learning en AI toepassingen. Datacenters worden gebruikt door bedrijven, overheidsinstellingen, internet serviceproviders en cloudproviders.

Een datacenter bestaat uit verschillende onderdelen: servers en opslagsystemen, stroomvoorziening, koeling, netwerkapparatuur, beveiligingssystemen en monitoring- en beheersoftware. De servers en opslagsystemen zijn de belangrijkste onderdelen van een datacenter. Deze hosten de data en applicaties die door gebruikers worden gebruikt. Het is daarom essentieel dat deze componenten efficiënt worden ingericht en beheerd en dat storingen worden voorkomen.

Belangrijke bij datacenters zijn een stabiele en altijd werkende stroomvoorziening, een betrouwbare koeling, dataveiligheid en goede monitoring- en beheersoftware. Beveiligingsmaatregelen omvatten fysieke toegangscontrole, bewakingscamera’s, brandbeveiliging, beveiliging tegen cyberaanvallen en andere beveiligingsmaatregelen. Beheersoftware biedt de mogelijkheid om de prestaties van de systemen te monitoren en te beheren en bovendien om eventuele storingen op te lossen, als deze zich voordoen.

 

“Steeds meer organisaties kiezen ervoor om hun IT infrastructuur naar een datacenter te verhuizen”

 

Waarvoor gebruiken bedrijven een datacenter?

Datacenters zijn de kern van cloud computing, waarmee bedrijven toegang krijgen tot schaalbare en flexibele IT resources zoals computing power en opslagcapaciteit. Daarnaast gebruiken bedrijven datacenters:

  • Om hun websites en applicaties te hosten en te beheren, waardoor deze altijd beschikbaar zijn voor gebruikers.
  • Om grote hoeveelheden gegevens op te slaan en te beheren, zoals klantgegevens, financiële gegevens en productinformatie.
  • Om gegevens te analyseren en trends en patronen te identificeren die hen helpen betere beslissingen te nemen.
  • Voor back-up en herstel van data om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen in het geval van een storing of calamiteit.

Belang van datacenters voor bedrijven

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om hun IT infrastructuur naar een datacenter te verhuizen. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder betrouwbaarheid, energie-efficiëntie, kostenbesparing, schaalbaarheid en risk management. Betrouwbaarheid is een belangrijk voordeel van datacenters, omdat ze redundante systemen hebben die te duur zijn voor de meeste bedrijven om zelf te onderhouden. Daarnaast maken datacenters in Nederland veelvuldig gebruik van duurraam opgewekte (groene) stroom en kunnen ze grote hoeveelheden energie besparen in vergelijking met lokaal geïnstalleerde IT.

 

“Alleen met een goed ontwikkeld datamodel kunt u uw data gebruiken voor analyses en besluitvorming”

 

Typen data modellering

Er zijn verschillende technieken voor het modelleren van uw data. De drie belangrijkste typen zijn conceptueel, logisch en fysiek modelleren. Door een combinatie van deze drie modelleringstechnieken kunt u uw data op een effectieve manier beheren en gebruiken voor analyse en besluitvorming.

Een ander voordeel is kostenbesparing, omdat datacenters goedkope oplossingen bieden voor het gebruik van geavanceerde en up-to-date apparatuur en service. Schaalbaarheid is een voordeel, omdat bedrijven flexibel en snel kunnen uitbreiden wanneer dat gewenst is of de noodzaak daartoe ontstaat.

Ook risk management is een voordeel, omdat het gebruik van colocatie een goede strategie is om continuïteit te borgen, ongeacht of gebruik gemaakt wordt van een datacenter als een primaire site voor servers of als mirror site om een constante connectiviteit te garanderen tijdens uitval op de primaire locatie. Tot slot bieden datacenters ruime keuze aan verschillende digitale diensten en kunnen bedrijven snel en goedkoop nieuwe verbindingen leggen.

 

“Betrouwbaarheid, energie-efficiëntie, kostenbesparing, schaalbaarheid en risk management
zijn belangrijke voordelen van datacenters”

 

Lokaal of in buitenland

De keuze om data lokaal bij een Nederlands datacenter op te slaan is vaak een belangrijke overweging. Vooral de AVG (GDPR) privacywetgeving speelt hier een rol bij. Het belang van een datacenter wordt steeds groter naarmate organisaties afhankelijker worden van digitale technologieën en de behoefte aan veilige, efficiënte en betrouwbare IT-toepassingen toeneemt.

U kunt ervoor kiezen om uw IT infrastructuur te verhuizen naar een datacenter, waar de apparatuur en diensten worden geleverd door een professionele dienstverlener. Ook kunt u kiezen voor colocatie, waarbij u uw eigen apparatuur in een datacenter plaatst en verder alleen gebruik maakt van de diensten en infrastructuur van het datacenter.

Kijk welke oplossingen en leveranciers u kunnen helpen en gebruik de informatie van de DATA kennisbank