ERP leveranciers | Overzicht - ICT informatiecentrum

ERP leveranciers, oplossingen en adviseurs

De keuze van de ERP leverancier is meestal nog belangrijker dan de selectie van de ERP software zelf. Uiteindelijk bepaalt deze namelijk voor een heel groot deel het succes van uw project. Op de website ICTleveranciers.nl van het ICT informatiecentrum vindt u een overzicht van ERP leveranciers, oplossingen en adviseurs:

 • Passend bij uw bedrijfsgrootte
 • Passend bij uw toepassing en branche
 • Passend bij de oplossing die u zoekt

  ERP leveranciers

 

Welke soorten ERP leveranciers zijn er?

Onder de aanduiding ERP leverancier vallen veel verschillende soorten bedrijven. Alle hebben ze te maken met de levering van software, adviezen of diensten voor het realiseren van een project. Wij onderscheiden onder andere softwareontwikkelaars, dealers en resellers, consultants en adviseurs, cloud providers en implementatiepartners.

 • ERP softwareontwikkelaars – Zij ontwikkelen en maken de software, meestal als standaardsoftware. Voorbeelden hiervan zijn Microsoft, SAP, Oracle, Visma, Exact en Afas.
 • ERP maatwerkleveranciers – Zij ontwikkelen geen standaardsoftware, maar maatwerk. Dat betreft speciaal ontwikkelde software, steeds vaker met gebruik van low code voor de applicatieontwikkeling.
 • ERP dealers – Zij ontwikkelen geen software, maar regelen de verkoop en vaak ook de implementatie en het onderhoud. Vaak hebben zij een specialisme in toepassing of branche.
 • ERP cloud providers – Zij zorgen ervoor dat u uw ERP software online kunt gebruiken. Vaak heeft u daarbij de keuze uit public, private en hybride cloudoplossingen.
 • ERP consultants – Zij begeleiden uw ERP project, zorgen voor project management en adviseren bij lastige keuzes. Belangrijk bij de keuze van dit type leveranciers is hun mate van onafhankelijkheid.
 • ERP implementatiepartners – Dit soort ERP leveranciers helpt u met de technische en praktische implementatie van de ERP software. Zij zijn gespecialiseerd in specifieke ERP oplossingen.

Hoe onafhankelijk zijn ERP leveranciers?

ERP leveranciers hebben vaak een sterke productbinding. Dat is uiteraard het geval als zij een eigen product hebben, maar ook omdat zij zich meestal specialiseren in een type organisatie, toepassing, branche of markt. Voor het opbouwen van voldoende kennis en capaciteit beperken ERP leveranciers zich bijna altijd tot een paar ERP oplossingen. Productbinding staat onafhankelijkheid in de weg. Volledig onafhankelijk advies hoeft u dan ook niet van een ERP leverancier te verwachten. Het is verstandig om bij de keuze van een leverancier goed te onderzoeken in welke mate deze onafhankelijk is en in hoeverre dat voor uw opdracht of project van belang is.

Wat zijn de grootste leveranciers van ERP software wereldwijd?

De grootste ERP leveranciers wereldwijd, gebaseerd op marktaandeel en omvang, zijn onder andere SAP, Oracle, Microsoft, Infor, Epicor, Unit4 en Sage. Ook andere leveranciers zoals NetSuite, IFS, Deltek en Plex Systems zijn relatief groot en internationaal actief.

Wat zijn de grootste leveranciers van ERP software in Europa?

De meeste leveranciers die wereldwijd tot de grootste aanbieders behoren, zijn dat ook in Europa. Beoordeeld op omvang en marktaandeel zijn dat onder andere SAP, Sage, Unit4, Infor, Microsoft, IFS, Oracle, Epicor, NetSuite en Deltek.

Wat zijn de grootste leveranciers van ERP software in Nederland?

Vergeleken met het Europese en wereldwijde aanbod van ERP leveranciers zijn in Nederland enkele bedrijven vooral lokaal actief. Voorbeelden daarvan zijn Exact en AFAS. Uiteraard zijn ook alle internationaal actieve leveranciers in Nederland vertegenwoordigd. Tot de grootste ERP aanbieders in Nederland behoren SAP, Microsoft, Exact, Unit4, Visma, AFAS, Infor, Oracle en QAD.

Wat leveren de grootste ERP aanbieders?

  AFAS – Nederlands softwarebedrijf dat een breed scala aan zakelijke softwareoplossingen biedt, waaronder ERP software. AFAS ERP wordt veel gebruikt in Nederland, vooral in het mkb.

  Epicor – Is een wereldwijde leverancier van ERP software, met name gericht op het midden- en kleinbedrijf. Ze bieden ERP oplossingen die specifiek zijn afgestemd op verschillende industrieën.

  Exact – Is een Nederlands bedrijf en een belangrijke speler in de Nederlandse ERP markt. Ze bieden ERP oplossingen, zoals Exact Globe en Exact Online, die specifiek zijn afgestemd op Nederlandse bedrijven.

  IFS – Zweeds bedrijf dat gespecialiseerd is in ERP oplossingen voor sectoren zoals productie, distributie, energie en nutsbedrijven. Ze zijn sterk aanwezig in Europa en bedienen klanten over de hele wereld.

  Infor – Is een bekende leverancier van ERP oplossingen en biedt een breed scala aan branchespecifieke ERP producten en diensten voor verschillende sectoren, zoals productie, distributie en detailhandel.

  Microsoft – Biedt de Dynamics 365 lijn, waaronder Dynamics 365 Finance, Dynamics 365 Supply Chain Management en Dynamics 365 Business Central. Belangrijke speler op de Nederlandse ERP markt.

  Oracle – Is een wereldwijde leverancier van ERP oplossingen en biedt een uitgebreid portfolio van ERP software aan, waaronder Oracle Fusion Cloud ERP, Oracle E-Business Suite en JD Edwards EnterpriseOne.

  Sage – Uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige leverancier van ERP oplossingen voor het mkb. Ze bieden diverse ERP producten die zich richten op financieel beheer, voorraadbeheer en klantrelatiebeheer.

  SAP – Eén van de meest prominente en grootste leveranciers van ERP oplossingen ter wereld. Het Duitse bedrijf biedt een breed scala aan ERP producten en diensten voor organisaties van elke omvang en industrie.

  Unit4 – Nederlandse ERP leverancier die zich richt op dienstverlenende organisaties, zoals onderwijsinstellingen, non-profitorganisaties en professionele dienstverleners. Ze bieden ERP software met functionaliteit voor onder andere finance, HR en projectmanagement.

  Visma – Noors bedrijf dat actief is in Nederland en verschillende ERP oplossingen aanbiedt, zoals Visma.net ERP en Visma Business, die populair zijn bij Nederlandse organisaties.