WMS oplossingen | Verschillen - ICTinformatiecentrum.nl

WMS oplossingen

 
WMS staat voor warehouse management systeem. Softwareoplossingen die als WMS worden aangeduid, worden in magazijnen en distributiecentra gebruikt om de operationele activiteiten en processen rondom voorraadbeheer en magazijnbeheer te automatiseren en steeds verder te optimaliseren. Door het toepassen van een WMS oplossing verbetert de efficiëntie in uw magazijn, vermindert het aantal fouten en heeft u doorlopend zicht op de hoeveelheid en de locatie van uw voorraad.

Lees alles over WMS oplossingen, leveranciers en de selectie daarvan via de WMS kennisbank!

Wat zijn functies van een WMS oplossing?

De belangrijkste kenmerken en functies van WMS oplossingen zijn:

    Voorraadbeheer – Een WMS houdt bij welke producten in uw magazijn zijn, waar deze zich bevinden en hoeveel er van elk product is. Hierdoor kunnen uw medewerkers de voorraad nauwkeurig bijhouden en voorkomt u tekorten of overtollige voorraden.

    Orderbeheer – Een WMS oplossing helpt u bij het beheren van orderverwerking, waardoor orders efficiënter kunnen worden verzameld, verpakt en verzonden. Dat vermindert fouten en versnelt de levering aan uw klanten.

    Ruimteoptimalisatie – WMS systemen helpen bij het optimaliseren van de magazijnindeling, waardoor u de beschikbare ruimte efficiënter kunt gebruiken. Hierdoor neemt de opslagcapaciteit toe en de loopafstanden voor medewerkers af.

    Voorraadbewegingen – Een WMS traceert alle bewegingen van voorraad binnen uw magazijn, inclusief ontvangsten, opslag, verplaatsingen en verzendingen. Dit zorgt voor een doorlopend goed en actueel beeld van de voorraden en locaties.

    Barcode en RFID – WMS oplossingen werken vaak met barcodes of RFID (radio frequency identification) om producten en locaties te identificeren en te volgen. Dit versnelt uw logistieke processen en vermindert fouten.

    Voorraadrotatie – Het systeem kan de voorraadrotatie beheren om ervoor te zorgen dat oudere voorraad als eerste wordt verkocht, bijvoorbeeld om bederf van versproducten te voorkomen.

    Rapportage en analyses – Een modern WMS biedt u geavanceerde mogelijkheden voor data analyse en rapportage. Hiermee kunt u magazijnprestaties beter meten, trends identificeren en betere beslissingen nemen.

    Integratie met andere systemen – WMS oplossingen kunnen geïntegreerd worden met andere bedrijfssoftware, zoals uw ERP software. Hierdoor is een betere data-uitwisseling mogelijk.

    Compliance – WMS oplossingen kunnen u helpen bij het naleven van wet- en regelgeving of bepaalde industrienormen met betrekking tot voorraadbeheer en traceerbaarheid.

    Fysieke automatisering – In moderne WMS systemen kunnen fysieke automatiseringsoplossingen worden geïntegreerd, zoals AGV’s en magazijnrobots.

Welke soorten WMS oplossingen bestaan er?

WMS systemen zijn in verschillende vormen beschikbaar en verrschillen in functies, schaalbaarheid en complexiteit. De meeste bedrijven kiezen tegenwoordig voor cloudgebaseerde WMS oplossingen. Oudere systemen zijn vaak nog een on premise WMS. Afhankelijk van de gevraagde functionaliteit wordt gekozen voor een separaat WMS systeem of een in uw ERP software geïntegreerde oplossing.

    On premise WMS – Deze oplossingen worden geïnstalleerd en gehost op lokale servers en infrastructuur van uw bedrijf. Ze bieden volledige controle over de software en de data, maar vereisen vaak aanzienlijke investeringen in hardware en lokaal onderhoud.

    Cloudgebaseerde WMS – WMS in de cloud oplossingen worden gehost in de cloud en zijn voor u toegankelijk via internet. Ze bieden u schaalbaarheid, lagere kapitaalkosten en relatief lage onderhoudslasten. U betaalt op basis van een abonnementsmodel.

    Open source WMS – Deze WMS oplossingen hebben een open source code. Dit betekent dat de broncode vrij beschikbaar is voor uw eigen toevoegingen en aanpassingen. Het kunnen relatief goedkope softwareoplossingen zijn, maar er is veel dure technische expertise nodig voor implementatie en onderhoud.

    Standalone WMS – Deze oplossingen zijn gericht op specifieke magazijnbeheertaken en kunnen onafhankelijk van andere bedrijfssystemen worden gebruikt.

    Geïntegreerde WMS oplossingen – Deze zijn een geïntegreerd onderdeel van andere bedrijfssystemen, zoals ERP software, CRM systemen of SCM oplossingen (supply chain management. Dit maakt realtime data-uitwisseling mogelijk en bieden u een volledig zicht op de supply chain.

    Mobiele WMS – Deze WMS oplossingen maken gebruik van mobiele apparaten, zoals handheld scanners en smartphones, om uw magazijnactiviteiten te automatiseren. Deze mobiele oplossingen geven u veel flexibiliteit aan de medewerkers in uw magazijn.

    Branchespecifieke WMS – Sommige WMS systemen zijn ontworpen voor specifieke branches, zoals de detailhandel, farmaceutische industrie of voedsel- en drankendistributie. Ze zijn gericht op speciale functies en compliance aspecten van die branche.

    Maatwerk WMS – In theorie kunnen WMS oplossingen helemaal op maat gemaakt worden. Voor grotere en complexere systemen komt dit echter zelden voor. Door de toepassing van low code softwareontwikkeling kunt u wel relatief eenvoudig maatwerk functies toevoegen aan standaard WMS software.

Waarin verschillen WMS oplossingen?

Warehouse management systemen kunnen op een groot aantal aspecten van elkaar verschillen. Dat is onder andere het geval voor de bovenstaande functionaliteiten en soorten WMS oplossingen. Daarnaast bepalen ook deze factoren de verschillen:

    Flexibiliteit – Sommige WMS oplossingen geven u uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, terwijl andere minder flexibel en configureerbaar zijn. Het realiseren van aanpassingen is hierdoor lastiger.

    Gebruikersinterface – Het gebruikersinterface bepaalt ‘de bediening’ en het gebruik van het WMS. Gebruikersinterfaces kunnen variëren op het vlak van gebruiksvriendelijkheid en beschikbare functies.

    Support – Niet zozeer een producteigenschap, maar wel van belang om uw keuze van een WMS op te baseren, is het niveau waarop verschillende WMS leveranciers ondersteuning en training aanbieden.

    Rapportage en analyse – WMS software kan verschillen in de mogelijkheden voor data analyse en rapportage. Steeds meer systemen bieden inmiddels al geavanceerde analytische tools.

    Onderhoud en updates – On premise oplossingen vragen regelmatig onderhoud en updates van uzelf, terwijl online WMS oplossingen volledig beheerd worden door de leverancier.

Meer weten? Vind alle informatie via de WMS kennisbank