Business analytics | Wat is het - ICTinformatiecentrum.nl

Business analytics

 • Wat is business analytics?
 • Wat is de relatie tussen business analytics en data analytics?
 • Maak kennis met business analytics oplossingen, leveranciers en adviseurs.

Business analytics is een proces van het onderzoeken en analyseren van gegevens om betekenisvolle inzichten te verkrijgen die u kunt gebruiken om uw bedrijfsprestaties te verbeteren. Het omvat het gebruik van geavanceerde technologieën en methoden voor gegevensverwerking en -analyse, zoals statistische analyse, data mining, machine learning en voorspellende modellering.

Wie kan u helpen?
Vind hier oplossingen en leveranciers.

Wat is business analytics?

Business analytics omvat zowel het verzamelen als het analyseren van data om inzichten te verkrijgen. Dit kan betrekking hebben op verschillende aspecten van uw bedrijf, zoals financiën, marketing, productie, klantenservice of HRM. Door middel van business analytics kunt u trends identificeren, problemen oplossen, kansen benutten en uw resultaten optimaliseren.

Een belangrijk onderdeel van business analytics is het gebruik van datavisualisatie om complexe gegevens op een duidelijke en begrijpelijke manier te presenteren. Dit kan het gebruik van dashboards, grafieken en diagrammen omvatten om inzichten te communiceren en de besluitvorming te ondersteunen.

Business analytics versus data analytics

Business analytics en data analytics zijn beide vormen van dataverwerking en -analyse die gericht zijn op het verkrijgen van inzichten uit data. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de focus van de analyse. Data analytics is gericht op het verwerken, transformeren en visualiseren van gegevens om waardevolle inzichten te krijgen. Het maakt gebruik van technologieën zoals business intelligence tools, rapportage software en dashboarding om inzichten, overzichten en conclusies te presenteren aan gebruikers.

Business analytics gaat verder dan data analytics door geavanceerde technologieën en methoden te gebruiken om complexe bedrijfsproblemen op te lossen. Het omvat de toepassing van geavanceerde statistische en kwantitatieve methoden op bedrijfsgegevens om trends en patronen te identificeren, voorspellingen te doen en beslissingen te nemen die de bedrijfsprestaties verbeteren. Business analytics omvat vaak een breed scala aan datatypes, waaronder financiële gegevens, klantgegevens, productiegegevens en operationele gegevens.

Voordelen van het toepassen van business analytics

Het toepassen van deze vorm van analytics biedt u verschillende voordelen:

  Inzicht in prestaties – Business analytics biedt diepgaande inzichten in de prestaties van een organisatie, inclusief trends, patronen en gebieden voor verbetering. Dit kan helpen bij het identificeren van kansen om de winstgevendheid te vergroten, de efficiëntie te verbeteren en de klanttevredenheid te verhogen.

  Snellere en betere besluitvorming
  – Door middel van business analytics kunnen organisaties sneller en beter geïnformeerde beslissingen nemen op basis van feitelijke gegevens in plaats van op basis van onderbuikgevoelens. Dit kan helpen om beslissingen te nemen die zijn gebaseerd op feiten en cijfers, wat kan resulteren in betere resultaten en minder risico’s.

  Kostenbesparingen – Business analytics kan helpen bij het identificeren van inefficiënties en gebieden waar kosten kunnen worden bespaard. Door middel van gegevensanalyse kunnen organisaties hun processen optimaliseren en hun kosten verlagen.

  Verbeterde klantenservice – Business analytics kan helpen bij het identificeren van de behoeften van klanten en trends in hun gedrag, waardoor organisaties beter kunnen inspelen op de behoeften van klanten en hun tevredenheid kunnen vergroten.

  Concurrentievoordeel – Door middel van business analytics kunnen organisaties hun concurrentievoordeel vergroten door hun processen te optimaliseren, kosten te verlagen en beter in te spelen op de behoeften van klanten. Dit kan resulteren in een verbeterde positie ten opzichte van concurrenten en een grotere winstgevendheid.

Meer weten over business analytics?

Bij het vinden, kiezen en implementeren van oplossingen voor business analytics heeft u specifieke kennis nodig over dit thema. Via het ICT informatiecentrum kunt u informatie, oplossingen, leveranciers en adviseurs eenvoudig vinden.