Data integratie platform - ICTinformatiecentrum.nl

Data integratie platform

Met een data integratie platform kunt u data uit verschillende applicaties of bronnen combineren. Hierdoor wordt het gemakkelijker om verbanden te zien en uw business te sturen. Toepassingen zijn er voor allerlei soorten data en voor een breed scala aan bedrijven en bedrijfsprocessen. Voordeel van een data integratie platform is dat het u een snelle, eenvoudige en effectieve oplossing biedt voor data integratie, zonder dat daarvoor technische kennis nodig is. Hier leest u over de werking en hoe u aan de slag kunt met data integratie.

 

“Data integratie is technisch lastig te realiseren, waardoor standaardoplossingen voordelen bieden”

 

Keuze uit drie opties

Data integratie biedt u grote voordelen, maar is door de complexiteit ervan technisch lastig te realiseren. Daarom zijn er drie mogelijkheden om uw data integratie met een platform mogelijk te maken:

 • Single source of truth voor consistentie en betrouwbaarheid
 • Zelf een maatwerk platform bouwen, met het risico op vertragingen en hoge kosten.
 • Een selectie maken van enkele goede deeloplossingen en proberen deze te integreren.
 • Een beproefd platform gebruiken dat direct werkt en op maat kan worden geconfigureerd.

Hoe begint u met een data integratie platform?

Data integratie begint met het bepalen van de KPI’s die u gebruikt om uw bedrijfsprocessen op te sturen. Vanuit daar werkt u terug, bekijkt u de beschikbare applicaties en onderzoekt u de data die ze bevatten. Betrokkenheid van medewerkers en management is belangrijk gedurende het hele project. U kunt pas echt aan het platform beginnen als er breed gedeelde visie op uw data en het gebruik daarvan is. Zodra er overeenstemming is over de beschikbaarheid en het gebruik van uw data, zijn de volgende aspecten belangrijk:

  Lijn de applicaties uit – De noodzaak om data uit verschillende applicaties samen te brengen is een belangrijke uitdaging in elk data integratie project. Verschillende applicaties slaan informatie op verschillende manieren op en dit kan het moeilijker maken om betekenisvolle vergelijkingen te maken tussen afzonderlijke datavelden. Het in kaart brengen van alle varianten kan centraal in een master data management.

  Bouw met gemeenschappelijke blokken – Een kant-en-klare oplossing kan een complete structuur hebben om elke organisatie te ondersteunen, van een ambitieuze MKB organisatie tot een multinationale onderneming. Werk met de bedrijfsprocessen, afdelingen, juridische entiteiten, klanten en kantoren die het beste bij u passen. Dit betekent dat er minimale development input nodig is en dat uw bedrijf het platform alleen maar hoeft te configureren om deze te laten voldoen aan uw eisen en wensen.

  Volg het proces en voeg meer data toe – De KPI-eisen kunnen vaak niet vanaf het begin volledig worden ingevuld. Als een tussenoplossing kan er gewerkt worden met data van minder granulariteit of zijn er misschien handmatige inspanningen nodig om tot het vereiste detailniveau te komen. Belangrijker is dat er een ‘live’ actielijst wordt bijgehouden die continu wordt gecontroleerd. Zodra de kerndata in het platform is, kunt u beginnen met het optimaliseren van het systeem. Het proces voor het toevoegen van nieuwe datatypen en datastromen omvat de volgende stappen

  • De rapportagevereisten definiëren.
  • Bestaande databronnen inzien.
  • Formules toepassen om de data te kunnen rapporteren.
  • Correcties aanbrengen om de vergelijking van verschillende soorten data gemakkelijker te maken.
  • De nauwkeurigheid van de resultaten valideren.

  De methode zorgt ervoor dat u de integriteit van uw data kunt behouden terwijl u aan het opschalen bent met het gebruik van het data integratie platform. Daarnaast houdt u uw project binnen de operationele budgetten en planningen.

 

“Data integratie kan de samenwerking tussen afdelingen en business units verbeteren”

 

Voordelen van een data integratie platform

Het gebruik van een kant-en-klare data integratie oplossing biedt diverse voordelen ten opzichte van de andere opties (maatwerk laten maken of deeloplossingen integreren):

  Snelle realisatie – U hoeft geen tijd te besteden aan het integreren van concurrerende applicaties. De modules zijn gebouwd om samen te werken en worden geleverd met kant-en-klare datacategorieën en bouwstenen. Deze kunnen steeds weer geconfigureerd worden om te voldoen aan de nieuwe eisen en wensen. Een op maat gemaakte oplossing vereist nog steeds dat alle installatiefasen operationeel zijn, maar kan gepaard gaan met aanzienlijke vertraging.

  Lanceer eerder en vaker nieuwe versies – Een kant-en-klaar platform stelt u in staat om snel toe te werken naar volledige data integratie. Het is meestal niet haalbaar om data of rapporten van een zelfontwikkeld platform vrij te geven, voordat de ontwikkeling is voltooid. Bij een bestaand platform is het al gebouwd en kunnen bedrijven hun geïntegreerde data veel eerder in het proces inzien. Zodra de datastromen beschikbaar zijn, kunnen deze door middel van het platform worden gevisualiseerd en gerapporteerd worden.

  Voorspelbare planning en kosten – De tijdsbestekken en kosten van uw data integratie project zijn beter voorspelbaar bij gebruik van een kant-en-klare oplossing. De processen zijn namelijk al in kaart gebracht en het grootste deel van het werk bestaat uit het sorteren en categoriseren van uw data. Een data platform kan organisaties ook in staat stellen om tijd en geld te besparen. Wanneer de werklast kan worden verdeeld tussen werknemers van verschillende afdelingen, wordt het inlezen, categoriseren en valideren van data veel eenvoudiger.

  Betere samenwerking tussen afdelingen – Data integratie kan de samenwerking tussen afdelingen en business units verbeteren. Het proces is eenvoudig te volgen, kan worden toegepast op complexe organisaties en kan dataproblemen benadrukken die in de bedrijfscultuur verweven zitten. Het configureren van het platform is alles wat nodig is om aan de slag te gaan en er kan snel resultaat bereikt worden, omdat de input van developers minimaal is.

 

“Een kant-en-klaar data integratie platform biedt u grote voordelen”

 

Data integratie zonder fouten

Veel bedrijven zijn van mening dat ze een volledig op maat gemaakte data integratie platform nodig hebben om met big data te kunnen werken. Meestal is dit niet nodig en biedt juist een kant-en-klaar data integratie platform grote voordelen. De infrastructuur voor het verzamelen en onderhouden van uw data is al aanwezig en u hoeft alleen het platform te configureren. Dit betekent dat u tijd en kosten kunt besparen en tegelijkertijd de fouten kunt voorkomen die vaak voorkomen bij data platformen die op maat ontwikkeld moeten worden.

Meer weten? Kijk welke oplossingen en leveranciers u kunnen helpen en gebruik de informatie van de DATA kennisbank

Bron: Cohelion, kennispartner van het ICT informatiecentrum en specialist voor dit thema.