Financiële software selecteren - ICT informatiecentrum

Financiële software selecteren

 
Financiële software selecteren is lastig vanwege de vele keuzes. Daarbij gaat het niet alleen over de keuze uit oplossingen en leveranciers, maar ook over hoe de manier waarop de nieuwe software onderdeel wordt van uw IT landschap. Pak het selectietraject daarom goed aan, ken de opties waaruit u kunt kiezen en realiseer dat u voor een belangrijkere keuze staat dan in eerste instantie lijkt.
 

“Handboek Softwareselectie en andere boeken over het selecteren van financiële software.”
“Allemaal gratis beschikbaar!”

[ KENNISBANK ]

 

Financiële software selecteren

Met financiële software automatiseert u de financiële administratie van uw organisatie. U heeft doorlopend inzicht in de status van administratieve processen, zorgt u voor alle handelingen en communicatie die daarbij nodig zijn en houdt u controle op alle inkomsten, uitgaven en andere geldstromen. Daarnaast stelt de software u eenvoudig in staat om te voldoen aan alle wettelijke verplichtingen die gelden voor het voeren van een financiële administratie, zoals belastingaangiften en afdrachten.

Door al deze taken heeft een financiële software een belangrijke functie in uw bedrijfsvoering. Het selecteren van financiële software vraagt dan ook een serieuze en goed doordachte aanpak. De informatie van het ICT informatiecentrum helpt u daarbij. Deze stelt u beter in staat software te vergelijken en uiteindelijk de juiste financiële software te selecteren.

Meer over vergelijken

Belangrijkste adviezen

Financiële software is voor de meeste organisaties de belangrijkste software bij het automatiseren en digitaliseren van hun bedrijfsprocessen. Vreemd genoeg wordt er over de aanschaf ervan door sommigen veel te snel beslist. Reden daarvan is dat men vrij vroeg in het selectietraject al denkt te weten waaruit gekozen moet worden, zonder eerst een goed beeld te hebben van alle keuzes en mogelijkheden.

   Wat is belangrijk bij het selecteren van financiële software?

  • Hecht niet veel waarde aan gratis softwareselecties, keuzehulpen of lijstjes met de beste financiële software. Bijna al deze diensten zijn commercieel en zeggen weinig tot niets over de voor u beste keuze.
  • Neem bij het selecteren van financiële software uw IT visie voor de lange termijn als uitgangspunt. Het is zonde om nu te kiezen voor een separaat boekhoudpakket als u over twee jaar een geïntegreerde oplossing nodig heeft. Kies dan direct voor een goede ERP oplossing.
  • Realiseer dat de meeste financiële software tegenwoordig als ERP software wordt aangeboden. Specifieke functies zijn dan onderdeel van de ERP oplossing. Verdiep u dus ook in ERP oplossingen als u financiële software wilt selecteren.
  • Voor speciale functies is meestal speciale financiële software beschikbaar waarvan de functionaliteit verder gaat dan bij een standaard financieel pakket of ERP systeem het geval is. Door het maken van een koppeling kunt u gebruik maken van het beste uit twee werelden.
  • Vraag uw accountant om advies, maar realiseer dat u dit advies niet hoeft op te volgen. Laat uw accountant zich aanpassen op uw beste keuze van financiële software en niet andersom.
  • Selecteer cloudoplossingen. Het maakt uw organisatie en de inzet van financiële software een stuk flexibeler en wendbaarder. De veiligheid en beschikbaarheid van de software en uw data zijn tegenwoordig beter gegarandeerd dan van on premise (lokale geïnstalleerde) oplossingen.
  • Denk na over hoe u in de toekomst van (financiële) data gebruik wilt maken bij het verkrijgen van inzichten en het nemen van beslissingen. Data analytics en data management spelen een steeds grotere rol in financiële processen.

Informatie, tips en adviezen

Het ICT informatiecentrum heeft veel informatie beschikbaar die u helpen met het selecteren van financiële software en andere bedrijfssoftware. U kunt onder ander gebruik maken van:

 • ERP box – Alles over en voor het selecteren van ERP software
 • Handboek Softwareselectie – Leidraad bij de selectie van iedere bedrijfssoftware
 • Boekhoudsoftware selectie – Tips en adviezen over het selecteren van boekhoudsoftware
 • Komt een CEO bij de IT dokter – Over het herkennen en voorkomen van fouten bij softwareprojecten

Vind alle informatie via de kennisbank

 
Lees verder
Financiële software
Financiële software vergelijken
Kennisbank – Gratis downloads en informatie
Financiële software leveranciers