HRM pakketselectie | Tips - ICTinformatiecentrum.nl

HRM pakketselectie

De selectie van HRM software bestaat uit de diverse stappen die uiteindelijk resulteren in de keuze van de best bij uw organisatie en HR processen passende software. Belangrijk is dat u vooraf weet voor welke HR toepassingen u een oplossing zoekt en welke functionele, technische en praktische eisen u daaraan stelt. Niet alleen de keuze van de HRM software is van belang. Het selecteren van de leverancier of implementatiepartner is zo mogelijk nog belangrijker, omdat de HRM implementatie uiteindelijk bepaalt hoe de software in uw organisatie zal functioneren.

 

Alle kennis en informatie over HRM pakketselectie is voor u beschikbaar via de HRM software kennisbank

[ KENNISBANK ]

 

Stappen in de selectiefase

De selectie van een HRM pakket bestaat uit diverse stappen. zijn meerdere rijke stappen te onderscheiden. Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kunt u goede beslissingen nemen bij het selecteren van het best bij uw organisatie passende HRM pakket.

 • Behoefteanalyse – Identificeer de specifieke behoeften en eisen van uw organisatie. Betrek HR medewerkers en andere belanghebbenden om een duidelijk beeld te krijgen van wat u met uw HRM software wil doen.
 • Marktanalyse – Onderzoek verschillende HRM systemen en vergelijk functies, prijzen, klantbeoordelingen en de leveranciers van de software.
 • Budgetbepaling – Stel een budget vast voor de aanschaf en implementatie van het HRM pakket. Hou daarbij rekening met eventueel maatwerk.
 • Functionaliteitsevaluatie – Evalueer welke functies en modules van het HRM pakket overeenkomen met de eisen en wensen van uw organisatie. Denk aan werving, personeelsdossiers, performance management, verlofregistratie en rapportage.
 • Integratie en schaalbaarheid – Beoordeel hoe goed een HRM pakket kan integreren met andere door u gebruikte ICT systemen, zoals voor payrolling of boekhouding. Kijk ook naar de schaalbaarheid van de software, zodat deze kan meegroeien met de groei van uw organisatie.
 • Gebruiksvriendelijkheid – Test de gebruiksvriendelijkheid van het systeem om ervoor te zorgen dat uw HR medewerkers het gemakkelijk en op de goede manier kunnen gaan gebruiken.
 • Ondersteuning en training – Kijk naar de support en training die de softwareleverancier biedt. Zorg ervoor dat uw medewerkers de juiste training krijgen, zodat zij het HRM pakket effectief kunnen gaan gebruiken.
 • Referenties en beoordelingen – Vraag naar referenties van andere gebruikers van het HRM pakket en lees beoordelingen om inzicht te krijgen in de tevredenheid van andere gebruikers en de beperkingen die zij ervaren.
 • Demo’s en proefperiode – Vraag om een demo van de software en overweeg een proefperiode om het HRM systeem uit te testen voordat u een definitieve beslissing neemt.
 • Contract afsluiten – Onderhandel met de leverancier over de contractvoorwaarden, licenties, prijzen en het service level agreement (SLA).

Bekijk hier meer over leveranciers van HRM software

Tips over HRM pakketselectie

 • HRM softwareprojecten zijn complexe ICT projecten, ondermeer vanwege het enorme aanbod van HRM systemen, de lastige analyse van uw bedrijfsproces en de vele mogelijkheden om HRM software te configureren. Hulp is bijna altijd nodig. Wacht daar niet mee tot u vastloopt.
 • Vaar bij HRM pakketselectie niet blind op wat externe consultants u adviseren. Bouw altijd ook zelf kennis op over het selectie- en implementatietraject. Zorg dat u iedere keuze zelf kunt begrijpen en onderbouwen.
 • Maak gebruik van een HRM software specialist die verstand heeft van uw type bedrijfsproces en ervaren is binnen uw branche.
 • Richt u niet te snel op grote spelers op de HRM software markt. Voor u minder bekende HRM software en HRM software dienstverleners bieden vaak oplossingen met heel eigen eigenschappen en voordelen.
 • Maak met iedereen die bij uw HRM softwareproject betrokken is over alles wat het selectietraject aangaat goede afspraken en leg die altijd vast.
 • Een goede business case is essentieel om de kwaliteit van uw keuze te kunnen bepalen. Stuur deze tijdens het project bij. Omstandigheden kunnen tijdens het project veranderen.
 • In de selectiefase is voor HRM software leveranciers niets een probleem en alles kan opgelost worden. Zorg ervoor dat u doorvraagt, garanties krijgt en referenties kent. Daarmee voorkomt u dat beperkingen van een HRM pakket pas blijken als de implementatie ervan al is begonnen.
 • Beoordeel een HRM oplossing niet alleen op de specificaties van de software zelf, maar met name ook op de kwaliteit van de leverancier ervan. Na de HRM pakketselectie, wacht er een periode van intensieve samenwerking met de leverancier. Zonder voldoende ‘klik’ zal uw HRM softwareproject stroef verlopen, met alle gevolgen van dien.
 • Voorkom dat uw HRM softwareproject qua kosten en planning ontspoort. Controleer tijdens de selectiefase welke leveranciers u de meeste zekerheden bieden en realiseer u dat van ‘minderwerk’ zelden sprake is en van ‘meerwerk’ bijna altijd.
 • Het is onmogelijk om via een online selectietool of een kort telefonisch interview een HRM pakket te selecteren. De gesuggereerde ‘onafhankelijkheid’ van dergelijke diensten is in werkelijkheid niet meer dan het adviseren van oplossingen waarvoor de leverancier daarvan voor de uitkomst van dit advies betaalt.
 • Nog heel veel meer visies, tips en adviezen over HRM pakketselectie leest u in de HRM box.

Meer weten? Vind alle informatie via de HRM software kennisbank