WMS implementatie | Tips en adviezen - ICTinformatiecentrum.nl

WMS implementatie

 • Hoe bereidt u zich optimaal voor op een WMS implementatie?
 • Wat kan er misgaan tijdens het implementeren en hoe voorkomt u dat?
 • Maak bij WMS selectie en implementatie altijd gebruik van de WMS box

   

  WMS implementatie is de fase waarin het geselecteerde warehouse management systeem gereed gemaakt wordt voor gebruik. Dat betreft de implementatie en configuratie van de software, het realiseren van de koppelingen met ERP software of andere bedrijfssoftware en het volgens plan werkend krijgen van alle devices die onderdeel zijn van het hele magazijnbeheer project. Fouten die in de voorbereiding of selectie zijn gemaakt, komen tijdens de implementatie aan het licht. De hulp in deze fase komt van uw WMS leverancier of implementatiepartner.

  Alles over WMS selectie en implementatie

  Wat gaat er mis bij WMS implementatie?

  WMS implementaties worden vaker dan nodig is gekenmerkt door te optimistische planningen en grove budgetoverschrijdingen. Meestal zijn deze het gevolg van een slechte voorbereiding, maar ook bij de uitvoering van de implementatie gaat er regelmatig wat mis. Wat de meest gemaakte fouten zijn, hoe u die fouten vermijdt en hoe u voorkomt dat u kansen tijdens het implementatietraject mist, leest u in de informatie die onderdeel is van de WMS box.

  Gebruik de kennisbank

  Een succesvolle implementatie voldoet aan alle vooraf bepaalde functionaliteit en wordt binnen planning en budget gerealiseerd. Veel komt aan op de kennis en ervaring van de leverancier, maar zelf heeft u ook grote invloed op het slagen van de implementatie. Het ICT informatiecentrum biedt u de kennis, informatie en hulp om het implementatietraject in goede banen te leiden en onnodige fouten te voorkomen. Een overzicht daarvan vindt u in de kennisbank. Naar kennisbank

  WMS software selectie
  WMS project starten?
  Lees deze adviezen!

   
   
  WMS implementatie
   
   

  Tips over WMS implementatie

  • Het implementeren van een warehouse management systeem is complex. Het heeft grote invloed op uw bedrijfsproces, vraagt een grondige analyse van het logistieke proces en de software kent veel mogelijkheden om te configureren. Hulp is bijna altijd nodig. Zorg dat u het projectteam tijdig samenstelt.
  • Vertrouw nooit volledig op de kennis van externe consultants. Bouw altijd ook zelf kennis op over het implementatietraject. Zorg dat u iedere fase, keuze en beslissing zelf kunt begrijpen en onderbouwen.
  • Maak gebruik van een WMS implementatiepartner die verstand heeft van uw type bedrijfsproces en ervaren is binnen uw branche. Maak met de WMS leverancier en/of de organisatie die implementeert vooraf (maar ook tijdens het implementeren, als er aanpassingen zijn) duidelijke afspraken over alles dat de kwaliteit van de WMS implementatie bepaalt. Leg deze ook altijd contractueel vast.
  • Zorg voor een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Zie erop toe dat het niveau van de WMS specialisten die de implementatie uitvoeren, minimaal hetzelfde is als dat van de specialisten die het verkoopproces begeleiden. Liefst dragen de specialisten in het voortraject ook verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de implementatie.
  • Zorg voor realistische verwachtingen over de uitvoering van het implementatietraject. Leg de lat nooit hoger dan dat uw organisatie aan kan, faseer het traject en besteed voldoende tijd aan het trainen van medewerkers.
  • Veel WMS implementaties kunnen ‘ontsporen’ als wensen of eisen gaandeweg de implementatie telkens worden aangepast. Begin pas met de implementatie als alle voorbereidingen zijn gedaan.
  • Schroom niet om een WMS implementatie stil te leggen als beoogde doelen niet gerealiseerd worden. Twee stappen terug kan beter zijn dan één stap vooruit in de verkeerde richting.
  • In de offertefase kan vaak alles, maar in de implementatiefase wordt menig WMS leverancier een stuk voorzichtiger. Wees alert op risicomijdend gedrag van de leverancier en zie erop toe dat uw WMS project gerealiseerd wordt zoals was afgesproken.
  • Maak gebruik van de gratis WMS box! Deze bevat alle belangrijke informatie, adviezen en tips over WMS selectie en implementatie. WMS box

  Heeft u een vraag over WMS selectie of implementatie?

  Bel ons gerust op 030 227 21 20. Wij helpen u graag!

  Komt een CEO bij de IT dokter
  Nieuw WMS project?
  Lees dit boek!