Cloud toepassingen - ICT informatiecentrum

Cloud toepassingen – Van bedrijfssoftware in de cloud tot VoIP

 • Welke cloud toepassingen zijn er?
 • Cloudoplossingen voor bedrijfssoftware, applicaties, werkplekken, dataopslag en telefonie
 • Lees meer over cloudoplossingen en specialisten via de kennisbank

De toepassing van cloudoplossingen is de afgelopen 10 jaar enorm toegenomen. Met name door de snelheid, betrouwbaarheid en brede beschikbaarheid van internet en de grote veiligheid van online verbindingen zijn talloze cloud toepassingen ontstaan. De meeste betreffen bedrijfssoftware en applicaties, online werkplekken, dataopslag en internettelefonie of VoIP. Bijna alle zakelijke gebruikte ICT oplossingen kennen tegenwoordig wel een online variant, aangeboden door een groeiend aantal leveranciers van cloudoplossingen en cloudservices.

Naar de cloud, zo doet u dat!

Bedrijfssoftware in de cloud

Cloud computing heeft grote invloed gekregen op het gebruik en de toepassing van bedrijfssoftware. Bijna alle soorten bedrijfssoftware zijn inmiddels beschikbaar als cloudoplossing. Denk daarbij aan ERP in de cloud, CRM in de cloud en HRM in de cloud. Maar ook voor business intelligence oplossingen, warehouse management, document management en andere toepassingen zijn talrijke cloudoplossingen beschikbaar. Meer informatie over bedrijfssoftware in de cloud vindt u op de betreffende sectie op deze website.

   ERP in de cloud
   ERP software integreert de belangrijkste bedrijfssoftware in één softwareoplossing. Financiële administratie, relatiebeheer (CRM), voorraadbeheer en andere softwarefunctionaliteit kunnen worden gebruikt als één systeem. Bedrijven die nieuwe ERP software gaan implementeren kiezen nu bijna altijd voor ERP in de cloud. Een grotere flexibiliteit en lagere kosten zijn hiervan belangrijke redenen. Oriënteert u zich op een nieuwe ERP oplossing en overweegt u daarbij de toepassing van ERP in de cloud, vind dan alle informatie over ERP software via de ERP kennisbank.

   CRM in de cloud
   Met CRM software beheert u uw klantcontact en ondersteunt u uw acquisitie, accountmanagement en andere commerciële bedrijfsprocessen. Cloudoplossingen hiervoor bieden als groot voordeel dat klantinformatie altijd en vanaf iedere locatie op een veilige manier via internet beschikbaar is. Ondanks de grote mobiliteit van commerciële medewerkers zijn zij altijd op de hoogte van actuele klantgegevens en kunnen zij snel en goed reageren op saleskansen en commerciële ontwikkelingen. Lees hier meer over CRM in de cloud en maak gebruik van de CRM box als u zich oriënteert op een nieuwe CRM oplossing.

   Meer software in de cloud
   Software in de cloud blijft niet beperkt tot ERP en CRM. Ook software voor HRM, business intelligence, document management (DMS) of warehouse management (WMS) kennen een toenemend aantal cloudoplossingen. Meer informatie daarover vindt u bij de betreffende thema’s op deze website via de pagina bedrijfssoftware.

 
 
Cloud toepassingen
 
 

Online werkplekken

Werkplekken zijn niet meer aan een vaste plaats gebonden. Hybride werken, waarbij medewerkers deels binnen en deels buiten het bedrijf een werkplek hebben, is gewoon geworden. Onder de noemers online werkplek, digitale werkplek, cloud werkplek, mobiele werkplek, digital workspace of werken in de cloud is een reeks cloud oplossingen beschikbaar die het mogelijk maken vanaf iedere locatie gebruik te maken van bedrijfsapplicaties, data en specifieke tools. Voorwaarde daarbij is dat er internet aanwezig is.

Door gebruik te maken van cloudoplossingen neemt de flexibiliteit van de werkplek enorm toe. Punt van (grote) aandacht is de veiligheid (IT security of cybersecurity), omdat vaak ook vanuit minder veilige privé-omgevingen toegang verkregen wordt tot zakelijke applicaties en bedrijfsinformatie. Goed beheer van de thuiswerkplek is daarom noodzakelijk en kan worden uitbesteed aan specialisten in cloudoplossingen, werkplekbeheer of algemeen IT beheer.

Cloud gids
Cloud gids
Kennis, adviezen, visies en inspiratie

Dataopslag in de cloud

Dataopslag of data storage is één van de langst bestaande en meest gebruikte toepassingen van cloud computing. Belangrijke redenen daarvoor zijn beschikbaarheid en veiligheid. Door data in de cloud op te slaan is het mogelijk overal en ongeacht de werkplek gebruik te maken van dezelfde data. Dit maakt samenwerken binnen organisaties eenvoudiger en vergemakkelijkt het gebruik van bedrijfsapplicaties, omdat overal dezelfde bedrijfsdata voorhanden is. Daarnaast verbetert en versnelt het bedrijfsprocessen.

De veiligheid van de data is maximaal, omdat het technisch beheer daarvan door de cloudprovider geregeld wordt. Deze zorgt ervoor dat de data continu beschermd wordt door de meest actuele beschermingstools en firewalls. Doorlopend worden er back ups gemaakt, mocht er ooit toch iets misgaan. Het niveau van beveiliging dat specialisten in data storage u kunnen bieden, is daardoor veel hoger dan u voor deze kosten zelf kunt realiseren. Naast dataopslag of datas torage zijn er ook veel andere applicaties en tools voor data management, data analytics en business intelligence als cloudoplossing beschikbaar. U leest daar meer over in de secties over deze onderwerpen.

 
 
dataopslag in de cloud
 
 

Internettelefonie (VoIP)

De oude bedrijfstelefooncentrale met vaste telefoons en telefoonnummers en beperkte belmogelijkheden is inmiddels vervangen door flexibele online telefonie. Deze internettelefonie wordt ook aangeduid als VoIP, wat staat voor Voice over IP. Dit slaat op de techniek waarvan gebruik gemaakt wordt. Het bellen via VoIP diensten zorgt ervoor dat medewerkers die thuiswerken over dezelfde belfuncties beschikken als zij op kantoor hebben. De werkplek maakt niet uit. Klanten en leveranciers merken er niets van waar u de telefoon opneemt. Omdat het telefoonverkeer digitaal geregeld wordt, zijn er veel meer mogelijkheden voor nummerwijzing, groepsgesprekken, doorverbinden, automatische afhandeling via spraakinstructies, het kiezen van nieuwe nummers, enzovoort. Zowel breder georiënteerde cloudserviceproviders als VoIP specialisten kunnen u adviseren over de mogelijkheden en de oplossing leveren.

U vindt alle informatie over cloud computing en cloudoplossingen via de kennisbank