Wat is cloud computing? - ICT informatiecentrum

Cloud computing – Voordelen en eigenschappen

  • Wat is cloud computing?
  • Voordelen en eigenschappen van de cloud
  • Lees meer over cloudoplossingen en specialisten via de kennisbank

Bij cloud computing is het beheer van software en hardware uitbesteed aan één of meerdere externe partijen, de zogenaamde cloudproviders of cloudserviceproviders. Kenmerkend voor cloud computing is dat de benodigde software en hardware niet meer lokaal aanwezig is binnen uw bedrijfsmuren. In plaats daarvan worden deze als online diensten via internet (de cloud) aangeboden en gebruikt.

Meer weten over de cloud?

Digitale transformatie en cloudoplossingen

Digitalisering en digitale transformatie staan bij veel bedrijven hoog op de agenda. In het beoogde digitaliseren van bedrijfsprocessen draait bijna alles om online applicaties, platformen en storage. Cloud computing is dan essentieel voor de technische realisatie van de beoogde digitale transformatie. Waar digitale transformatie alles te maken heeft met bedrijfsdoelen en strategische keuzes, gaat het bij cloud computing om de middelen en oplossingen om de ambities rond de transformatie te realiseren. Lees hier meer over digitale transformatie.

Voordelen van de cloud

Internet is de schakel tussen u en de aanbieder van de cloudoplossing. U beheert de oplossing dus niet zelf. Dat biedt grote voordelen. U kunt altijd beschikken over de meest actuele versies van software en hardware en het beheer en onderhoud is de verantwoordelijkheid van de cloudprovider. Daarnaast kunt u vanaf iedere locatie waar u beschikt over internettoegang, gebruik maken van uw bedrijfsapplicaties en data.

 
 
Voordelen cloud computing
 
 

Eigenschappen cloud computing

De flexibiliteit van cloud computing is groot. Het toevoegen van extra gebruikers is eenvoudig. Hoge initiële investeringen in de ICT oplossing zelf zijn niet meer nodig, omdat u de diensten meestal op abonnementsbasis en per user afneemt en betaalt. Eenmalige kosten bij de ingebruikname van cloudoplossingen hebben te maken met de migratie van bestaande data, koppelingen met al aanwezige systemen en algemene projectkosten.

Waarom kiezen voor de cloud?

De beschikbaarheid en veiligheid van cloudoplossingen zijn inmiddels aantoonbaar van een hoger niveau dan van oplossingen die u in uw bedrijf op eigen servers heeft draaien (on premise). Dat heeft de afgelopen jaren bij veel bedrijven de drempels weggenomen om steeds meer ICT functionaliteit in de cloud onder te brengen. Vaak genoemde argumenten om te kiezen voor de cloud zijn:

Cloud computing introductie
Wat is de cloud?
Maak kennis met de mogelijkheden!

  • Continuïteit – Het frequente onderhoud en beheer, leidt tot stabielere systemen en een bijna gegarandeerde beschikbaarheid. De cloudprovider zorgt voor het voorkomen en oplossen van technische storingen.
  • Schaalbaarheid – Het aantal users van een applicatie of service kan verschillen, evenals de behoefte aan data of andere items die met beschikbare capaciteit te maken hebben. Cloudoplossingen bieden maximale flexibiliteit, omdat capaciteit, afhankelijk van de actuele behoefte, eenvoudig wordt bij- of afgeschakeld.
  • Wendbaarheid – De flexibiliteit van cloudoplossingen betreft niet alleen de schaalbare capaciteit, maar ook de functionaliteit. Nieuwe functionaliteit kan door de korte implementatietijd snel worden toegevoegd. Hierdoor kan sneller worden ingesprongen op veranderingen in de markt of bijzondere business kansen.
  • Lagere kosten – Gebruikers van clouddiensten hoeven niet zelf te investeren in hardware en software, maar betalen voor gebruik. Hoge initiële kosten blijven daardoor achterwege. Daarnaast verdelen cloudproviders hun tijd en kosten voor onderhoud, service, hardware en software onder meerdere klanten, waardoor het beheerproces efficiënter is.
  • Overal toegang – Voor het gebruik van clouddiensten volstaat internettoegang en een laptop, tablet of smartphone. Dit maakt het gebruik van clouddiensten locatie-onafhankelijk. Overal waar internettoegang is, kan gebruik gemaakt worden van de producten of diensten die de cloudprovider aanbiedt. Thuiswerken en mobiele werkplekken zijn eenvoudig mogelijk.
  • Meerwaarde – Het feit dat internet het medium is waarmee cloudoplossingen gebruikt worden, biedt ook mogelijkheden voor toegang van externen, zoals klanten en leveranciers. Met specifieke toegangsrechten kunnen zij bijvoorbeeld orders en leveringen volgen. Voor medewerkers zijn selfservice oplossingen mogelijk. Cloud computing biedt talloze mogelijkheden meerwaarde te genereren door het verhogen van de interne en externe service.
  • Veiligheid – De dreiging van buitenaf voor softwarehacks, diefstal van data of gijzelsoftware is fors toegenomen. Omdat de methodes daarvoor steeds geavanceerder worden, is het voor bedrijven steeds lastiger om zich hiertegen te wapenen. Voor cloudproviders is IT security één van hun specialismen, waardoor de kans op aanvallen geringer is. Bovendien zal de schade altijd beperkt kunnen blijven doorfrequente backups en herstelfaciliteiten.

U vindt alle informatie over cloud computing en cloudoplossingen via de kennisbank