Werken in de cloud - ICT informatiecentrum

Werken in de cloud

  • Wat betekent werken in de cloud?
  • Wat moet u weten over (samen)werken met cloudoplossingen?
  • Lees meer over cloudoplossingen en specialisten via de kennisbank

Werken in de cloud: we hebben er vast allemaal wel eens van gehoord. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van de term cloud computing. Steeds meer bedrijven maken gebruik van dit fenomeen. Maar wat het nou precies is, blijft voor veel mensen ongrijpbaar. Daarom leest u hier over alles wat te maken heeft met werken in de cloud. Wat is het nou eigenlijk precies? Waarom doen steeds meer bedrijven eraan mee en hoe kunt u ervoor zorgen dat het helemaal veilig gebeurt?

Zo verhuist u naar de cloud

Wat is werken in de cloud?

Eigenlijk is werken in de cloud niets anders dan het feit dat al uw gegevens en bestanden niet lokaal worden opgeslagen, maar op een externe opslagplek: de cloud. Via een internetverbinding kunt u deze cloud bereiken en al uw collega’s kunnen dit ook. Zo kunt u op elk moment en vanaf elke plek alleen werken of samen met uw collega’s. Het enige wat u nodig heeft is een device met een internetverbinding!

Voordelen van werken in de cloud

Het grootste voordeel van werken in de cloud is duidelijk: het werkt namelijk veel slimmer en efficiënter. Gebruikers kunnen op elk moment, op elke plaats inloggen en zo hun documenten, e-mail, adresgegevens, spreadsheets en meer bereiken. Bovendien kunnen zij deze delen met andere medewerkers en binnen een beveiligde omgeving zorgeloos aan het werk. U hoeft bestanden niet meer in e-mails te versturen, maar u kunt ze gewoon direct delen. Het feit dat u als bedrijf geen eigen servers nodig hebt, bespaart niet alleen kosten, het is ook een stuk milieuvriendelijker. Bovendien bent u als bedrijf flexibel. Neemt u tijdelijk een extra werknemer aan? Dat schaft u voor korte tijd een extra account aan. Ook als uw bedrijf groeit, schaalt u gemakkelijk uw abonnement wat op.

 
 
Werken in de cloud
 
 

Veilig werken in de cloud

Er is een aantal zaken waarop u kunt letten om veilig te werken in de cloud. Zo moet u er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw internetverbinding betrouwbaar is om veilig bestanden te delen. U wilt immers niet dat deze in handen komen van de verkeerde personen. Bovendien is het wel zo fijn om een internetverbinding te hebben met voldoende bandbreedte. Heeft u bijvoorbeeld een videoconferentie of een Skype-gesprek met een klant? Dan komt het niet echt professioneel over als uw verbinding wegvalt.

Meer weten over de cloud?

Niet alleen uw internetverbinding moet betrouwbaar zijn, dit geldt ook voor uw devices. De cloud is toegankelijk vanaf desktops, laptops, tablets en smartphones. Zorg er dus voor dat zowel de apparatuur van het bedrijf als de privé apparatuur van uw medewerkers goed beveiligd is. Dit kunt u doen door gebruik te maken van wachtwoorden, versleuteling en virusscanners. Kies bovendien altijd voor een gecertificeerde cloudaanbieder. Een certificaat geeft geen garantie, maar het is wel een goed begin om een betrouwbare cloudaanbieder te vinden.

Ten slotte is het van belang dat uw medewerkers op de hoogte zijn van hoe de cloud werkt en hoe zij hier veilig mee kunnen werken. Laat uw medewerkers dus bijvoorbeeld een webinar of training volgen zodat ze hiervan op de hoogte zijn.

U vindt alle informatie over cloud computing en cloudoplossingen via de kennisbank

Dit artikel is een bijdrage van DvD-ICT.