Digitale transformatie | Invloed van digitalisering – ICT informatiecentrum.nl

Invloed van digitalisering op bedrijfsprocessen

Transformeren gaat veel verder dan het digitaliseren of automatiseren van bestaande processen. Nieuwe technologie maakt het mogelijk om de klant in alle processen centraal te stellen en tegelijkertijd kostenefficiënter te werken. Hier een overzicht van de trends en tools en de invloed van digitalisering op bedrijfsprocessen.

Personalisatie van marketing en verkoop

Afnemers oriënteren zich steeds vaker online. Daar kan een bedrijf zeer gericht op inspelen. Denk aan behavioral targeting en click-stream analyse om de interesses van sitebezoekers te achterhalen of aan retargeting met banners op sites van anderen. In het verlengde hiervan zijn tools voor marketing automation inzetbaar. Hiermee kunt u prospects op het juiste moment via het juiste kanaal van de juiste content voorzien.

Bouwen aan een compleet klantbeeld

Uiteraard is het belangrijk om alle informatie over klantcontacten op te slaan en waar mogelijk te verrijken. Daarbij wordt informatie uit de eigen CRM- en sales-systemen steeds vaker gecombineerd met data van het open internet en social media. Vervolgens kunt u met tools voor data analytics, business intelligence en predictive analytics bepalen wat de meest lucratieve doelgroepen zijn en op welk moment u welke actie moet nemen. Voor deze analyses is data nodig en moet u gebruik kunnen maken van databases, datawarehouses en data lakes.

Invloed van digitalisering op de dienstverlening

Klanten verwachten dat de dienstverlening op 24/7 basis beschikbaar is. Zo niet, dan zitten ze met één muisklik bij de concurrent. Bovendien delen ze slechte ervaringen direct via de (a)sociale media.

De eerste stap in de digitalisatie van services is het opzetten van een online frontoffice, met een persoonlijke omgeving per klant. Volgende fase is een koppeling met de backoffice voor orderverwerking of het uitvoeren van transacties. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan automatische aan- en verkoop van aandelen op basis van aangegeven parameters.

Service via het Internet-of-Things

Steeds meer apparaten worden uitgerust met sensors en transmitters voor monitoring en serviceverlening. Zo kunnen verzorgers in een bejaardenhuis op afstand checken of bewoners ’s nachts hun deur dicht hebben en de elektrische kookplaat uit staat. Ook het functioneren van productiemachines is op afstand te bewaken. En de koelkast van morgen kan online doorgeven hoeveel melk er nog in staat.

Lees verder
Beginnen met digitale transformatie
Digitale transformatie toepassing
Digitale transformatie en data management
Succesfactoren digitale transformatie
Managementboek voor digitale transformatie

Invloed van digitalisering