ERP checklist | ERP software - ICT informatiecentrum

ERP checklist

  • Structureer uw ERP project met checklists.
  • Stap voor stap van oriëntatie en selectie naar ERP implementatie
  • Benut alle informatie, adviezen en hulp van de gratis ERP box en de ERP kennisbank

ERP checklists helpen u in iedere fase van uw ERP project om zicht te houden op alle aspecten die in die fase belangrijk zijn. U vergeet geen stappen, vinkt eenvoudig de voltooide stappen af, benut de juiste informatiebronnen op het juiste moment en brengt zo structuur aan in de oriëntatie-, selectie en implementatiefase van uw ERP project. Diverse ERP checklists zijn onderdeel van de ERP box.

 

Al 20 jaar de meest gebruikte informatiebron bij ERP selecties.

[ GRATIS ERP BOX ]

 

Checklists in de opstartfase

Uw ERP project begint met de realisatie dat uw oude software niet meer voldoet of dat nieuwe ERP software aanmerkelijke voordelen biedt. Vanaf dat moment is het belangrijk om de doelen vast te stellen en taken en verantwoordelijkheden toe te delen aan de juiste mensen. Vervolgens is het belangrijk om de kosten te begroten en de planning op papier te zetten. In deze fase staan doelstellingen, het samenstellen van een projectteam, alle andere betrokkenen, de kostenposten, de planning, de keuzes voor integraties met achterliggende oplossingen die al aanwezig zijn en de eigen infrastructuur centraal.

Al deze onderdelen moet u voor uzelf nalopen en controleren of aan alle eisen daarvoor is voldaan. In deze fase moet u het bedrijfsmodel definiëren, de bedrijfsprocessen analyseren, een informatieplan opstellen en uw wensen en eisen vastleggen om het optimale uit de software te kunnen halen voor uw organisatie. Checklists helpen u in deze fase om geen stappen of aspecten te vergeten en alle stappen in de juiste volgorde te zetten.

Checklist in de selectiefase

Na de opstartfase is dit de fase waarin de eerste keuzes, een voorselectie, in het aanbod aan ERP pakketten moeten worden gemaakt. Dat doet u op basis van wat het best past bij uw organisatie. Om dat te kunnen weten, moet u eerst alles goed op een rij hebben: van de processen en procesinrichting tot en met de rol van informatie binnen die processen. Daaruit volgen de voor uw organisatie belangrijke eisen waaraan de ERP oplossing zou moeten voldoen. De volgende stap in dit traject is het raadplegen van beschikbare bronnen met meer achtergrondinformatie die u kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

Als eerste geldt uiteraard dat het ERP systeem specifiek geschikt voor uw organisatie moet zijn. Dat vormt het eerste onderscheid tussen de aangeboden oplossingen. Dan zal het resultaat van deze eerste selectie een wat langere lijst (de zogenaamde longlist) zijn met aanbieders en systemen waarvan u in eerste instantie het gevoel hebt dat ze bij u zouden kunnen passen. Met een ERP checklist structureert u dit proces.

ERP checklist
ERP project starten?
Lees deze adviezen!

 

Gratis boeken, boxen, whitepapers, checklists, overzichten en adviezen over ERP software.

[ KENNISBANK ]

 

Checklist voor het verdere project

Ook in alle volgende stappen van uw ERP project is structuur belangrijk en helpen checklists u bij de uitvoering daarvan. De ERP box voorziet in belangrijke checklists. Ook ERP leveranciers waarmee u contact het tijdens de oriëntatie, selectie en implementatie hebben vaak checklists beschikbaar. Het is buitengewoon nuttig daar optimaal gebruik van te maken.
 

Zo pakt u uw ERP implementatie aan

Nieuw ERP project?
Lees deze adviezen!