ERP selectie | Over kiezen van ERP software - ICTinformatiecentrum.nl

ERP selectie

Belangrijke tips bij de keuze van ERP software

ERP selectie is niet eenvoudig. Er is keuze uit honderden ERP oplossingen, allemaal met hun eigen voor- en nadelen ten aanzien van het voor uw organisatie specifieke pakket van eisen. Overlap in functionaliteit tussen de uiteenlopende pakketten en verschillen van mening bij de experts maken de keuze voor u nog onoverzichtelijker. En heeft u eenmaal een oplossing gekozen, dan wacht u nog de keuze van een ERP leverancier. Lees hier praktische tips van het ICT informatiecentrum voor organisaties die ERP software willen aanschaffen.

Via deze pagina

erp selectie

Tips en adviezen

Steun van management

Eigenlijk is het in elk ICT project cruciaal dat er van de kant van het management commitment bestaat. Die steun is onontbeerlijk om het project te laten slagen. ERP software is een belangrijk onderdeel in een organisatie: het goed op orde hebben van alle relevante informatie bepaalt in hoge mate het succes van de onderneming en tevredenheid bij de klanten. Bedrijven die geen steun van het management hebben, hebben de grootste moeite om het project van de grond te krijgen, laat staan succesvol te laten verlopen. Daarom doet u er goed aan om die steun van hogerhand te krijgen.

Ook de organisatie verandert

Met de introductie van een nieuw ERP systeem komen veel veranderingen in uw organisatie. Er komt niet alleen een ander systeem om mee te werken, maar wellicht ook een andere manier van werken. Dat kan onrust brengen binnen de groep medewerkers die er mee te maken krijgt. Zeker als u niet tijdig en frequent met ze communiceert over die veranderingen. Betrek de mensen daarom blijvend en vanaf het begin bij de ontwikkelingen.

 
 

Zo pakt u uw ERP project aan

ERP project starten?
Lees deze adviezen!

 
 

Samenwerken bij ERP selectie

ERP software selecteren en implementeren is en blijft te allen tijde een lastig traject dat u alleen goed kunt doorkomen door goed samen te werken. Samenwerking tussen u en de softwareleverancier, samenwerking tussen het projectteam en de rest van uw organisatie, samenwerking tussen de business en ICT. Kortom, iedereen krijgt met elkaar te maken en dan is het wel zo prettig als dat op een soepele manier verloopt. Als alle neuzen dezelfde kant opstaan, dan is de kans dat het project een succes wordt en binnen de tijd en binnen het budget blijft het grootst.

Kennis in huis halen

Omdat u er niet bij gebaat bent dat alle kennis bij de leverancier zit en blijft zitten, is het verstandig intern iemand aan te wijzen die zich meer gaat verdiepen in de ERP oplossing en de uitrol ervan in uw organisatie. Dat zal de spin in het web worden binnen uw organisatie en hij/zij zal zich als contact met zowel de ERP leverancier als de eigen organisatie moeten opwerpen. Deze rol vereist specifieke competenties en u vraagt daarvoor niet de eerste de beste die toevallig een rustige periode in zijn of haar werk heeft. Het moet iemand zijn die in staat is dit soort complexe projecten op een goede manier te begeleiden en tot een goed einde te brengen.

Zet alles goed op een rij

Voordat u tot de definitieve selectie van de ERP software komt, moet u alle voordelen en nadelen van de geboden opties eerst goed op een rij zetten. Dat is nog best lastig. Als uw doelstellingen al niet helemaal helder zijn, hoe gaat u die dan kunnen afzetten tegen de geboden oplossing(en)? Ook het stellen van de juiste prioriteiten vraagt aandacht. Sommige functions & features kunnen in een later stadium relatief eenvoudig toegevoegd worden, terwijl andere absoluut direct aanwezig moeten zijn. Anders rendeert het ERP systeem vanaf het begin al niet optimaal voor uw organisatie. U wilt immers zeker weten dat u de gegevens en inzichten die u nodig heeft voor uw bedrijfsvoering ook daadwerkelijk uit het systeem kunt halen.

Alle betrokkenen moeten hun ideeën en mening kunnen geven om uiteindelijk tot de beste ERP oplossing te komen. Beter vooraf wat meer tijd en energie erin steken dan achteraf de zaak moeten rechtbreien. Een goede en uitgebreide beoordeling vooraf levert uiteindelijk achteraf het meeste rendement en de hoogste doorloopsnelheid op. Bovendien is het laten meewegen van het oordeel van alle betrokkenen ook goed voor de acceptatie van het systeem in een latere fase. Uw ERP software is straks niet het enige systeem dat u gebruikt. Bedenk dus tijdig hoe u de integratie met die andere onderliggende systemen voor elkaar gaat krijgen. Zonder die communicatie tussen de systemen onderling heeft u geen adequate totaaloplossing, maar slechts een systeem erbij.

Kies ten slotte voor een aanbieder die expertise heeft in en kennis van uw markt. Dat praat een stuk makkelijker en geeft u de zekerheid dat hij ook begrijpt waarover u het heeft.

Vraag over ERP selectie?

Heeft u vragen over het selecteren van ERP software? Neem dan contact op met de Servicedesk van het ICT informatiecentrum. Bel daarvoor 085 40 10 218 of mail naar info@informatiecentrum.nl. Wij helpen u graag bij het vinden van een antwoord.


Top 10 ERP software

Bekijk de top 10 van ERP software
En wat kunt u daarmee?

ERP software

Wat is ERP software?
Ontdek de mogelijkheden