Efficiënt en toekomstgericht ERP | Fast Four - ICTinformatiecentrum.nl

Efficiënt en toekomstgericht werken met ERP software volgens Fast Four

Hoe kunt u efficiënt en toekomstgericht werken aan uw bedrijf? Fast Four legt in dit artikel uit wat ERP software voor uw bedrijf kan betekenen. En ook hoe u uw bedrijf direct kunt optimaliseren.

Wat kunt u bereiken met ERP software?

Het is meetbaar aangetoond dat er drie belangrijke voordelen zijn die ERP software uw bedrijf automatisch oplevert:

  1. Hogere bedrijfsefficiëntie. De bedrijfsprocessen worden namelijk efficiënter. Zo kunt u bijvoorbeeld bepaalde zaken automatiseren. Of heeft u in plaats van een warboel aan Excel-sheets één duidelijk overzicht aan data.
  2. Veel moderne mogelijkheden. Zoals het kunnen koppelen aan andere systemen en de mogelijkheid dat de data overal bereikbaar is.
  3. Met één klik op de knop op elk moment de meest actuele bedrijfsgetallen beschikbaar. U logt in en u heeft de belangrijkste kerngetallen voor u. De grote meerwaarde hiervan is dat u data-driven beslissingen kunt maken. Dat geeft u een enorme voorsprong. U maakt dan keuzes op basis van data en niet meer op basis van onderbuikgevoel.

De eerste stap als u kiest voor ERP software óf twijfelt over deze stap

Klinkt aantrekkelijk bovenstaande benefits, of niet? Natuurlijk moet u daarnaast ook naar uw bedrijf en de medewerkers kijken. Immers, u moet de mensen meekrijgen met uw keuze voor een nieuw ERP systeem. Daarnaast moet u kijken of de software een logische stap is. Wij geloven dat als u met ERP software gaat werken, dat het bedrijf zich beter aan de ERP software kan aanpassen, in plaats van allerlei wijzigingen in ERP software aanbrengen. Simpelweg omdat bovengenoemde voordelen het meest optimaal werken in ‘originele staat’.

Wij brengen daarom vooraf altijd in kaart of onze ERP software op dit moment een match is met het bedrijf; Hoe werkt de huidige software? Hoe werkt het bedrijf? Wat moeten we eventueel aanpassen? Komen we tot de conclusie dat de organisatie klaar is voor de implementatie van nieuwe ERP software, dan kunnen we aan de slag. Een goede manier van werken daarbij kenmerkt zich onder andere door:

 • Interactieve manier van implementeren. Stap voor stap wordt u meegenomen in het systeem.
 • Het is beter om klein te beginnen en langzaam uit te bouwen. Op die manier kunt u rustig aan alles wennen. Dit voorkomt in vele gevallen dat een project mislukt.
 • Methodiek die gebaseerd is op het werken in blokken van een aantal weken. Onder andere presenteren van ERP, testen, samen verder uitwerken en uitrollen in de organisatie.
 • Direct een kennismaking met de software. Dan kunt u direct in het begin van het proces feedback geven aan de ERP leverancier.

 
Efficiënt en toekomstgericht werken met ERP software volgens Fast Four
 

Wat kunt u vandaag doen om morgen succesvol te zijn?

Vaak worden maatregelen genomen als de bom al gebarsten is. Trek er nu tijd voor uit, dan bent u de nieuwe ontwikkelingen op de markt voor of kunt u er in ieder geval direct op inspelen. Ga terug naar de basis: Wat zijn de doelen van ons bedrijf en hoe staat onze software hierin?

Vaak denken we ‘zolang het werkt, werkt het’. Tot het moment komt dat het systeem faalt. Dan had u gewild dat u al tien stappen vooruit had gedacht. Daarom een aantal tips waar u nu mee aan de slag kunt en later de vruchten van plukt:

  1. Vandaag kunt u nadenken over de toekomst. Denk verder vooruit dan morgen. Hoe ziet het bedrijf er over een jaar uit? Stel diversie scenario’s voor. Kan de huidige software een uitbreiding aan? Verdubbelt het aantal orders binnen een jaar, kan de software dit dan aan? Wilt u op termijn internationaal, waar moet de software aan voldoen? Ziet u nu al een knelpunt, dan kunt u niet vroeg genoeg beginnen om daar op te anticiperen.

  2. Begin met data consequent invoeren. Denk na over hoe u makkelijk data uit een systeem kunt halen. Dat maakt een eventuele overstap naar een nieuw ERP systeem soepeler.

  3. Kijk alvast naar de applicaties die goed bij het bedrijf en de toekomst passen. Doe inspiratie op via evenementen en voer gesprekken met professionals in uw netwerk.

  4. Probeer als bedrijf wendbaar te zijn. Op die manier kunt u stappen maken. Stel dat op een gegeven moment de markt in Nederland verzadigd is. Dan wilt u bijvoorbeeld in Duitsland of België kunnen beginnen.

  5. Brainstorm eens met softwareleveranciers. De meeste leveranciers staan er voor open om u op weg te helpen en te sparren over de mogelijkheden op softwaregebied.

Met welke ERP ontwikkelingen kunt u rekening houden?

Online
We zien heel erg de switch van ‘alles zelf op een server’ naar ‘alles online’. Het koppelen van ERP software wordt in de toekomst nog eenvoudiger. Met online software heeft u zelf geen zorgen over de IT infrastructuur of de beveiliging van uw data. Dit wordt 7 dagen per week geregeld door een team van experts vanuit de ERP aanbieder. Ook is uw software altijd en overal beschikbaar.

User Interface
Er ligt steeds meer nadruk op de User Interface. ERP software wordt steeds moderner en dit zal niet stoppen. De systemen zullen steeds meer focussen op de beleving van de eindgebruiker. Trends hierbij zijn mobiele applicaties en rol-gebaseerde-systemen die gepersonaliseerde ervaringen bieden per gebruikersrol.

Artificial Intelligence
ERP is steeds meer bezig met artificial intelligence (AI). Bij NetSuite zien we dat het systeem herkent wat een jaar geleden het resultaat was en geeft aan wat u dit jaar weer kunt verwachten. Bijvoorbeeld: als x gebeurt, dan volgt a en b. Grote voordeel is dat u vooraf kunt bijsturen. Er is echt een trend in data spotten en direct bijsturen.

Wat levert het op?

Natuurlijk bedrijfsgroei. Alleen al door de efficiënte die AI biedt. Onder andere bij de voorraadplanning. U doet dit niet meer vanuit onderbuikgevoel. Op die manier ligt de cashflow in het magazijn. Met AI werkt u vanuit de feiten die data laat zien.
Uiteindelijk hoeft u niet meer de controle te hebben over de kernprocessen, omdat u deze kunt toevertrouwen aan het ERP systeem. U houdt tijd over en kunt zich focussen op bijvoorbeeld het optimaliseren van producten en communicatie. Eindelijk aan uw bedrijf werken in plaats van continu in uw bedrijf werken.

Is het tijd voor ERP?

Wanneer moet u echt gaan nadenken over een nieuwe ERP oplossing?

  1. Wanneer u een applicatielandschap hebt wat niet schaalbaar is. Vaak wordt gebruik gemaakt van verschillende systemen. Neemt het aantal orders ineens toe, dan is het met de software niet haalbaar.
  2. Een internationale stap staat op de planning. Zijn de systemen hierop ingericht? Denk heel simpel alleen al aan de verwerking van de btw.
  3. U mist overzicht. Vaak zijn er verschillende Excel-sheets. Een vraag als ‘welke omzet draaiden we vorig jaar in februari?’ kost al gauw een week om die met de juiste data te beantwoorden.

Komt u één van deze kernproblemen tegen, dan is het handig om over een nieuw ERP systeem na te denken.

Bron: Fast Four

Terug naar ERP ontwikkelingen