Ontwikkelingen ERP software | Xperit - ICTinformatiecentrum.nl

De ontwikkeling en toekomst van ERP volgens Xperit Solutions

Van UNIX server tot ERP als platform

Het idee van software die alle bedrijfsprocessen moet kunnen ondersteunen is al vele jaren oud. Als u vroeger in de ICT wereld werkzaam was, maakte u met een ascii terminal verbinding met een zware UNIX server, waarop de applicatie en de database draaiden.

Verbinding maken met de genoemde UNIX server, dat is wat met de ascii terminal kon, niet meer en niet minder. Enkele jaren later kwam er een computer met Windows 3.11. Naast het feit dat een connectie met de server gemaakt kon worden, had deze computer ook de mogelijkheid om e-mail te ontvangen en te versturen. Vaak werd Lotus Notes gebruikt. Dat was al een enorme stap voorwaarts, zo vonden velen. Vanuit huis verbinding maken met de server was mogelijk middels het opzetten van een Telnet-verbinding via de telefoonlijn. Installatie van het betreffende systeem destijds binnen een MKB-bedrijf was een project op zichzelf. Een inspanning van drie tot vijf dagen was heel normaal en echt het minimum. Om over de investering in hardware maar even te zwijgen.

Navision

De overstap naar de Navision-wereld was bijna revolutionair te noemen. Installatie was een kwestie van DVD in de speler en next, next, finish. Dit proces werd op deze wijze uitgevoerd op de server en moest vervolgens ook op iedere pc worden uitgevoerd. Het was een revolutie ten opzichte van de installatie van het systeem dat op een UNIX omgeving draaide, maar nog steeds een arbeidsintensieve operatie. Eigen technologie, een eigen toolbox en een eigen database. Een aantal unieke elementen van Navision ruim twintig jaar geleden. De eigen toolbox gaf het systeem enorme flexibiliteit. Aanpassen van de functionaliteit was relatief eenvoudig. Deze flexibiliteit, een kracht van het systeem, bleek ook een zwakte. Het maken van aanpassingen is immers uitdagender en leuker dan het documenteren van deze aanpassingen. Met als gevolg veel ontwikkeling van functionaliteit zonder dat deze goed werd gedocumenteerd. Laat staan dat er was nagedacht over migratie van deze nieuwe ontwikkelde functionaliteit naar een nieuwe versie.

 
De ontwikkeling en toekomst van ERP volgens Xperit Solutions BV
 

Transformatie

De overname van Navision door Microsoft in 2002 was voor velen in de Navisionwereld een schok. Al snel kwamen de vragen over de continuïteit van Navision op leveranciers af. ‘Vertwijfeling’ was soms merkbaar aanwezig. Deze overname in 2002 is achteraf misschien wel het begin geweest van de transformatie van Navision. Naast de eigen C/Side database werd de Microsoft SQL database ondersteund. Een database die gefaseerd de datadrager en basis voor Microsoft Dynamics NAV werd. Naast de transformatie van de database onderging ook de User Interface een evolutie. Via Navigation Pane, door velen als de ‘Navigation Pain’ ervaren, naar de Role Tailored Client die de basis was voor de Windows Client, naar nu de Web Client.

Internet

Een mooie ontwikkeling, maar terugkijkend op het verleden zijn er overeenkomsten met de ascii terminal van ruim 25 jaar geleden. Destijds een centrale server die via een (simpele) ascii terminal werd benaderd. Vandaag de dag een centrale applicatie die draait op het Azure platform, dat benaderd wordt via een Web Client. Alle processen en data op één centrale server, één centrale plek en de user interactie decentraal. Overeenkomsten en tegelijkertijd grote verschillen. Een belangrijk verschil wordt gemaakt door het internet. De centrale applicatie draait ergens op een plek in de wereld. Waar, dat is niet interessant, zolang het maar een plek is die onder de wetgeving van de Europese Unie valt. En de gebruikers kunnen overal zijn. Ze kunnen zo ongeveer ieder device gebruiken, zonder dat hier heel specifieke applicaties op geïnstalleerd zijn. Kosten voor het beheer van de omgeving zijn niet meer te vergelijken met jaren geleden. Enige voorwaarde is een goed werkende internetverbinding, vast of 4G, het maakt eigenlijk niet zo veel uit.

ERP als ‘cylinder’

En de applicatie zelf? De applicatie was een op zichzelf staand geheel. Een ‘cylinder’ met enorm veel business intelligentie en data. Een stuk gereedschap dat hielp om processen te ondersteunen en organisaties efficiënter te laten werken. Een applicatie die ook redelijk gesloten was, integratie met andere systemen was mogelijk, maar niet eenvoudig. En dan niet te vergeten vaak een ‘cylinder’ met heel veel klantspecifiek maatwerk, waardoor een upgrade naar een volgende versie veelal een zowel arbeids- als kostenintensief traject was. Daar liggen de uitdagingen en tegelijkertijd kansen. Ten eerste de connectie met de buitenwereld, met andere applicaties, zowel binnen het bedrijf zelf als ook binnen de supply chain. En ten tweede de upgradeability naar een nieuwere versie.

Best of Breed

Best of Breed; niet het wiel opnieuw uitvinden, maar duurzame samenwerkingsverbanden opzetten, met als uitgangspunt de beste dienstverlening voor klanten. Dat had consequenties! Niet meer zelf alles bouwen, maar samenwerken en inkopen als er voor een bepaalde business-uitdaging al een goede oplossing op de markt was. Dat is ook waar het in de toekomst steeds verder naar toe zal gaan.

ERP als platform

Microsoft Dynamics 365 Business Central, de nieuwe naam – of misschien beter gezegd, de opvolger van Microsoft Dynamics NAV – is niet langer een ERP applicatie. Het is veel meer, noem het maar een platform dat ondersteuning biedt aan alle bedrijfsprocessen binnen de organisatie, maar ook makkelijk te integreren is met de bedrijfsprocessen van andere bedrijven binnen de supply chain. Een platform bestaande uit een backbone die generiek is en beheerd wordt door Microsoft. Een backbone die afgesloten is voor aanpassingen door derden. Een backbone die dus te allen tijde te upgraden is en dus eigenlijk altijd up to date is. Een backbone met de mogelijkheid om andere applicaties, extensies of beter gezegd Apps te koppelen. Apps gebouwd door verschillende, door Microsoft gecertificeerde partijen. Apps die geen impact hebben op de werking van de backbone, maar wel voor een bepaalde branche of organisatie het verschil maken.

ERP zal in de toekomst steeds meer een platform worden, waarbij er sprake is van een backbone die altijd up to date is aangevuld met een diversiteit aan apps welke strak volgend op de backbone up to date worden gehouden. Het ERP systeem wordt hiermee voor eindgebruikers een platform dat wellicht voor iedere organisatie, en daar binnen misschien wel gebruiker, uniek is. Opgebouwd door een set van standaard bouwstenen.

Bron: Lubbert van den Heuvel, Managing Partner, Xperit Solutions BV


Suggesties om verder te lezen

Nieuwe software? Trap niet in deze valkuil (Artikel)
Nieuwe software is nieuwe kennis (Artikel)
Zo pakt u uw softwareproject aan (PDF)

Gratis voor u beschikbaar

ERP box – Voor iedere organisatie die bezig is of gaat met nieuwe ERP software