Wat kost een ERP systeem? | ICT informatiecentrum

Wat kost een ERP systeem?

  • Waaruit bestaan de kosten van een ERP systeem?
  • Hoe bepaalt u de kosten en houdt u deze in de hand?
  • Benut alle informatie, adviezen en hulp van de gratis ERP box en de ERP kennisbank

De kosten van een ERP systeem zijn inmiddels lang niet meer zo hoog als ze tot enkele jaren geleden nog waren. Met de komst van betrouwbare cloudoplossingen is ook ERP software op abonnementsbasis beschikbaar. Hierdoor zijn de gebruikskosten ervan relatief laag en goed schaalbaar. Onzekerder zijn de kosten die u moet maken om nieuwe software te selecteren en implementeren. Om deze in de hand te houden moet een selectie- en implementatietraject goed georganiseerd zijn. De ERP box helpt u daarbij.

 

Al 20 jaar de meest gebruikte informatiebron bij ERP selecties.

[ GRATIS ERP BOX ]

 

Wat maakt ERP projecten duur?

Veel ERP projecten worden kostbare mislukkingen als de uitgangspunten en doelstellingen niet goed doordacht zijn of als gaandeweg het project de specificaties wijzigen van de oplossing waaraan gewerkt wordt. Leveranciers en consultants die de implementatie verzorgen buigen dan telkens eenvoudig mee, met enorme overschrijdingen van planning en budget tot gevolg. Met enige regelmaat halen nieuwe horrorverhalen over ERP implementaties de publiciteit. Hieruit kunt u afleiden dat de kosten van een ERP systeem vooral worden bepaald door hoe u uw ERP project aanpakt en uitvoert.

Wat kost een ERP licentie?

Bij de licenties gaat het om de prijs die u betaalt voor het gebruik van de software. Bepalend hierbij is of u de ERP software gaat kopen en lokaal installeert (on premise) of als cloudoplossing gaat gebruiken, zoals nu gebruikelijk is. Bij een cloudoplossing betaalt u een vast bedrag per maand per gebruiker. U hoeft niet te investeren in de aankoop van de software. Service en onderhoud regelt de cloudserviceprovider voor u. Naast gemak en kostenzekerheid, biedt ERP in de cloud u ook veel zekerheid over de beschikbaarheid van de software. Daarnaast is de veiligheid goed geregeld en hoeft u zich weinig zorgen te maken over de backup van uw data.

Wat kost een ERP implementatie?

ERP implementatie omvat het installeren en configureren van de software en alle overige werkzaamheden die ervoor zorgen dat de software optimaal gaat werken en iedere gebruiker ermee overweg kan. Implementatiekosten zijn een groot deel van de projectkosten als u nieuwe ERP software nodig heeft. Daarnaast spelen advieskosten een rol.

Hoe hoog zijn deze kosten?

Met het benoemen van enkele kostensoorten is u ongetwijfeld nog niet duidelijk wat een nieuw ERP systeem u gaat kosten. Helaas gaat dat ook niet. Er zijn zoveel variabelen dat daar geen algemene uitspraken over gedaan kunnen worden. De software zelf kost vanaf enkele tientjes tot een paar honderd euro per user per maand. De implementatie en verdere begeleiding van uw project kan enkele duizenden euro’s kosten, maar ook een veelvoud daarvan. Er zijn ook projecten van vele miljoenen. In uw geval is alles afhankelijk van hoe complex uw bedrijfsprocessen zijn, welke oplossingen u gerealiseerd wilt hebben en of er al bij aanvang van het project duidelijkheid is over het beoogde eindresultaat.

 

Gratis boeken, boxen, whitepapers, checklists, overzichten en adviezen over ERP software.

[ KENNISBANK ]

 

Hoeveel kost uw ERP systeem?

Een betrouwbare schatting van de kosten is mogelijk als de omvang van uw ERP project duidelijk is. Ook in de beginfase van uw project kan een ervaren ERP leverancier u daar met veel voorbehoud een indicatie van geven. Dit is één van de redenen waarom u via de ERP box al in een vroege fase van uw ERP project contact kunt hebben met leveranciers die ervaring hebben met vergelijkbare projecten.

Uw budget

De kosten van een ERP project kunnen snel oplopen als het project gestart wordt met veel onzekerheden. Daarom is het ook zeer nuttig om andersom te denken en uit te rekenen wat de nieuwe ERP software u mag kosten. Door te kijken naar besparingen en verbeteringen van uw bedrijfsprocessen kunt u daar wellicht inschattingen van maken. Het maakt de beoordeling van de kosten van een ERP systeem eenvoudiger.