Software voor handelsbedrijven - ICT informatiecentrum

Software voor handelsbedrijven

De belangrijkste software voor handelsbedrijven is meestal ERP software. Maar de softwareoplossingen die gebruikt worden in de handel en groothandel kunnen ook gericht zijn op een specifiek onderdeel van het bedrijfsproces. Voor het optimaal afstemmen en aansturen van de organisatie, mensen, middelen, processen en alle daarbij horende informatie, zult u moeten bepalen wat voor u de beste automatiseringsoplossing is.

Lees op en via deze pagina verder over:

Waarom software voor de handel?

Een goede automatiseringsondersteuning, zoals handelssoftware, maakt het mogelijk om processen en informatie binnen uw branche op elkaar af te stemmen. Elke bedrijfstak is weer anders, maar een aantal principes blijft hetzelfde. Belangrijk is dat de software die u als handelsonderneming gebruikt geïntegreerd kan worden met andere applicaties die bij u of uw ketenpartners in gebruik is. Daarbij kan het gaan om bijvoorbeeld webwinkels, e-commerceplatformen, elektronische betaalsystemen, smartphoneapplicaties of social media. De juiste interactie tussen verschillende software is belangrijk. Het scheelt u tijd en geld als het vastleggen van gegevens maar één keer hoeft te worden gedaan en deze vervolgens voor alle betrokkenen beschikbaar zijn. Beslissingen zijn gebaseerd op die ene centrale informatiebron. Dat beperkt uw bedrijfsrisico’s en maakt processen beter beheersbaar, zeker al de applicatie is afgestemd op uw specifieke branche.

ERP software

Voordelen

Een volledige integratie maakt uw bedrijfsvoering een stuk efficiënter. Automatisering van voorheen handmatige processen voorkomt fouten en bevordert de doorloopsnelheid. Meer tijd over dus voor contact met de klant. Naast de handelssoftware zijn er aanvullende softwareoplossingen waarmee u nog beter kunt profiteren van hogere effectiviteit en efficiency. Als de marges kleiner worden zijn alle besparingen welkom. Het koppelen van al die informatie uit de diverse systemen biedt bovendien kansen op nieuwe aanvullende productverkoop. Als u uw informatieprocessen onder controle heeft, krijgt u meer grip op uw business. Zowel online als fysiek.

Selectie van software voor de handel

De functionaliteit van de handelssoftware en de acceptatie bij uw medewerkers bepalen of de toepassing ervan een succes wordt in uw organisatie. Soms kost het moeite om die zaken goed op elkaar af te stemmen, maar een goede voorbereiding en het betrekken van de medewerkers bij het proces, geven al snel een goed resultaat. Met heldere doelen en het duidelijk formuleren van de eisen en wensen krijgt u de hele organisatie makkelijker mee. Maak bij de selectie van software gebruik van de ERP box, het handboek softwareselectie of andere media van het ICT informatiecentrum.

Cloudoplossingen
Handelssoftware kunt u ook in de vorm van een cloudoplossing afnemen. Dat scheelt u investeringen, u bent (technisch) altijd up-to-date en u betaalt ‘slechts’ voor de afgenomen diensten. Laat u goed informeren en kies voor een aanbieder met ervaring in uw branche. Dat scheelt veel uitleg en de toepassing is hoogstwaarschijnlijk standaard al beter afgestemd op uw behoefte.

software handelsbedrijven afbeelding

Online handel
Nederland is een ‘online’ land; we doen het dubbele in online omzet als de landen om ons heen. Het binnen de perken houden van de kosten en het vinden van nieuwe afzetmogelijkheden hebben direct te maken met de online concurrentie. De marges op verkoop zijn klein en staan onder druk. Nieuwe klanten vinden valt ook niet mee: iedereen zoekt ze in dezelfde omgeving. Het onderscheid is lastig voor de klant. De kunst is om het samen te doen met partijen die aansluiten op uw business.

Online zakendoen heeft veel voordelen: wanneer bestelling, voorraad, facturatie en aflevering op elkaar zijn afgestemd is er letterlijk geen speld tussen te krijgen. De lijnen zijn kort en de klant kijkt meteen mee. Die klant vraagt daarbij hoge kwaliteit en snelheid en dat kunt u alleen bereiken met een goede, moderne softwareoplossing, waarin alle noodzakelijke gegevens zijn opgeslagen en beschikbaar zijn voor de mensen die ermee moeten werken. Van klantgegevens tot productinformatie; van offertes en calculaties tot facturen; van voorraadbeheer tot logistieke planning, en alles wat daartussen zit.