BI software selectie | Tips en adviezen - ICTinformatiecentrum.nl

BI software selectie

Eén kans om het goed te doen

Het is lastig alle criteria te overzien op basis waarvan u BI software selecteert. Het ICT informatiecentrum biedt u een overzicht van alle belangrijke aspecten.

Wellicht bent u als eindverantwoordelijke, projectleider of op een andere manier betrokken bij een BI software selectie. Dan weet u hoe lastig en complex het is om het selectietraject en het vervolg van uw BI softwareproject succesvol uit te voeren. Om u daarbij te helpen biedt het ICT informatiecentrum u de BI software box, met tools en informatie over de selectie en implementatie van business intelligence software. Kijk hier voor hulp en advies bij pakketselectie.

BI/DATA kennisbank: alles over dataoplossingen

Tips over BI software selectie

 • BI softwareprojecten zijn complexe ICT projecten, ondermeer vanwege het enorme aanbod van BI systemen, de lastige analyse van uw bedrijfsproces en de vele mogelijkheden om BI software te configureren. Hulp is bijna altijd nodig. Wacht daar niet mee tot u vastloopt.
 • Vaar bij BI software selectie niet blind op wat externe consultants u adviseren. Bouw altijd ook zelf kennis op over het selectie- en implementatietraject. Zorg dat u iedere keuze zelf kunt begrijpen en onderbouwen.
 • Maak gebruik van een BI software specialist die verstand heeft van uw type bedrijfsproces en ervaren is binnen uw branche.
 • Richt u niet te snel op grote spelers op de BI software markt. Voor u minder bekende BI software en BI software dienstverleners bieden vaak oplossingen met heel eigen eigenschappen en voordelen.
 • Maak met iedereen die bij uw BI softwareproject betrokken is over alles wat het selectietraject aangaat goede afspraken en leg die altijd vast.
 • Een goede business case is essentieel om de kwaliteit van uw keuze te kunnen bepalen. Stuur deze tijdens het project bij. Omstandigheden kunnen tijdens het project veranderen.
 • In de selectiefase is voor BI software leveranciers niets een probleem en alles kan opgelost worden. Zorg ervoor dat u doorvraagt, garanties krijgt en referenties kent. Daarmee voorkomt u dat beperkingen van een BI pakket pas blijken als de implementatie ervan al is begonnen.
 • Beoordeel een BI oplossing niet alleen op de specificaties van de software zelf, maar met name ook op de kwaliteit van de leverancier ervan. Na de BI software selectie, wacht er een periode van intensieve samenwerking met de leverancier. Zonder voldoende ‘klik’ zal uw BI softwareproject stroef verlopen, met alle gevolgen van dien.
 • Voorkom dat uw BI softwareproject qua kosten en planning ontspoort. Controleer tijdens de selectiefase welke leveranciers u de meeste zekerheden bieden en realiseer u dat van ‘minderwerk’ zelden sprake is en van ‘meerwerk’ bijna altijd.
 • Het is onmogelijk om via een online selectietool of een kort telefonisch interview BI software te selecteren. De gesuggereerde ‘onafhankelijkheid’ van dergelijke diensten is in werkelijkheid niet meer dan het adviseren van oplossingen waarvoor de leverancier daarvan voor de uitkomst van dit advies betaalt.
 • Nog heel veel meer visies, tips en adviezen over BI software selectie leest u in de BI box.

BI software selectie

BI oplossing kiezen?
Dit is belangrijk!