Big data | Alles over data - ICTinformatiecentrum.nl

Big data

Over de toepassing en mogelijkheden van grote hoeveelheden data

Big data is het gevolg van de ontwikkeling dat er op steeds meer plaatsen en momenten, steeds meer gegevens worden vastgelegd. Als het mogelijk is verbanden te leggen tussen die gegevens, kan dat leiden tot nieuwe inzichten in marktkansen, klantgedrag, brancheontwikkelingen en maatschappelijke, economische, financiële, commerciële of politieke trends. big data is het ICT thema dat gaat over het halen van (management)informatie uit grote hoeveelheid data. Wat kunt u met grote hoeveelheden data? En hoe verhoudt het zich tot business intelligence? Lees hier en in de boeken en whitepapers van het ICT informatiecentbig drum over de mogelijkheden en eigenschappen van big data.

Wat is big data?

Big data is een overkoepelend begrip voor de enorme toename van de hoeveelheid data die beschikbaar komt via ICT systemen en online activiteiten, zoals websites, zoekmachines, webshops en social media. Alles wat hierbij gegenereerd wordt in de vorm van digitale gegevens, valt onder dit overkoepelende begrip. Als gegevens worden opgeslagen zonder dat daar orde in is aangebracht, dan is er sprake van ongestructureerde data. Worden deze gegevens geanalyseerd en gerubriceerd, dan is er sprake van gestructureerde data. Big data omvat zowel de ongestructureerde als gestructureerde data. Kenmerkend is dat de hoeveelheid data van enorme proporties is en dat het uitgangspunt is dat daarin veel nuttige informatie besloten ligt.

Gratis boekje big data

Uitgebreide uitleg over big data, de toepassing ervan en andere aspecten leest u in dit gratis boekje van het ICT informatiecentrum. Bij de Servicedesk telefonisch aanvragen kan ook: 085 40 10 218.

Big data

Big data

Waarde van big data

Het kennen van trends, ontwikkelingen en specifieke kentallen biedt op praktisch alle commerciële, economische, maatschappelijke of politieke terreinen houvast bij het nemen van beslissingen. Het stelt bedrijven en overheden in staat tijdig te anticiperen op veranderend gedrag of nieuwe situaties. In het verleden was daar bijna altijd gericht onderzoek voor nodig. Dankzij de grote hoeveelheden data die vrijkomt en opgeslagen kan worden bij geautomatiseerde systemen, is dat nu niet meer nodig. Big data bevat de gewenste management informatie. Aanvullende business intelligence tools zorgen ervoor dat deze informatie uit alle data verkregen wordt.

Business Intelligence

Twee aspecten spelen een belangrijke rol bij big data. Ten eerste moet alle data opgeslagen kunnen worden. Moderne media voor datastorage (dataopslag) en datacenters bieden hiervoor de oplossing. Ten tweede is er software nodig die uit de grote hoeveelheden opgeslagen data middels data-analyse de informatie haalt die gebruikt kan worden als managementinformatie. Deze softwareoplossingen vallen onder de noemer business intelligence (BI). Over business intelligence software en BI systemen publiceert het ICT informatiecentrum specifieke informatie, inclusief de website BIsystemen.nl, BI boeken, whitepapers en de BI box. Meer over business intelligence.

big data

Datacenters

ICT systemen vormen de bron voor big data. Om deze systemen niet onnodig te belasten, is het nodig om de verkregen data op te slaan op externe devices. Dit verklaart de enorme toename van datacenters. Datacenters zorgen voor de betrouwbare opslag van de grote hoeveelheden data en garanderen de beschikbaarheid daarvan op ieder moment. Snelle en stabiele internetverbindingen en een veilige, bedrijfszekere omgeving zorgen voor deze beschikbaarheid. Over datacenters heeft het ICT informatiecentrum een boekje samengesteld dat u gratis kunt ontvangen. Lees meer over het boek Datacenters.

Gratis boeken

Het ICT informatiecentrum heeft diverse boeken samengesteld over big data, business intelligence en datacenters. U kunt deze via deze pagina los aanvragen en/of via de ICT boekensite van het ICT informatiecentrum. Bekijk gratis boeken.

Download whitepapers

Op ICTwhitepapers.nl, het whitepaperplatform van het ICT informatiecentrum, vindt u diverse kennisdocumenten over big data, business intelligence en datacenters. Enkele titels zijn:

 • Over de relatie tussen big data en business intelligence
 • A Reference Architecture for Next Generation Big Data and Analytics
 • Factsheet dataretentie
 • Wat moet de zorg met Big Data?
 • AVEVE Retail ontdekt haar eigen business tot in detail
 • The Value of Contextualization
 • Tem de Digitale Draak
 • 10 Ways to Put Your Marketing Data into Sharp Focus
 • Creating Business Value with Big Data
 • Big data analytics uit de cloud: kansen en uitdagingen
 • Data visualisatie is het antwoord op toenemende managementuitdagingen rondom BI en Big Data
 • Stappenplan Informatiebeheer voor het MKB

Bekijk hier alle alle whitepapers

Stel ons uw vragen!

Heeft u een specifieke vraag over het thema beschreven op deze pagina, kunt u de informatie die u zoekt niet vinden of weet u niet goed wat u het best kunt aanvragen? De Servicedesk van het ICT informatiecentrum helpt u graag: 085 40 10 218.