9 signalen van een slechte IT infrastructuur - ICTinformatiecentrum.nl

9 signalen van een slechte IT infrastructuur

Veel IT infrastructuren zijn in de loop van de jaren uitgegroeid tot een spaghetti-configuratie. Wisseling van de wacht bij het IT management, afdelingspolitiek en wildgroei van nieuwe systeemcomponenten bezorgt zowel technologen als eindgebruikers hoofdbrekens en handenvol werk. Hier de belangrijkste signalen die erop wijzen dat de IT infrastructuur aan een grondige revisie toe is.

1. Handmatige invoer van data

Als applicaties of databases incompatible zijn, is handmatige invoer noodzakelijk. Je gebruikt dan in feite mensen als interfaces. Het houdt ze af van hun eigenlijke werk en wanneer ze fouten maken bij de invoer, leidt dat tot inconsistente data.

2. Veel lokale oplossingen

Wanneer medewerkers taakspecifieke toepassingen vragen, moeten allerlei extra interfaces worden gebouwd en geïnstalleerd. Die interfaces vertragen niet alleen de bedrijfsprocessen, maar verhogen ook de trainingskosten.

3. Overlappende programma’s

Werken met redundante toepassingen gaat ten koste van IT-resources die wél aantoonbaar waarde kunnen toevoegen. Bovendien wordt veel geld uitgegeven aan licenties die weinig nieuwe functionaliteit opleveren.

4. Redundante data

Vaak gebruiken verschillende applicaties dezelfde gegevens, maar zijn die in verschillende bronnen opgeslagen. Integratie is onmogelijk als de databases niet compatible zijn. En datasynchronisatie met meerdere databases is tijdrovend en kostbaar.

5. Een surplus aan interfaces

Hoe meer interfaces, hoe gevoeliger het totale systeem en hoe lastiger het onderhoud wordt. Bovendien trekt het bouwen van interfaces een zware wissel op de beschikbare IT resources die vaak al schaars zijn.

6. Kosmetische applicatie-integratie

Het interfacedilemma lijkt oplosbaar met een services bus of een andere vorm van middleware plus metadata. Maar daarmee verberg je alleen de interfaces in de applicatie integratie (EAI), dus de complexiteit blijft.

7. Houtje-touwtje oplossingen

Tijdelijke oplossingen voor een acuut probleem krijgen vaak een permanent karakter. Dat maakt systemen kwetsbaar. Verder stijgen de onderhoudskosten als quick fixes met tape aan elkaar hangen.

8. Achterhaalde technologie

Hoe langer je gebruik maakt van legacy technologie, hoe lastiger het systeem is te onderhouden en te koppelen aan nieuwe software en hardware. Dat verhoogt de kosten en verkleint de flexibiliteit.

9. Ongelezen verbetervoorstellen

Als veel signalen over de IT infrastructuur op rood staan, kun je een werkgroep formeren die verbeteringsvoorstellen moet doen, vaak geassisteerd door externe consultants. Probleem is dat lang niet alle betrokkenen de rapporten leest, laat staan de adviezen opvolgt.

IT infrastructuur

bron: cio.nl