ICT vernieuwing | Iedereen wil het, behalve ICT-ers - ICT informatiecentrum

Iedereen wil vernieuwing, maar uw ICT afdeling niet

Iedereen wil vernieuwing, maar uw ICT afdeling niet

Veel kansen op ICT gebied blijven onbenut. Vernieuwing van software had allang zijn vruchten kunnen afwerpen, maar er zijn tegenkrachten in de eigen organisatie. Zijn dat tegenkrachten met enige macht en invloed, dan blijven kansen onaangeroerd liggen. Terwijl bijna iedereen in de organisatie ziet dat bijvoorbeeld de oude software niet meer voldoet en nieuwe bedrijfssoftware grote voordelen kan opleveren, komt er geen vervangingsproject van de grond. Eerder schreven wij al over ‘Users willen, maar de baas niet‘. Maar het komt ook voor dat het hele bedrijf smacht naar vernieuwing, maar dat de belangrijkste ICT-ers in uw organisatie dit tegenhouden. In kleine bedrijven kan dat zelfs gedaan worden door één persoon.

Specialisten

Als je sleutelen aan oude auto’s leuk vindt en goed kan, is een nieuwe leasebak van de baas helemaal niet leuk. Als je van klussen houdt, is een nieuwbouwwoning verre van het walhalla. Soms is het ook zo met de ICT in een organisatie. Naarmate de ICT afdeling in de loop der jaren meer gelegenheid heeft gehad de infrastructuur, de keuze van apparatuur en alle softwareoplossingen naar hun hand te zetten, wordt afscheid nemen daarvan steeds moeilijker. Zelfgeschreven software is als maatwerk aan bestaande applicaties gebouwd. De netwerkstructuur is volkomen logisch voor de beheerders, maar niet per sé voor de mensen die ermee moeten werken. Voor koppelingen tussen verschillende databases is gebruik gemaakt van tools die alleen de ICT-ers kennen. De technische details over het ICT platform zit in de hoofden van de ICT-ers. En dus zijn er bij storingen, onderhoud en noodzakelijke aanpassingen maar een paar alwetenden; de ICT-ers.

Rem erop

Het is volledig te begrijpen en menselijk dat deze ICT-ers hun specialistische koninkrijk niet snel loslaten. Het ter discussie stellen van modernisering en vernieuwing van de bedrijfssoftware kan dan ook voelen als een persoonlijke aanval op de ICT-ers. Het overwegen van cloudoplossingen of andere vormen van het moderne outsourcen van IT beheer, maakt het allemaal nog lastiger. Dan staat ineens de werkgelegenheid en kennis en kunde van de ICT-er ter discussie. Terwijl de ICT-ers eigenlijk de motor zouden moeten zijn achter innovatie en vernieuwing van de automatisering, kunnen zij juist diegenen zijn die op de rem gaan staan.

Oplossing

Een belangrijk deel van de oplossing voor dit dilemma is het besef dat ICT niet het exclusieve domein is van de afdeling ICT. ICT is het terrein van iedereen in uw organisatie. Zo is management verantwoordelijk voor een verstandige visie op ICT gebied. Zij zet(ten) de stippen op de horizon; hier is waar we met ons bedrijf, onze business en onze automatisering staan en daar willen we naartoe. Gebruikers kennen de hiaten in de nu gebruikte automatiseringsoplossingen, kunnen aangeven welke oplossingen wenselijk zijn en kunnen inschatten hoe nieuwe software de huidige bedrijfsprocessen kan veranderen en verbeteren. ICT-ers kennen de technische ontwikkelingen en kijken naar hun rol in een toekomst vol vernieuwingen.

Samen

Laat uw ICT afdeling dus niet leidend zijn in hoe de ICT toepassingen binnen uw organisatie er over vijf jaar uitzien. Zet in plaats daarvan management, gebruikers, ICT en zo nodig externe specialisten bij elkaar om samen tot nieuwe inzichten en beslissingen te komen. U krijgt vernieuwingen en verbeteringen gegarandeerd sneller voor elkaar. En structurele verbeteringen in het bedrijfsproces en de resultaten, daar vaart iedereen wel bij. Organisaties die zich dat al eerder gerealiseerd hadden (gelukkig zijn dat er ook heel veel), plukken daar de vruchten van. Bedrijven waar de rem te lang op ontwikkelingen blijft zitten, maken het zich onnodig moeilijk.


Suggesties om verder te lezen

Winnaars en verliezers bij moeizame IT projecten (Artikel)
Vijf redenen om uw legacy software te vervangen (Artikel)
Zo pakt u uw softwareproject aan (PDF)
Waarom IT projecten mislukken (e-boek)

Gratis voor u beschikbaar

Bedrijfssoftware box (voor selectie van ERP, CRM, HRM, DMS, TMS, BI oplossingen)

Ook interessant

Nieuws en ontwikkelingen (ICT nieuwsbrief)
Alle gratis boeken (ICTboekensite.nl)
Alle whitepapers (ICTwhitepapers.nl)