Legacy software vervangen | Wanneer? - ICTinformatiecentrum.nl

legacy software vervangen

Legacy software – wanneer moet u vervangen?

Legacy software is geen erfenis waarop u zit te wachten. Ongetwijfeld maakt u liever gebruik van moderne oplossingen. Voor veel bedrijven voelen legacy systemen dan ook als een blok aan het been. Maar zelfs als de overtuiging er is dat de verouderde software vervangen moet worden, komt het noodzakelijke softwareproject niet gemakkelijk van de grond. Verder uitstel kan voor grotere problemen zorgen. Wanneer wordt legacy software een probleem en moet u in actie komen?

Waarom legacy software vervangen?

De technologie achter ICT oplossingen ontwikkelt zich snel. Als bestaande software of systemen tussentijds niet worden gemoderniseerd, zijn deze binnen drie tot zes jaar verouderd. Zeker als een softwareoplossing voor een specifieke toepassing is ontwikkeld, wordt een gebrek aan flexibiliteit op enig moment een probleem. Koppelingen met andere systemen leiden tot uitwisselingsproblemen van data en uw bedrijfsprocessen ondervinden er beperkingen door.

Soms stopt een leverancier het onderhoud aan de software, waardoor de storingsgevoeligheid of (data)onveiligheid enorm kunnen toenemen. En vertrekken interne specialisten bij uw organisatie, dan kan daarmee ook de kennis over gebruikte systemen verloren gaan. Met alle risico’s van dien. Komt u in één van de deze situaties of wilt u deze situaties voor zijn, dan is tijdig vervangen van legacy systemen een serieuze optie.

Zo pakt u uw softwareproject aan
Softwareproject starten?
Lees deze adviezen!

Wanneer legacy vervangen?

Zolang legacy software goed functioneert, is er strikt genomen geen noodzaak om de software te vervangen. Daarbij moeten bovenstaande situaties wel als risico worden ingecalculeerd. Het besluit om te vervangen komt wel dichterbij naarmate de legacy software een rol speelt in bedrijfskritische processen. Storingen kunnen dan de hele bedrijfsvoering platleggen, hetgeen uiteraard voorkomen moet worden. Het beperken van dit risico is dan ook voor de meeste bedrijven de grootste trigger om legacy software te vervangen.

Andere voordelen van vervangen

Niet alleen het beperken van risico’s zijn een motivatie om legacy systemen te vervangen. De vernieuwing biedt u ook de mogelijkheid om van modernere, snellere, flexibelere en veiligere technologie gebruik te maken. Betere koppelingen zijn mogelijk, er zijn meer specialisten met kennis van de software, de technologie is veiliger en kunt u ervoor kiezen gebruik te gaan maken van cloudoplossingen. Daarmee is het beheer van de software ook direct uitbesteed, hetgeen uw organisatie en processen minder kwetsbaar maakt. Ook kunt u kiezen voor low code oplossingen, waardoor toekomstige aanpassingen sneller en goedkoper zijn te realiseren. Bovendien maakt low code u minder afhankelijk van standaardsoftware (voor zover dit een probleem is) en kunt u zelfs uw bestaande software eenvoudig met low code laten nabouwen.

Als u nu stappen wilt zetten

Er zijn altijd veel redenen om iets niet te doen of om beslissingen uit te stellen. Vaak is een gebrek aan inzicht in hoe zo’n project eruit ziet zo’n reden. Er wordt geen tijd voor het nadenken over nieuwe software vrijgemaakt, als het gevoel van urgentie nog ontbreekt. Een verkeerd beeld van de kosten of de complexiteit van het project kunnen u eveneens remmen in het zetten van stappen.

Daarom is dit de oplossing om tijdig de juiste beslissingen over legacy software te kunnen nemen: verdiep u in de praktische en theoretische aspecten van het vervangen van bedrijfssoftware en spreek met specialisten over uw situatie en realistische oplossingen. Met beide kan het ICT informatiecentrum u helpen.

> Alles over het vervangen van bedrijfssoftware. Vraag hier uw gratis bedrijfssoftware box aan.
> Wat er misgaat in vervanging van legacy software? Lees dit boek