Nieuwe software? Trap niet in deze valkuil - ICTinformatiecentrum.nl

Nieuwe software

Nieuwe software? Trap niet in deze valkuil

Menige organisatie heeft in het verleden veel geld en tijd gespendeerd aan een implementatie van bedrijfssoftware, waarmee geen zichtbare veranderingen en verbeteringen zijn gerealiseerd. Daarvan zouden we geleerd moeten hebben. Bijvoorbeeld dat oude software wordt vervangen door nieuwe die precies hetzelfde doet, zinloos is. En toch komt dit nog steeds voor. Wat is wel een goede aanpak?

Standaardsoftware

Bedrijfssoftware is door de jaren heen steeds verder doorontwikkeld. Hierdoor kunt u ervan uitgaan dat voor nagenoeg al uw bedrijfsprocessen standaardsoftware beschikbaar is. U kent deze bijvoorbeeld als ERP, CRM, HRM of WMS software. De aanname dat iedere organisatie een uniek bedrijfsproces heeft, is achterhaald. Voor het overgrote deel heeft iedere organisatie te maken met nagenoeg dezelfde processen die op dezelfde manier zijn georganiseerd. De mate waarin bedrijven in hun administratieve processen verschillen, is dan ook beperkt. En dus kan in bijna iedere organisatie gebruik gemaakt worden van dezelfde grote, kleine, bekende of minder bekende softwareoplossingen.

Nieuwe kennis en mogelijkheden

U hoeft zich ook geen zorgen te maken over de kwaliteit van de meeste software. Die heeft zich door de jaren heen meestal wel bewezen. Steeds meer kennis over het optimaal inrichten van bedrijfsprocessen is daarom vervat in de software. Zo schaft u niet alleen nieuwe software aan, maar ook de kennis van talloze implementaties en gebruikers voor u. Die in software gebundelde kennis biedt u nieuwe mogelijkheden.

Gebruikt u nieuwe software als vervanging voor uw huidige oplossing, dat bestaat het gevaar dat u voorbij gaat aan de nieuwe mogelijkheden van deze nieuwe oplossing. Feitelijk bouwt u wat u al had, maar dan met nieuwere technologie. Als er al verbeteringen merkbaar zijn, dan betreft dat details. Grote stappen in de ontwikkelingen van uw organisatie, zult u er niet mee zetten.

Stappen vooruit

Blijf daarom niet hangen in wat u al doet, wat u al kent en wat uw medewerkers gewend zijn. Belangrijke stappen vooruit kunt u alleen zetten als u niet uw huidige bedrijfsproces als uitgangspunt neemt bij de selectie en implementatie van nieuwe bedrijfssoftware, maar de mogelijkheden die nieuwe software u biedt. Pas dan maakt u maximaal gebruik van alle kennis en ervaring die erin zit. Het vraagt flexibiliteit van management en medewerkers om uw bedrijfsprocessen en werkwijze aan te passen op de nieuwe software en niet andersom. Dat kan lastig zijn en op weerstand stuiten, maar is wel de enige weg.

Voorkom dat u met nieuwe software op de oude voet verder gaat. Per saldo verandert er dan niets. U bent alleen veel geld en tijd kwijt en een frustratie rijker.


Suggesties om verder te lezen

Iedereen wil vernieuwing, maar uw ICT afdeling niet (Artikel)
Nieuwe software is nieuwe kennis (Artikel)
Zo pakt u uw softwareproject aan (PDF)
Waarom IT projecten mislukken (e-boek)

Gratis voor u beschikbaar

Bedrijfssoftware box (voor selectie van ERP, CRM, HRM, DMS, TMS, BI oplossingen)

Ook interessant

Nieuws en ontwikkelingen (ICT nieuwsbrief)
Alle gratis boeken (ICTboekensite.nl)
Alle whitepapers (ICTwhitepapers.nl)