Top 10 WMS en ERP systemen | Wat kunt u ermee - ICTinformatiecentrum

Top 10 WMS en ERP systemen

Top 10 WMS en ERP systemen

U zoekt er naar, maar wat heeft u eraan?

Organisaties die zich oriënteren op nieuwe WMS of ERP software hebben altijd al behoefte gehad aan overzichten en ‘lijstjes’. Het liefst een top 5 of 10 die het zoeken naar nieuwe bedrijfssoftware vergemakkelijkt. Zeker in de selectiefase is het interessant om te weten welke software veel door andere bedrijven gebruikt wordt. Die interesse is verklaarbaar. Het aantal WMS en ERP oplossingen is groot en dan bieden ranglijsten al snel houvast bij het zoeken naar een goede oplossing. Helaas verschillen de gepubliceerde top 10 lijstjes van elkaar. De ultieme top 10 ontbreekt. Waarom is dat? En hoe weet u welke top 10 ERP systemen of top 10 WMS oplossingen voor u belangrijk is?

Geen tijd om alles te lezen? Dit zijn de conclusies:
  • Wat voor u belangrijk is, vindt u niet terug in lijstjes
  • De enige relevante top 5 of top 10 stelt u zelf samen
  • Als u weet waarop u moet letten, is dat niet moeilijk
  • De ERP box en WMS box kunnen u daarbij helpen
  • Tip: onderaan deze pagina nog meer interessante informatie!

Waar gaat het om?

We nemen ERP systemen als voorbeeld. ERP systemen integreren alle functionaliteit die nodig is voor het automatiseren van administratieve processen in één complete, veelomvattende oplossing: bedrijfsprocessen rondom boekhouding en financieel management, HRM, supply chain management, productie, kwaliteitsmanagement en andere administratieve en logistieke bedrijfsprocessen worden erdoor ondersteund, aangestuurd of beheerd. Dat biedt een optimale samenhang tussen bedrijfsprocessen en voorkomt de koppeling van verschillende losse systemen. Zijn er toch koppelingen met specifieke softwareoplossingen nodig, dan kan dat.

Veel organisaties hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in nieuwe ERP software of gaan dat de komende jaren doen. Dat zijn inmiddels niet alleen meer de grotere en op productie gerichte bedrijven. Voor alle branches, bedrijfsprocessen en bedrijfsgrootten, dus ook voor het MKB, zijn er passende ERP oplossingen. De investeringen vallen tegenwoordig mee, omdat bijna alle ERP software ook als cloudoplossing beschikbaar is. Bovendien zijn de oplossingen modulair, zodat u alleen gebruikt en betaalt wat u nodig heeft.

 

Hoewel iedere organisatie uniek is door een eigen aanpak, klantenkring en specialismen, is een heel groot deel van de bedrijfsprocessen niet anders dan die van andere organisaties.

 

Uw ERP oplossing

Hoewel iedere organisatie uniek is door een eigen aanpak, klantenkring en specialismen, is een heel groot deel van de bedrijfsprocessen niet anders dan die van andere organisaties. Boekhoudingen zien er hetzelfde uit, CRM processen zijn vergelijkbaar, HRM gaat bij alle bedrijven ook gewoon over werknemers en ook alle processen rond logistiek en productie vertonen veel overeenkomsten met wat anderen doen. In theorie zijn er dus heel veel ERP systemen waarmee u uw processen kunt automatiseren. De echte verschillen tussen ERP systemen zitten veelal ‘onder de motorkap’ en zijn slecht zichtbaar. Grotere verschillen zijn zichtbaar als u kijkt naar de leveranciers van de software. Deze maken van een ‘standaard ERP systeem’ een branchegerichte oplossing en leveren daarbij de specifieke kennis van uw branche of bedrijfsprocessen. Vaak is de keuze van een ERP leverancier dan ook belangrijker dan de keuze van de ERP software zelf. Andere leveranciers onderscheiden zich door een grote naamsbekendheid, grote aantallen geïnstalleerde ERP systemen of marketingkracht. Dat zegt wel iets over hun succes, maar niet veel over de toepasbaarheid voor u. En datzelfde geldt ook allemaal voor warehouse management software.

 

Er is dan ook maar één top 10 wel interessant en dat is de top 10 die voor u en uw specifieke wensen en omstandigheden geldt. En die wijkt gegarandeerd af van ieder ander gepubliceerd lijstje.

 

Uw top 10 ERP systemen

De verschillen tussen ERP, WMS en andere bedrijfssoftware en de leveranciers daarvan zijn dus best subtiel. Een lijstje met een top 5 of 10 kan u op een spoor zetten, maar dan is de vraag: welk spoor? Er bestaat nu eenmaal geen ‘beste oplossing’ van alle soorten bedrijfssoftware, want die is voor iedereen anders. U kunt kijken naar een bijzondere functionaliteit of specifieke oplossingen voor uw branche. U kunt kijken naar welke oplossingen het meest gebruikt worden. Maar wat zegt dat, als een reeks verschillende softwareoplossingen allemaal worden aangeduid met dezelfde naam (neem Microsoft)? U kunt kijken naar de grootste leveranciers van bedrijfssoftware qua omzet of marktaandeel. Maar wat zegt dat, als niet duidelijk is op welke producten en diensten de getallen gebaseerd zijn? Welke voordelen bieden ‘grote leverancier’ en ‘veelgebruikt’ u als er met minder vaak geïmplementeerde systemen ook uitstekende en misschien zelfs betere ervaringen zijn? Wat zegt een naam van een product of leverancier over de functionaliteit van de oplossing die u nodig heeft? Of over de kwaliteit van de dienstverlening van de leverancier? Een door anderen gepubliceerde lijst van top 10 WMS en ERP systemen is dan ook net zo weinigzeggend als een top 10 van bijvoorbeeld personenauto’s, herenschoenen of vakantiebestemmingen. Er is dan ook maar één top 10 wel interessant en dat is de top 10 die voor u en uw specifieke wensen en omstandigheden geldt. En die wijkt gegarandeerd af van ieder ander gepubliceerd lijstje.

Zelf uw top 10 samenstellen

De conclusie is dus dat u eigenlijk weinig tot niets heeft aan allerlei gepubliceerde lijstjes. U kunt zich beter concentreren op uw eigen top 10, op wat voor u belangrijk is, op uw bedrijfsprocessen, op verschillen tussen de eigenschappen van softwareoplossingen, op basis waarvan u softwareleveranciers met elkaar vergelijkt en op al het andere wat uw keuze bepaalt. Precies voor het bereiken van dat doel, kunt u de ERP box, WMS box of andere bedrijfssoftware box van het ICT informatiecentrum gebruiken. Dan begint u met het samenstellen van een top 5 of top 10 waar u wel wat aan heeft en eindigt u met een onderbouwde keuze van uw nummer 1.


Suggesties om verder te lezen

Nieuwe software is nieuwe kennis (Artikel)
Uitstelgedrag bij IT projecten. Herkenbaar? (Artikel)
Zo pakt u uw softwareproject aan (PDF)
Waarom IT projecten mislukken (e-boek)

Gratis voor u beschikbaar

ERP box, complete informatie over ERP selectie
WMS box, complete informatie over WMS selectie
Bedrijfssoftware box (voor selectie van CRM, HRM, DMS, TMS, BI oplossingen)

Ook interessant

Nieuws en ontwikkelingen (ICT nieuwsbrief)
Alle gratis boeken (ICTboekensite.nl)
Alle whitepapers (ICTwhitepapers.nl)